Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse AEX-index opent hoger, ASMI koploper

Amsterdamse AEX-index opent hoger, ASMI koploper

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag licht hoger geopend, waarmee werd voortgeborduurd op de plus van een dag eerder. Chiptoeleverancier ASMI was koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na bekendmaking van een grote investering om de Amerikaanse activiteiten uit te breiden.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel een koerswinst van 0,4 procent op 776,77 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 866,49 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen ging het om plussen tot 0,3 procent.

De aandacht van beleggers zal onder meer zijn gericht op de cijfers van loonstrookverwerker ADP over de banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven. Dat ADP-cijfer loopt vooruit op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat vrijdag naar buiten komt.

Het banenrapport van de overheid wordt nauwlettend bekeken omdat de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten een belangrijke rol speelt bij het rentebeleid van de Federal Reserve. Volgende week komt de Fed met een nieuw rentebesluit. Op de financiële markten wordt verwacht dat de Fed volgend jaar de rente kan gaan verlagen.

ASMI en Just Eat Takeaway

ASMI won 2,3 procent in de AEX. Het bedrijf investeert 300 miljoen euro in een nieuw Amerikaans hoofdkantoor in Scottsdale in de staat Arizona. Daarmee breidt ASMI de aanwezigheid in Arizona verder uit. Supermarktconcern Ahold Delhaize was de grootste daler in de AEX met een min van 0,9 procent.

In de MidKap was maaltijdbezorger Just Eat Takeaway lijstaanvoerder met een winst van 3,2 procent. Bij de kleinere fondsen in Amsterdam zakte winkelvastgoedfonds Wereldhave 4,4 procent na plaatsing van 3,6 miljoen nieuwe aandelen.

TUI

Reisorganisatie TUI kwam met cijfers over het afgelopen boekjaar. Dankzij de sterke vraag naar vakanties zag het bedrijf de omzet in het boekjaar tot eind september met een kwart stijgen tot het recordniveau van 20,7 miljard euro. Het aandeel TUI won bijna 5 procent in Londen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie was vlak op 72,31 dollar. Brent ging iets omhoog tot 77,32 dollar per vat. De euro was 1,0783 dollar waard, tegen 1,0788 dollar bij het Europese slot een dag eerder.

Meer uit Financieel

Omstandigheden beursgang in Amsterdam zijn beter, zegt Euronext

AMSTERDAM (ANP) - De omstandigheden om een bedrijf naar de Amsterdamse beurs te brengen, zijn nu beter dan vorig jaar, meldt hoofd noteringen René van Vlerken van beursuitbater Euronext Amsterdam tijdens een persbijeenkomst. De sterk gestegen inflatie, hoge rentes en prijsschommelingen leidden vorig jaar nog tot veel onzekerheid bij beleggers en bedrijven. Nu zijn de economische ontwikkelingen volgens hem duidelijk aan het omslaan en dat zorgt voor betere omstandigheden voor een beursgang.

49 minuten geleden
Boeren verlaten Brussel na uit de hand gelopen protest

BRUSSEL (ANP) - Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen aan de boeren is afgelopen, keren de eerste actievoerders terug naar huis.

56 minuten geleden
PostNL bij sterkste dalers op Damrak na teleurstellende resultaten

AMSTERDAM (ANP) - PostNL behoorde maandag tot de grootste verliezers op de Amsterdamse beurs. Het aandeel sloot 4,7 procent lager na publicatie van de jaarcijfers. De post- en pakketbezorger waarschuwde begin dit jaar al dat er in 2023 minder pakketten zijn bezorgd dan verwacht en stelde toen de winstverwachting over dat jaar naar beneden bij.

58 minuten geleden
Verduurzamingsfonds voor woning in trek bij lage- en middeninkomens

DEN HAAG (ANP) - Woningbezitters met een laag- of middeninkomen maken aanzienlijk vaker gebruik van het Nationaal Warmtefonds om hun huis te verduurzamen. Dat komt naar voren uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO, meldt de Rijksoverheid die het fonds beheert. Met een lening uit het warmtefonds kunnen mensen bijvoorbeeld een warmtepomp aanschaffen of hun vloeren isoleren.

59 minuten geleden
Bedrijf achter gekantelde maanlander onderuit op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Intuitive Machines raakte maandag ruim een kwart aan beurswaarde kwijt op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse bedrijf zag zijn maanlander Odysseus bij de landing op het maanoppervlak kantelen. Wel kan het bedrijf communiceren met de maanlander. Odysseus landde eind vorige week als eerste commerciële lander ooit op de maan. Ook was het de eerste Amerikaanse maanlanding sinds 1972.

3 uur geleden
Iets minder nieuwe fietsen verkocht in 2023, e-bike marktleider

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van nieuwe fietsen in Nederland is vorig jaar wat gedaald. Volgens cijfers van brancheverenigingen RAI en BOVAG bedroeg de verkoop van nieuwe tweewielers in totaal 804.000 stuks, tegen 855.000 in 2022. Daarbij nam de elektrische fiets een marktaandeel in van ruim 56 procent, goed voor 453.000 stuks.

3 uur geleden
Brussels boerenprotest loopt uit de hand

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Relschoppers bij een boerenprotest in Brussel zijn op verschillende plaatsen door politieversperringen gebroken. Demonstranten bekogelden agenten en EU-gebouwen met eieren, maar ook met vuurwerk, flessen en dranghekken. De politie gebruikt onder meer traangas.

5 uur geleden