
Amsterdammer begroef gefusilleerden in WO II en nam schoenen mee
DEN HAAG (ANP) - De Amsterdamse begrafenisondernemer Johan Bleekemolen heeft in de Tweede Wereldoorlog zeker 380 lichamen van gefusilleerde Nederlanders begraven of gecremeerd. Dat blijkt uit een overzicht dat is opgenomen in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR). Bleekemolen is een van de verdachten van collaboratie die voorkomt in het namenregister van het CABR dat donderdag is gepubliceerd.
De Amsterdammer was in de oorlog lid geworden van de NSB omdat hij dacht dat de nationaalsocialistische partij zou zorgen voor een betere toekomst voor arbeiders. Zijn werk voor een Amsterdamse begrafenisonderneming bracht hem naar eigen zeggen in contact met de Sicherheitsdienst (SD), die hem "verschillende opdrachten" gaf toen het aantal fusillades in de regio vanaf september 1944 toenam. "In het begin werden de lijken gecremeerd en later heb ik opdracht gekregen de lijken te begraven in de duinen te Overveen", verklaarde hij na de oorlog tegen de autoriteiten. "Mij werd gezegd, dat ik er met niemand over mocht spreken."
De doodgraver haalde de lichamen van slachtoffers op de plek waar ze waren omgebracht op. Daarna vervoerde hij de meeste naar de duinen, waar hij hen in grafkuilen begroef. In sommige gevallen zou hij de lichamen in opdracht van de SD hebben bestrooid met chloorkalk waardoor die sneller zouden vergaan. Voordat Bleekemolen de lichamen begroef, trok hij de schoenen uit, verklaarde hij verder. Dat deed hij naar eigen zeggen omdat hij dat gewend was van crematies bij de begrafenisonderneming waar hij werkte. "Die schoenen heb ik thuis verbrand, met uitzondering van enkele paren, die ik om niet heb weggeven", aldus de Amsterdammer.
Rekening
Voor het begraven en cremeren van gefusilleerden stuurde Bleekemolen een rekening naar de "betrokken gemeente". Hij rekende 195 gulden voor het begraven van een lichaam, waaraan hij dan naar eigen zeggen ongeveer 35 gulden overhield. Voor het cremeren van een lichaam, wat hij volgens het overzicht zeker 71 keer had gedaan, stuurde hij een rekening van 256,75 gulden. Ook daar maakte hij dan 35 gulden winst op. Bleekemolen zei alle crematies vergoed te hebben gekregen, maar voor het begraven van 75 lichamen in de duinen "nimmer" geld te hebben ontvangen.
Bleekemolen kreeg na de oorlog tien jaar gevangenisstraf opgelegd. Zelf zei hij niet in te zien dat hij iets verkeerds had gedaan. "Ik heb steeds gedacht dat die lijken begraven moesten worden en als ik het niet deed, moest een ander het doen."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het bankenbeleid om witwassen van crimineel geld te voorkomen gaat op de schop. Minister Eelco Heinen van Financiën schrijft in een brief over de nieuwe aanpak dat burgers en ondernemers minder hinder moeten ondervinden, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een bankrekening.
39 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Door een wegafsluiting van de A12 tussen Veenendaal en Utrecht is het woensdagochtend druk op de omleidingsroutes. Ook op maandag en dinsdag zorgde dat daar al voor drukte.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ruim 30 procent van de Nederlandse jongeren betaalt weleens een onlineaankoop achteraf. Een op de zeven jongeren betaalde weleens te laat bij achteraf betalen en een op de tien van hen kreeg daarna een aanmaning of te maken met aanvullende kosten. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dat samen met platform Wijzer in geldzaken onderzoeksbureau Ipsos I&O een flitspeiling liet uitvoeren.
1 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - De brand die in de nacht van dinsdag op woensdag de noodlokalen van een basisschool in Leeuwarden verwoestte, is onder controle. Dat meldde de brandweer woensdagochtend. Het nablussen is begonnen.
2 uur geledenBASEL (ANP) - Claude is door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zwitserse Basel. De Nederlandse inzending wist met het lied C'est La Vie genoeg punten te krijgen van het internationale publiek om in de halve finale een plek bij de beste tien landen te bemachtigen. De finale van het songfestival is zaterdagavond.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlandse kinderen staan wat welzijn betreft op de eerste plaats van een ranglijst die UNICEF heeft opgesteld. De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties vergeleek 43 landen met elkaar. Hoewel geen enkel land beter scoorde dan Nederland, plaatst UNICEF wel kritische kanttekeningen. Onder meer door de coronapandemie was op diverse punten een verslechtering te zien.
6 uur geledenBASEL (ANP) - Claude is door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zwitserse Basel. De Nederlandse inzending wist met het lied C'est La Vie genoeg punten te krijgen van het internationale publiek om in de halve finale een plek bij de beste tien landen te bemachtigen. De finale van het songfestival is zaterdagavond.
9 uur geleden