Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdammer (49) meldt zich voor mislukte kunstroof Zaans Museum

Amsterdammer (49) meldt zich voor mislukte kunstroof Zaans Museum

ZAANDAM (ANP) - Een 49-jarige Amsterdammer heeft zich dinsdagavond bij de politie gemeld voor de mislukte kunstroof uit het Zaans Museum in Zaandam halverwege vorige maand. Een politiewoordvoerder bevestigt een bericht hierover van De Telegraaf. De man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de poging een schilderij van Monet te stelen uit het museum nabij de Zaanse Schans.

De politie doet nog onderzoek naar een tweede verdachte en geeft verder aan momenteel geen nadere informatie te verstrekken over de zaak. De Telegraaf meldt op basis van bronnen uit het criminele circuit, en met een bevestiging van kunstdetective Arthur Brand, dat de verdachte Henk B. is, die in 2002 samen met Octave D. twee schilderijen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam stal. Tegenover het ANP bevestigt Brand dat het inderdaad zou gaan om B.

Wie de andere dader zou zijn, weet de kunstdetective niet, zegt hij. Het gaat volgens hem in ieder geval niet om D. Volgens Brand heeft een buitenlandse topcrimineel onlangs gevraagd naar gestolen kunst, om dat in te zetten als ruilmiddel voor strafvermindering. "In het verleden is vaker gestolen kunst ingezet voor strafvermindering", aldus Brand. De oproep van de topcrimineel zou volgens Brand Henk B. ter ore kunnen zijn gekomen. "Ik kan niet in zijn hoofd kijken, maar één en één is twee. Waarom zou jij anders na twintig jaar weer achter een schilderij aan gaan?"

Maffia

De twee Van Goghs die B. in 2002 stal verdwenen jarenlang van de aardbodem. Ze doken eind september 2016 op in Italië bij een onderzoek naar de maffia in Napels. Octave D. en Henk B. kregen in 2005 in hoger beroep respectievelijk 3,5 jaar en drie jaar en twee maanden cel opgelegd voor de diefstal van de twee schilderijen van Vincent van Gogh.

Bij de mislukte roof uit het Zaans Museum probeerden twee mannen op 15 augustus rond 10.30 uur De Voorzaan en de Westerhem van de hand van Monet te stelen uit het Zaans Museum. Ze waren in het museum, en een woordvoerder van het museum vertelde eerder dat ze de Monet die ze wilden meenemen hardhandig van de muur haalden. Ze namen het schilderij mee naar buiten. Onder meer door "heldhaftig ingrijpen van bezoekers en personeel" mislukte de roof echter, aldus de politie.

Topstuk

Bij de roof loste een van de verdachten ook een schot. Niemand raakte daardoor gewond. De twee daders vertrokken zonder buit op een scooter, die later die ochtend werd teruggevonden op de Zuiderweg in Wijdewormer.

Het Zaans Museum kocht het befaamde schilderij in 2016 voor 1,16 miljoen euro. Het gaat door voor het topstuk uit de collectie. Een woordvoerder van het museum heeft nog geen reactie op de arrestatie van de Amsterdammer. Het schilderij wordt momenteel gerestaureerd. Hoewel de schade volgens de zegsvrouw emotioneel heel groot is, is het schilderij er volgens haar goed vanaf gekomen. "Het had vele malen erger kunnen zijn." Het museum verwacht dat het werk "binnenkort" weer kan worden getoond aan het publiek, hoewel ze nog geen exacte datum kan geven. "Dan is het weer in goede staat", aldus de woordvoerder.

Meer uit Binnenland

Kosten dumpen lachgascilinders mogelijk verrekend in afvalheffing

DEN HAAG (ANP) - Door het lachgasverbod dat op 1 januari 2023 van kracht werd komen veel lege lachgascilinders in de openbare ruimte en bij het restafval terecht. De rekening om dat probleem op te lossen komt op het bordje van gemeenten terecht en mogelijk ook bij burgers in de vorm van verhoogde afvalstoffenheffing. Dat schrijven onder meer de Nederlandse Vereniging voor Afval- en Reinigingsdiensten (NVRD) en afvalverwerkingsbedrijf Meerlanden in aanloop naar een gesprek in de Tweede Kamer donderdag over het onderwerp.

1 uur geleden
Qbuzz: busverkeer weer op gang gekomen

AMERSFOORT (ANP) - Het busverkeer bij Qbuzz in Groningen en Drenthe is weer op gang gekomen, meldt een woordvoerder van de vervoerder. Eerder reden er geen bussen als gevolg van een storing in de communicatiesystemen.

1 uur geleden
Bussen Qbuzz rijden niet door storing communicatiesystemen

AMERSFOORT (ANP) - Door een storing in de communicatiesystemen rijden er geen bussen van Qbuzz, meldt de vervoerder. Het is niet bekend hoelang dit gaat duren.

2 uur geleden
Rapport: schril contrast opvang Oekraïners en andere vluchtelingen

STRAATSBURG (ANP) - Er is een schril contrast in Europa tussen de warme ontvangst van Oekraïense vluchtelingen en andere vluchtelingen die internationale bescherming verdienen. Dat stelt het laatste jaarverslag van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) vast.

3 uur geleden
Media: Russische schepen bespioneren infrastructuur in Noordzee

DEN HAAG (ANP) - Niet-militaire Russische schepen bespioneren pijpleidingen en kabels in de Noordzee en dat gebeurt op veel grotere schaal dan al bekend was. Dat schrijft het Belgische De Tijd op basis van onderzoek dat het samen met Follow the Money (FTM) heeft uitgevoerd.

4 uur geleden
Kamer ondervraagt bewindslieden voor het eerst in hoorzittingen

DEN HAAG (ANP) - Een primeur in de Tweede Kamer: beoogde bewindslieden worden in hoorzittingen ondervraagd. Kamerleden kunnen vragen stellen over de geschiktheid van de kandidaten die de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB naar voren hebben geschoven als minister of staatssecretaris. Het is voor het eerst dat hoorzittingen worden gehouden, en niet iedereen is even enthousiast.

6 uur geleden
Geen meerderheid in parlement Aruba voor homohuwelijk

ORANJESTAD (ANP) - Het Arubaanse parlement heeft woensdag gestemd over een wetsvoorstel om het huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht. Begin mei is over dezelfde wet gestemd. Beide keren eindigde de stemming in 10-10.

9 uur geleden