Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdam wil meedoen met pilot wapenstok voor boa's

Amsterdam wil meedoen met pilot wapenstok voor boa's

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil meedoen met de landelijke pilot waarbij buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) een wapenstok krijgen. Dat schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad. De driehoek van politie, gemeente en Openbaar Ministerie heeft zich aangemeld bij minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) die hiervoor maximaal tien gemeenten wil aanwijzen.

De pilot begint in het najaar en loopt een jaar. Halsema wil dat er maximaal twintig boa's per dienst in de binnenstad een zogenoemde korte wapenstok krijgen. In totaal zullen er zo'n veertig tot vijftig voor moeten worden getraind, verwacht ze.

Het gebruik van de wapenstok is volgens de burgemeester aan regels gebonden. "In de praktijk zal die alleen door de boa worden gebruikt in geval van (dreiging van) ernstig fysiek geweld tegen de boa. Doel is om de belager op afstand te houden. Zo kan de tijd worden overbrugd totdat de politie ter plaatse komt om de boa te ontzetten."

Bodycan

Amsterdam maakte verder bekend dat alle handhavers, zo'n vijfhonderd, definitief worden uitgerust met een zogeheten bodycam. Dat besluit volgt na een proef. De bodycam, een kleine draagbare camera aan het uniform, kan worden aangezet bij een dreigende situatie. Dit moet de veiligheid bij het werk verder verbeteren.

De Nederlandse Boa Bond voert woensdagmiddag met een paar honderd Amsterdamse boa's actie op de Dam om meer aandacht te vragen voor agressie tegen handhavers. Directe aanleiding is de mishandeling van een boa afgelopen vrijdag in de hoofdstad. Voorzitter van de vakbond Ruud Kuin liet maandag weten dat de deelname van Amsterdam in de landelijke pilot geen reden is om de actie af te blazen. "Wij staan achter de pilot. Wel willen we aan Den Haag laten zien dat het wat ons betreft allemaal veel sneller kan. Iedere dag zonder wapenstok is er een te veel."

De boa's leggen woensdag kort het werk neer. In een besloten bijeenkomst is er eerst ruimte voor het delen van ervaringen en emoties, waarna iedereen wordt bijgepraat over de politieke ontwikkelingen. Vervolgens trekt de groep naar de Dam voor het protest.

Meer uit Binnenland

Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

2 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

2 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

4 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

12 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

12 uur geleden
Burgemeester van Vlaardingen sluit woningen wegens explosies

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen heeft besloten twee woningen te sluiten wegens een nieuwe explosie in de Koninginnestraat. Dat maakte de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Een woning in de Gretha Hofstralaan en een woning en aangrenzend een bedrijfspand in de Koninginnestraat werden gesloten.

13 uur geleden
Milieuorganisatie vecht natuurvergunning Schiphol aan bij rechter

SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) vecht samen met Greenpeace Nederland en Milieudefensie de natuurvergunning voor Schiphol aan bij de rechter. De milieuorganisatie kondigde dat eind september al aan, en heeft vrijdag een beroepschrift naar de rechtbank gestuurd. Volgens MOB had de vergunning niet verstrekt mogen worden vanwege "grove inhoudelijke en procedurele gebreken".

15 uur geleden