
Amsterdams studentencorps krijgt opnieuw geen geld
AMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdamse studentencorps krijgt nog altijd geen geld van de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Vrije Universiteit (VU) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Na een reeks misstanden is de vergoeding voor de vereniging in 2021 gestopt, en die wordt ook komend collegejaar niet hervat. Dat bevestigen de UvA, de VU en de HvA na berichtgeving van Het Parool. Het corps was niet bereikbaar voor commentaar.
Het geld is bedoeld voor leden die in het bestuur van studentenverenigingen zitten. Dat bestuurswerk kost zo veel tijd dat ze misschien studievertraging oplopen. Als compensatie krijgen ze daarom 300 euro per persoon per maand.
Aanstaande leden van het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (A.S.C./A.V.S.V.) zijn in de afgelopen jaren in elkaar geslagen, geschopt en vernederd bij ontgroeningen. Vorig jaar werden bij een lustrumfeest seksistische toespraken gehouden. Zo werden vrouwen uitgemaakt voor "hoeren" en "sperma-emmers". Het bestuur van de vereniging moet werken aan maatregelen om nieuwe incidenten te voorkomen.
Reacties universiteiten en HvA
"We volgen de ontwikkelingen, maar we willen meer verbetering zien voor we nieuwe afspraken maken. Elke keer een nieuw incident maakt dat je niet direct denkt: ze zijn goed bezig", legt de VU uit. De UvA stelt: "Ze hebben plannen om de incidenten aan te pakken en de cultuur te verbeteren, maar ze moeten eerst aantonen dat dit daadwerkelijk het geval is. Vooralsnog is er geen aanleiding om de beurzen weer te verstrekken." Volgens de HvA "heeft cultuurverandering tijd nodig. Pas als we zien dat er meer verandert, gaan we met hen in gesprek over de toekomst. Bewijs het eerst maar eens."
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam dreigde vorige week de sociëteit van het corps, het clubhuis, te sluiten als de onveilige situatie niet verandert. De maatregelen van het corps om zijn cultuur te veranderen zijn niet voldoende, zegt de burgemeester.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Vier minderjarigen zijn vrijdag veroordeeld tot werkstraffen van veertig tot vijftig uur voor openlijke geweldpleging. Volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag waren ze betrokken bij de grote rellen in Scheveningen op 1 mei en pleegden ze openlijk geweld tegen de politie.
44 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Als ergens ruimte voor bedrijven verdwijnt, moet elders nieuwe ruimte bij komen. Dat uitgangspunt staat in een 'visie' die Vincent Karremans, de nieuwe demissionair minister voor Economische Zaken, met de Tweede Kamer heeft gedeeld.
53 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat voorlopig geen nieuwe samenwerkingen aan met Israëlische organisaties via het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe. Het college van bestuur (CvB) wacht eerst de uitkomsten van Europees onderzoek af naar de naleving van het associatieverdrag met Israël.
1 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - De Provinciale Staten van Limburg hebben ingestemd met de aankoop van 354 hectare grond in de buurt van industriegebied Chemelot. Limburg wil de grond met de gemeente Sittard-Geleen overnemen van voedingsconcern dsm-firmenich, onder meer voor de bouw van een hoogspanningsstation. Met de aankoop is zo'n 26 miljoen euro gemoeid, waarvan beide overheden de helft betalen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Statushouders krijgen geen voorrang meer bij het huren van een sociale huurwoning, zo wil het demissionaire kabinet. De ministerraad keurde vrijdag dit wetsvoorstel van woonminister Mona Keijzer goed, waarna het nu voor advies naar de Raad van State gaat.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet hoopt dat Spanje zich bewust is van de "grote verantwoordelijkheid" die het draagt om in te stemmen met een hogere NAVO-norm en de top in Den Haag te laten slagen. Spanje heeft zich als enige voluit tegen een nieuwe afspraak over veel hogere defensiebudgetten gekeerd. Met die nieuwe bestedingsnorm staat of valt volgens NAVO-diplomaten de top van komende week.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het intensiveren van de hulp aan Oekraïne is een speerpunt voor het kabinet op de komende NAVO-top, maar demissionair minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) verwacht geen groot nieuw totaalpakket. Wel zullen individuele landen aanvullende steun aankondigen, zei hij vrijdag op een persconferentie. Ook Nederland zal dan nieuwe hulp bekendmaken.
1 uur geleden