Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse AEX bijna op hoogste slotstand van dit jaar

Amsterdamse AEX bijna op hoogste slotstand van dit jaar

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is dinsdag bijna op de hoogste slotstand van 2020 geëindigd. Eerder op de dag werd nog de hoogste stand van dit jaar aangetikt. Ook de meeste andere Europese beurzen wonnen terrein. De nieuwe recordstanden op Wall Street, het langverwachte coronasteunpakket voor de Amerikaanse economie, de brexitdeal en de start van het vaccinatieprogramma in Europa zorgden voor optimisme bij beleggers.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,3 procent hoger op 629,14 punten. De hoofdindex passeerde eerder op de dag de hoogste tussentijdse stand van het jaar van 632,12 punten, die voor de coronacrisis op 17 februari werd bereikt. De hoogste slotstand is van 14 februari toen een niveau van 629,23 punten werd neergezet. Ten opzichte van het dieptepunt van het coronajaar van 389,60 punten op 16 maart is de AEX met ruim 60 procent gestegen.

De MidKap was vrijwel vlak op 939,21 punten. Parijs ging 0,5 procent vooruit, maar Frankfurt daalde licht. In Londen, waar voor het eerst kon worden gehandeld na het lange weekeinde, kreeg de FTSE-index er 1,6 procent bij. Britse beleggers reageerden opgelucht op de brexitdeal die voor de kerstdagen werd gesloten.

Luchtvaart

De Europese luchtvaartmaatschappijen behoorden tot de sterkere stijgers dankzij de verdere uitrol van het coronavaccin in Europa. In Amsterdam ging luchtvaartcombinatie Air France-KLM aan kop in de MidKap met een winst van 4,6 procent. In Londen steeg IAG, het moederbedrijf van British Airways, 1,2 procent en budgetvlieger easyJet won 3 procent. In Frankfurt klom Lufthansa meer dan 6 procent.

In Ierland werd dinsdag begonnen met vaccineren tegen het coronavirus. Nederland is daarmee het enige land in de Europese Unie waar nog niet wordt gevaccineerd. Alle Europese landen gebruiken het vaccin Comirnaty van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse BioNTech. Comirnaty is het enige vaccin dat tot nu toe is toegelaten in Europa. Het vaccin van de Britse farmaceut AstraZeneca (plus 3,3 procent) en de Universiteit van Oxford wordt mogelijk nog deze week goedgekeurd door de Britse medicijnwaakhond.

De euro stond op 1,2246 dollar, tegenover 1,2214 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 48,17 dollar. Brentolie klom 0,8 procent in prijs tot 51,39 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Vakbond CNV wil meer aandacht voor nieuwe technologie als ChatGPT

UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV wil dat werkgevers in Nederland, samen met werknemers, een visie ontwikkelen over het gebruik van nieuwe technologie in de dagelijkse werkzaamheden. "Nieuwe technologie, zoals ChatGPT, verovert nu razendsnel de werkvloer. Denk aan feilloze vertalingen, strakke teksten en fiscaal en juridisch advies van robots", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Maar de meeste werkgevers leunen vooralsnog achterover en ondernemen geen actie."

34 minuten geleden
Wall Street sluit flink lager na renteverhoging Federal Reserve

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag flink lager gesloten nadat de Federal Reserve de rente opnieuw had opgevoerd om de hoge inflatie te bestrijden. Vanwege de recente onrust in de bankensector had Wall Street voorzichtige hoop op een pauze van de Fed bij het verder opkrikken van de rente. Maar dat gebeurde niet. Sterker nog, Fed-baas Jerome Powell stelde in een persconferentie na afloop van het rentebesluit dat er mogelijk later nog meer renteverhogingen komen.

8 uur geleden
Banensite Indeed schrapt 2200 banen, impact Nederland onduidelijk

AUSTIN (ANP) - De zoekmachine voor vacatures Indeed gaat 2200 banen schrappen, heeft topman Chris Hyams in een bericht aan het personeel meegedeeld. Dat staat gelijk aan ongeveer 15 procent van alle werknemers. Volgens Indeed koelt de arbeidsmarkt in onder andere de Verenigde Staten sterk af na de sterke stijging van het aantal vacatures van vlak na de coronacrisis, toen de economie zich krachtig herstelde. Het Amerikaanse bedrijf moet daarom zelf nu ook stevig inkrimpen.

10 uur geleden
Topman TikTok: nog nooit Amerikaanse gegevens gedeeld met Peking

WASHINGTON (ANP) - Filmpjesapp TikTok heeft nog nooit Amerikaanse gebruikersgegevens gedeeld met de Chinese overheid, of een verzoek ontvangen om deze te delen. Het dochterbedrijf van het Chinese ByteDance zou een dergelijk verzoek ook niet honoreren als dat ooit zou gebeuren, zal TikTok-topman Shou Zi Chew donderdag verklaren voor een commissie van het Amerikaanse Congres.

11 uur geleden
Microsoft-dochterbedrijf verklapt met AI manieren om te coderen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Het platform voor softwareontwikkelaars GitHub verklapt binnenkort met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) hoe mensen het best bepaalde coderingsopdrachten kunnen uitvoeren. Daarvoor gebruikt het dochterbedrijf van Microsoft technologie van OpenAI, het bedrijf dat de afgelopen maanden veel aandacht kreeg voor zijn programma's ChatGPT en Dall-E.

11 uur geleden
Kaag wil voor besluit over Volksbank opties met Kamer bespreken

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) wil de Tweede Kamer laten meepraten over de toekomst van de Volksbank, voordat zij met een besluit komt. Gezien het grote belang van het onderwerp voor de maatschappij en het bankenlandschap mikt zij op een "breed draagvlak" voor de richting die zij kiest.

11 uur geleden
Fed verhoogt rente VS weer ondanks onrust bankensector

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve voert de rente in de Verenigde Staten verder op om de hoge inflatie te bestrijden. Net als de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week laten de beleidsmakers bij de Fed in Washington zich daarmee niet van de wijs brengen door de recente onrust in de bankensector.

11 uur geleden