
Amsterdamse AEX bijna op hoogste slotstand van dit jaar
AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is dinsdag bijna op de hoogste slotstand van 2020 geëindigd. Eerder op de dag werd nog de hoogste stand van dit jaar aangetikt. Ook de meeste andere Europese beurzen wonnen terrein. De nieuwe recordstanden op Wall Street, het langverwachte coronasteunpakket voor de Amerikaanse economie, de brexitdeal en de start van het vaccinatieprogramma in Europa zorgden voor optimisme bij beleggers.
De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,3 procent hoger op 629,14 punten. De hoofdindex passeerde eerder op de dag de hoogste tussentijdse stand van het jaar van 632,12 punten, die voor de coronacrisis op 17 februari werd bereikt. De hoogste slotstand is van 14 februari toen een niveau van 629,23 punten werd neergezet. Ten opzichte van het dieptepunt van het coronajaar van 389,60 punten op 16 maart is de AEX met ruim 60 procent gestegen.
De MidKap was vrijwel vlak op 939,21 punten. Parijs ging 0,5 procent vooruit, maar Frankfurt daalde licht. In Londen, waar voor het eerst kon worden gehandeld na het lange weekeinde, kreeg de FTSE-index er 1,6 procent bij. Britse beleggers reageerden opgelucht op de brexitdeal die voor de kerstdagen werd gesloten.
Luchtvaart
De Europese luchtvaartmaatschappijen behoorden tot de sterkere stijgers dankzij de verdere uitrol van het coronavaccin in Europa. In Amsterdam ging luchtvaartcombinatie Air France-KLM aan kop in de MidKap met een winst van 4,6 procent. In Londen steeg IAG, het moederbedrijf van British Airways, 1,2 procent en budgetvlieger easyJet won 3 procent. In Frankfurt klom Lufthansa meer dan 6 procent.
In Ierland werd dinsdag begonnen met vaccineren tegen het coronavirus. Nederland is daarmee het enige land in de Europese Unie waar nog niet wordt gevaccineerd. Alle Europese landen gebruiken het vaccin Comirnaty van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse BioNTech. Comirnaty is het enige vaccin dat tot nu toe is toegelaten in Europa. Het vaccin van de Britse farmaceut AstraZeneca (plus 3,3 procent) en de Universiteit van Oxford wordt mogelijk nog deze week goedgekeurd door de Britse medicijnwaakhond.
De euro stond op 1,2246 dollar, tegenover 1,2214 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 48,17 dollar. Brentolie klom 0,8 procent in prijs tot 51,39 dollar per vat.
Meer uit Financieel
HONGKONG (ANP/RTR) - De Verenigde Staten gaan de invoerheffingen op kleinere pakketjes uit China verlagen, meldt het Witte Huis. Dit is opnieuw een stap die de handelsspanningen tussen de twee economische grootmachten moet verminderen.
1 uur geledenROME (ANP/DPA) - Musea en andere culturele bezienswaardigheden in Italië, zoals het Colosseum in Rome en de archeologische sites in Pompeï, zijn vorig jaar door ruim 60 miljoen mensen bezocht. Daarmee overtrof het aantal bezoekers voor het eerst het inwoneraantal van Italië van ongeveer 59 miljoen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet verlaagde zijn omzetverwachting voor dit jaar. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral bij oplaadsystemen voor elektrische auto's. Alfen rekent daardoor ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht en wil extra maatregelen nemen om de kosten te drukken. Het aandeel kelderde bijna een kwart in waarde.
1 uur geledenBEIJING (ANP) - China heeft het verbod op de levering van Boeing-vliegtuigen aan Chinese luchtvaartmaatschappijen opgeheven. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De stap volgt op de doorbraak in het handelsoverleg tussen Washington en Beijing. Beide landen besloten daardoor hun importheffingen tijdelijk te verlagen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in april gemiddeld 4,1 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. De inflatie liep daarmee op ten opzichte van de 3,7 procent in maart.
4 uur geledenLEUSDEN (ANP) - Nederlandse vakantiegangers gaan deze zomer weer massaal met het vliegtuig op vakantie, zelfs vaker dan vorig jaar. Volgens onderzoek dat reisbrancheorganisatie ANVR heeft laten uitvoeren kiest 55 procent van de Nederlanders ervoor om te reizen met het vliegtuig dit jaar. Vorig jaar was dit 51 procent. "De positieve trend voor zowel eigen vervoer als reizen met de trein zet niet door", concludeert de ANVR.
5 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.
13 uur geleden