
Amsterdam wil uitbreiding door inbreiding
AMSTERDAM (ANP) - Om de groei van de stad bij te benen, wil Amsterdam 20.000 extra woningen gaan bouwen in bestaande woonwijken buiten de Ring A10. Deze zogeheten verdichting, ook wel inbreiding genoemd, moet gaan plaatsvinden rond het Buikslotermeerplein, het Osdorpplein, de ArenApoort en op de Zuidas. Wethouder Reinier van Dantzig (woningbouw, ruimtelijke ordening) maakt dit plan donderdag bekend.
De wijken Nieuw-West, Noord en Zuidoost worden volgens hem op deze manier ontwikkeld tot "echte stadskernen, buiten de binnenstad". Het zijn nu veelal buurten met sociale uitdagingen, onderhoudsopgaven en relatief weinig voorzieningen. Door daar duizenden nieuwe woningen in te passen, snijdt het mes aan twee kanten, zegt Van Dantzig. "Met dit plan kiezen we voor een nieuwe manier van stadsontwikkeling. We investeren via woningbouw in wijken die het echt nodig hebben. Zo kunnen we én woningen bouwen én investeren in de voorzieningen van buurten. Door te verdichten behouden we ruimte voor bedrijvigheid en groen in de stad."
De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met het plan. Ook de Amsterdammers kunnen erover meedenken.
Amsterdam is de afgelopen jaren gegroeid door woningbouw op voormalige bedrijventerreinen (Haven-Stad) en het maken van geheel nieuwe woonwijken zoals IJburg en Zeeburgereiland. Dat levert de komende jaren 70.000 woningen op, maar de ambitie is om voor 2035 te komen tot 90.000.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM/EINDHOVEN (ANP) - Steeds meer mensen die jonger dan 50 zijn, krijgen darmkanker. Het aantal gevallen is in de afgelopen 25 jaar toegenomen en zal in de komende tien jaar verder stijgen. Onderzoekers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), het Nederlands Kanker Instituut (NKI), Amsterdam UMC en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven hebben dat berekend.
22 minuten geledenDEN BOSCH (ANP) - Een verpleegkundige mag zijn beroep nooit meer uitoefenen, nadat er kinderporno op zijn telefoon was aangetroffen. De man wordt per direct geschorst. Hij wordt bovendien verwijderd uit het register waar elke zorgmedewerker in moet staan en mag daar ook niet meer in worden opgenomen. Het regionale tuchtcollege in Den Bosch heeft dat bepaald.
25 minuten geledenDEVENTER (ANP) - In Deventer hebben vele duizenden mensen de huldiging van Go Ahead Eagles bijgewoond. De spelers trokken in een open bus door de stad na de bekerwinst van maandag.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De stikstofuitstoot van verkeer, industrie en landbouw moet in 2035 gehalveerd zijn. Ingewijden bevestigen na berichtgeving door De Telegraaf en het AD dat dit staat in de plannen van de ministeriële commissie stikstof, die aankomende vrijdag met een brief komt.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eddy van Hijum (NSC, Sociale Zaken) heeft het pensioenvoorstel van zijn partijgenoot Agnes Joseph definitief ontraden. Daarmee raadt hij de Tweede Kamer aan tegen het plan te stemmen. Volgens de minister zijn eerst vele aanpassingen nodig voordat het voorstel van Joseph uitvoerbaar is. In deze vorm zou het plan niet stroken met huidige wet- en regelgeving.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland sluit zich aan bij een oproep van Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk aan Israël om hulp aan Gaza direct weer toe te staan. Minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken noemt de Israëlische blokkade onacceptabel.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Nationale Herdenking op de Dam is dit jaar weer vrij toegankelijk. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema meldt in een brief aan de gemeenteraad dat er op basis van de informatie van politie en het dreigingsbeeld van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) geen aanleiding is om "de openbaarheid en toegankelijkheid van de herdenking te begrenzen".
12 uur geleden