Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdam wil door met wapencontroles

Amsterdam wil door met wapencontroles

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam wil door met gerichte wapencontroles in de stad. Gezien de beperkte omvang van de proef hiermee afgelopen september valt volgens de driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) nog niet te zeggen of ze ook echt effect hebben op het wapenbezit in de hoofdstad. Daarom moeten de controles komend jaar nog gerichter worden ingezet, schrijft burgemeester Femke Halsema aan de gemeenteraad.

In totaal zijn in vier weken tijd bij vijftien controles in vijf wijken 2368 personen gecontroleerd en zijn honderd wapens in beslag genomen. Daarvan vielen er zestien onder de Wet wapens en munitie, zoals pepperspray, een boksbeugel en ploertendoder. De rest betrof vooral keuken- en zakmessen en schroevendraaiers. De driehoek noemt de opbrengst "relatief bescheiden". "Dit laat zich mogelijk verklaren door de kleinschaligheid van de pilot", staat in de brief.

Volgens Halsema heeft de politie bij de controles "uiterst zorgvuldig" gehandeld en is het draagvlak hiervoor onder de bevolking groot. Uit de evaluatie komt naar voren dat 70 procent van de Amsterdammers voorstander is van de wapencontroles.

Wijkteams

"Tegelijk wil ik, samen met de politiechef en de hoofdofficier, het instrument verbeteren zodat we meer wapens in beslag kunnen nemen", zegt de burgemeester. Zo krijgen wijkteams meer inspraak bij het aanwijzen van gebieden en momenten waarop de controles plaatsvinden. Ook komen er mobiele detectiepoortjes en handscanners om de controles minder fysiek te maken. Na een jaar beslist de driehoek of de controles structureel worden.

Vooraf was veel te doen over de wapencontroles in de hoofdstad. Zo leidde de inzet van zogenoemde burgerwaarnemers, die moesten toezien of de politie zich niet schuldig maakte aan etnisch profileren, tot weerstand bij onder meer politievakbonden. Die zetten daarom op hun beurt weer eigen waarnemers in. Volgens de burgemeester waren vrijwel alle burgerwaarnemers en gecontroleerde personen positief over de werkwijze van de politie. Een persoon heeft hierover een klacht ingediend bij de gemeente.

In een reactie noemen de betrokken politievakbonden de uitvoering van de wapencontroles "‘zeer goed en professioneel". De bonden zeggen dat ze niet tegen controle op het werk van de politie zijn, maar vinden het toezicht geen taak van burgerwaarnemers. "Het is wat ons betreft niet wenselijk om de inzet van burgerwaarnemers te institutionaliseren en/of te verplichten."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Meer geld naar hulp bij digitale zaken in bibliotheken

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt de komende jaren 18 miljoen euro extra vrij voor hulp die bibliotheken bieden aan mensen die het lastig vinden de overheid via de digitale kanalen te bereiken. De vraag hiernaar is de laatste tijd toegenomen, onder meer door de CoronaCheck-app die nodig is voor bijvoorbeeld een bezoek aan een café of restaurant.

1 uur geleden
Eerste landelijke strooiactie: 2,5 miljoen kilo zout op de wegen

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat heeft in de nacht van zondag op maandag de eerste landelijke strooiactie van dit seizoen uitgevoerd. In totaal strooiden de wagens 2,5 miljoen kilo zout over de snelwegen. De strooiwagens legden afgelopen nacht bijna 38.000 kilometer af.

2 uur geleden
Scholieren moeten mondkapjes gaan dragen

DEN HAAG (ANP) - Scholen moeten in ieder geval tot 18 december nieuwe coronamaatregelen treffen, zoals dat alle leerlingen mondkapjes moeten gaan dragen wanneer ze bewegen. Vanaf nu moeten scholieren onder de 12 jaar al thuisblijven bij milde klachten. Eerder hoefde dat alleen wanneer ze hoestten of koorts hadden.

5 uur geleden
Noord/Zuidlijn volgens studie groot succes, maar niet overal

AMSTERDAM (ANP) - De Noord/Zuidlijn in Amsterdam is een groot succes, melden Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam op basis van een vierjarige wetenschappelijke studie. Toch hebben bewoners in sommige buurten een "mindere beleving".

9 uur geleden
Prinses Beatrix terug naar Nederland na werkbezoek Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Prinses Beatrix heeft Curaçao weer verlaten. De prinses stapte zondagavond in het vliegtuig na haar vierdaagse werkbezoek aan het eiland.

11 uur geleden
GGD: Vrijwillige hotel-isolatie kan gedwongen isolatie worden

DEN HAAG (ANP) - Reizigers die de afgelopen dagen terugkeerden uit Zuid-Afrika, positief zijn getest op corona en in een isolatie-hotel zijn ondergebracht, zitten daar verplicht. Het hotel in de regio Kennemerland wordt ook bewaakt. "De isolatie werkt op vrijwillige basis", aldus een woordvoerder van de GGD Kennemerland zondag. "Maar wanneer dat niet houdbaar blijft, kan besloten worden over te gaan op gedwongen isolatie."

15 uur geleden
Twintig aanhoudingen bij verboden demonstratie Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Bij een voorgenomen demonstratie van Nederland in Verzet in Nijmegen, die door burgemeester Hubert Bruls was verboden, zijn in totaal twintig mensen opgepakt. De politie meldt dat de aanhoudingen zijn verricht voor onder meer verboden wapenbezit en belediging. Bij de meeste verdachten is er een link met de verboden betoging.

15 uur geleden