Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse AEX-index naar nieuw record dankzij Shell en Arcelor

Amsterdamse AEX-index naar nieuw record dankzij Shell en Arcelor

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag op een nieuw recordniveau gesloten, geholpen door stevige koerswinsten van onder meer olie- en gasconcern Shell en staalproducent ArcelorMittal dankzij sterke kwartaalcijfers. Daarnaast zorgde het vooruitzicht dat de rente in de Verenigde Staten nog lang laag zal blijven eveneens voor optimisme bij beleggers.

De hoofdindex op Beursplein 5 eindigde met een plus van 1,4 procent op 758,08 punten. Daarmee sloot de AEX voor het eerst boven de 750 puntengrens. De MidKap won 0,7 procent tot 1063,58 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,9 procent.

Shell en ArcelorMittal klommen tot 4,1 procent. De cijfers over het afgelopen kwartaal vielen beter uit dan verwacht. Beide bedrijven kondigden daarnaast aan voor miljarden dollars aan eigen aandelen in te gaan kopen en Shell gaat daar bovenop zijn dividend verhogen. Het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies, dat ook met cijfers kwam, won 2,6 procent in Parijs.

Chinese techbedrijven

Techinvesteerder Prosus (plus 6 procent) ging opnieuw aan kop in de AEX dankzij het verdere koersherstel van de Chinese techbedrijven, waarin het bedrijf investeert. Eerder deze week gingen de techbedrijven in China hard onderuit door zorgen over de harde aanpak van de sector door Peking. Winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield, dat de huurinkomsten in de eerste jaarhelft zag dalen, sloot de rij met een min van 1,8 procent. Dataleverancier RELX kende een sterke eerste jaarhelft en werd 3 procent hoger gezet.

In de MidKap vielen de resultaten van advies- en ingenieursbureau Arcadis (plus 4,1 procent) en bodemonderzoeker Fugro (plus 2,4 procent) in de smaak. Metalenspecialist AMG zakte 5,8 procent na tegenvallende resultaten. Bij de kleinere bedrijven kelderde IT-dienstverlener Ordina 11 procent vanwege teleurstellende cijfers.

Airbus

Ook elders in Europa was het zeer druk aan het cijferfront. In Parijs won vliegtuigbouwer Airbus 0,6 procent na een verhoging van de verwachtingen. Ook de resultaten van het Franse voedingsconcern Danone (plus 7 procent) werden goed ontvangen. In Brussel zakte AB InBev 5,7 procent ondanks dat de grootste bierbrouwer ter wereld in het afgelopen kwartaal weer meer wist te verkopen dan voor de coronapandemie.

De euro was 1,1885 dollar waard, tegen 1,1810 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 73,10 dollar. Brentolie kostte ook 1 procent meer, op 75,49 dollar per vat.

Meer uit Financieel

WHO wil meer belastingen op alcohol en suikerhoudende dranken

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat landen hun belasting op alcohol en suikerhoudende dranken moeten verhogen om gezonder gedrag te stimuleren. Volgens de organisatie maken te weinig landen gebruik van de mogelijkheden hiervoor.

22 minuten geleden
Bloomberg: EU stelt heffing handel stekkerauto's met VK 3 jaar uit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat voorstellen om de invoering van tarieven op elektrische voertuigen in de handel met het Verenigd Koninkrijk met drie jaar uit te stellen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

1 uur geleden
AEX buigt verlies om in winst, Duitse DAX naar recordhoogte

AMSTERDAM (ANP) - Het Damrak wist de openingsverliezen dinsdag tijdens de middaghandel om te buigen in winst, geholpen door hogere standen op Wall Street. In Duitsland klom de toonaangevende DAX-index gedurende de handel tot recordhoogte, mede door speculaties over een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) volgend jaar.

1 uur geleden
EU eens over verbod op vernietiging onverkochte kleding

BRUSSEL (ANP) - Onverkochte kleding en schoenen mogen in de Europese Unie binnenkort niet meer zomaar worden vernietigd. Ook tal van andere producten moeten duurzamer worden ontworpen en minder vaak op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven belanden, hebben de EU-landen en het Europees Parlement afgesproken.

2 uur geleden
Uitgever videogame Grand Theft Auto lager op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computergamebedrijf Take-Two Interactive Software, de uitgever van het zeer populaire spel Grand Theft Auto, stond dinsdag bij de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Dochteronderdeel Rockstar Games heeft maandag een eerste trailer vrijgegeven van de langverwachte game Grand Theft Auto VI. Het spel verschijnt in 2025.

3 uur geleden
Storing Rabobank verholpen

UTRECHT (ANP) - De storing bij de Rabobank waardoor klanten dinsdag onder meer geen onlinebetalingen konden doen, is verholpen. Alle systemen werken weer, laat een woordvoerder weten.

3 uur geleden
Meer geshopt in week voor pakjesavond dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Het winkelend publiek in Nederland rekende in de week voor pakjesavond vaker af dan een jaar eerder, zowel in de winkels als online. Zaterdag was in winkels de drukste dag, zegt Betaalvereniging Nederland. Naar schatting rekenden mensen die dag ruim 20 miljoen keer iets aan de kassa in de winkel af voor een totaalbedrag van 579 miljoen euro, aldus de organisatie.

4 uur geleden