Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdammer (49) meldt zich voor mislukte kunstroof Zaans Museum

Amsterdammer (49) meldt zich voor mislukte kunstroof Zaans Museum

ZAANDAM (ANP) - Een 49-jarige Amsterdammer heeft zich dinsdagavond bij de politie gemeld voor de mislukte kunstroof uit het Zaans Museum in Zaandam halverwege vorige maand. Een politiewoordvoerder bevestigt een bericht hierover van De Telegraaf. De man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de poging een schilderij van Monet te stelen uit het museum nabij de Zaanse Schans.

De politie doet nog onderzoek naar een tweede verdachte en geeft verder aan momenteel geen nadere informatie te verstrekken over de zaak. De Telegraaf meldt op basis van bronnen uit het criminele circuit, en met een bevestiging van kunstdetective Arthur Brand, dat de verdachte Henk B. is, die in 2002 samen met Octave D. twee schilderijen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam stal. Tegenover het ANP bevestigt Brand dat het inderdaad zou gaan om B.

Wie de andere dader zou zijn, weet de kunstdetective niet, zegt hij. Het gaat volgens hem in ieder geval niet om D. Volgens Brand heeft een buitenlandse topcrimineel onlangs gevraagd naar gestolen kunst, om dat in te zetten als ruilmiddel voor strafvermindering. "In het verleden is vaker gestolen kunst ingezet voor strafvermindering", aldus Brand. De oproep van de topcrimineel zou volgens Brand Henk B. ter ore kunnen zijn gekomen. "Ik kan niet in zijn hoofd kijken, maar één en één is twee. Waarom zou jij anders na twintig jaar weer achter een schilderij aan gaan?"

Maffia

De twee Van Goghs die B. in 2002 stal verdwenen jarenlang van de aardbodem. Ze doken eind september 2016 op in Italië bij een onderzoek naar de maffia in Napels. Octave D. en Henk B. kregen in 2005 in hoger beroep respectievelijk 3,5 jaar en drie jaar en twee maanden cel opgelegd voor de diefstal van de twee schilderijen van Vincent van Gogh.

Bij de mislukte roof uit het Zaans Museum probeerden twee mannen op 15 augustus rond 10.30 uur De Voorzaan en de Westerhem van de hand van Monet te stelen uit het Zaans Museum. Ze waren in het museum, en een woordvoerder van het museum vertelde eerder dat ze de Monet die ze wilden meenemen hardhandig van de muur haalden. Ze namen het schilderij mee naar buiten. Onder meer door "heldhaftig ingrijpen van bezoekers en personeel" mislukte de roof echter, aldus de politie.

Topstuk

Bij de roof loste een van de verdachten ook een schot. Niemand raakte daardoor gewond. De twee daders vertrokken zonder buit op een scooter, die later die ochtend werd teruggevonden op de Zuiderweg in Wijdewormer.

Het Zaans Museum kocht het befaamde schilderij in 2016 voor 1,16 miljoen euro. Het gaat door voor het topstuk uit de collectie. Een woordvoerder van het museum heeft nog geen reactie op de arrestatie van de Amsterdammer. Het schilderij wordt momenteel gerestaureerd. Hoewel de schade volgens de zegsvrouw emotioneel heel groot is, is het schilderij er volgens haar goed vanaf gekomen. "Het had vele malen erger kunnen zijn." Het museum verwacht dat het werk "binnenkort" weer kan worden getoond aan het publiek, hoewel ze nog geen exacte datum kan geven. "Dan is het weer in goede staat", aldus de woordvoerder.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

BuZa tegen reizigers uit en naar Marokko: zoek snel andere route

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizigers vanuit en naar Marokko aan om snel te zoeken naar een alternatieve route. Vanaf middernacht gaat er een vliegverbod in tussen Marokko en Nederland. Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn er "alternatieven om te reizen via andere nabij Nederland gelegen landen". Het verbod geldt ook voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

20 minuten geleden
Slachtoffer aanrijding tram in Den Haag is Poolse man

DEN HAAG (ANP) - De man die maandagavond in Den Haag overleed nadat hij door een tram was aangereden, is een 39-jarige man met de Poolse nationaliteit. De politie meldde eerder al dat het slachtoffer geen vaste woon- of verblijfplaats had.

3 uur geleden
Ook OM in hoger beroep in moordzaak advocaat Wiersum

AMSTERDAM (ANP) - Ook het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de strafzaak van de moord op advocaat Derk Wiersum. De rechtbank Amsterdam veroordeelde de twee verdachten vorige week tot dertig jaar cel. Het OM had levenslang geëist. De advocaten van Giërmo B. en Moreno B. hadden al laten weten beroep aan te tekenen tegen de uitspraak.

4 uur geleden
Snelrecht voor relschoppers na voetbalwedstrijd in Nijmegen

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie past snelrecht toe op zeven mannen uit Arnhem en Nijmegen die afgelopen zondag werden opgepakt bij de rellen die uitbraken in het Goffertpark in Nijmegen, na de wedstrijd NEC - Vitesse. De zeven verdachten worden woensdag en donderdag op verdenking van openlijk geweld voorgeleid bij de rechter-commissaris. Het OM wil dat ze vast blijven zitten tot aan de rechtszitting.

5 uur geleden
Marokko verbiedt vliegverkeer van en naar Nederland

AMSTERDAM (ANP) - De Marokkaanse overheid legt vanaf middernacht een vliegverbod op voor vluchten van en naar Nederland. Dat bevestigt luchtvaartmaatschappij Transavia na berichtgeving hierover in Marokkaanse media. Het vliegverbod geldt behalve voor Nederland ook voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

5 uur geleden
Bedreiger Rutte ook verdacht van oplichting

DEN HAAG (ANP) - De 22-jarige Amsterdammer die wordt verdacht van het bedreigen van demissionair premier Mark Rutte heeft mogelijk ook fraude via WhatsApp gepleegd. Dat zei de officier van justitie woensdag tijdens de eerste openbare zitting in de rechtbank in Den Haag. Yavuz O. wordt binnenkort over deze mogelijke oplichting nader gehoord, zei de officier.

5 uur geleden
Raad van State: dwangsom voor VWS als Wob-besluit uitblijft

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) moet uiterlijk 30 november een besluit nemen over drie informatieverzoeken van het televisieprogramma Nieuwsuur. Doet hij dat niet, dan moet het departement een dwangsom betalen. Dat heeft de Raad van State (RvS) woensdag bepaald.

6 uur geleden