Amsterdam wil cruiseschepen in 2035 centrum uit hebben
AMSTERDAM (ANP) - Het college van Amsterdam wil dat de cruiseterminal in 2035 het centrum van de stad uit is. Ook gaat het aantal cruiseschepen dat bij die passagiersterminal vlakbij het Centraal Station aanmeert bijna met de helft omlaag, van 190 naar maximaal honderd per jaar vanaf 2026.
Verder gaat de zogeheten Passengers Terminal Amsterdam (PTA) per direct terug naar één ligplaats en moeten cruiseschepen vanaf 2027 verplicht aan de walstroom, zo meldt het college donderdag. Walstroom moet zorgen voor minder vervuilende uitstoot en minder geluidsoverlast.
Met het weren van cruiseschepen wil de stad overtoerisme tegengaan en de leefbaarheid voor bewoners verbeteren. Vorig jaar nam de gemeenteraad een motie van D66 aan waarin werd opgeroepen cruiseschepen te weren en de cruiseterminal te verhuizen.
Overnames door Rotterdam
"Zeecruise is een vervuilende manier van toerisme en draagt bij aan de drukte en uitstoot in de stad. Door zeecruises te beperken, walstroom te verplichten en te streven naar een vertrek van de cruiseterminal (PTA) in 2035 van de huidige locatie, geeft het college op een verantwoorde manier invulling aan het voorstel van de gemeenteraad om te stoppen met zeecruise", zegt wethouder Hester van Buren (Haven).
Rotterdam is bereid veertig zeecruises over te nemen die vanaf 2026 niet meer in Amsterdam mogen aanmeren. Voor de hoofdstad betekent dat een gat aan inkomsten, omdat cruisetoeristen minder geld in de stad uitgeven, er minder toeristenbelasting wordt geïnd en er een lagere dividenduitkering is als aandeelhouder van het Havenbedrijf. Dit wordt meegenomen in de volgende Voorjaarsnota. "In de begroting voor 2025 worden nog geen gevolgen van dit besluit verwacht", aldus de wethouder.
Verplaatsing terminal
Er wordt nog onderzocht of de passagiersterminal van de Veemkade verplaatst kan worden naar de Coenhaven. "Op basis van dit haalbaarheidsonderzoek beslist het college in samenspraak met het Rijk, het Havenbedrijf en de provincie Noord-Holland of verplaatsing vanaf 2035 haalbaar is."
In april maakte het college al bekend het aantal riviercruises in de stad te willen halveren.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van universiteiten en hogescholen overweegt te staken na het akkoord tussen de coalitie en vier oppositiepartijen over de onderwijsbegroting. De aangekondigde bezuinigingen worden weliswaar verlaagd, maar zijn niet volledig van de baan. "We laten ons niet uit elkaar spelen en gaan ons nu samen met de leden beraden op vervolgacties. Stakingen zijn daarbij niet uitgesloten", zegt FNV-bestuurslid Bas van Weegberg in een verklaring.
19 minuten geledenVOORTHUIZEN (ANP) - De jaarlijkse Miss Nederland-verkiezing stopt na 35 jaar. Dat heeft Monica van Ee, de eigenaar van de wedstrijd, donderdag bekendgemaakt. De verkiezing maakt plaats voor een nieuw onlineplatform dat zich richt op het versterken en ondersteunen van jonge vrouwen. Het platform krijgt de naam Niet meer van deze tijd.
47 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Ridouan Taghi heeft een schadevergoeding ontvangen van de Nederlandse staat omdat hem ten onrechte extra beperkingen zijn opgelegd in de cel na de arrestatie van zijn neef en tevens advocaat Youssef T. De advocaat is op 8 oktober 2021 opgepakt, terwijl hij in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught op bezoek was bij Taghi.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal dakloze mensen dat vorig jaar in een opvanglocatie zoals nachtopvang of passantenhotel sliep, verschilt sterk per regio. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Mensen die langere tijd verblijven in een asielzoekerscentrum willen hun opvang tot een thuis kunnen maken, stelt VluchtelingenWerk Nederland op basis van onderzoek onder vluchtelingen. Een aantal zaken is daarvoor essentieel, zeggen asielzoekers. Deze week kunnen Nederlanders een nagebouwde noodopvang in Amsterdam bezoeken.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Organisaties in het onderwijs zijn niet te spreken over de bezuinigingen op het onderwijs. Ook niet nu de bezuiniging 750 miljoen euro minder wordt na een akkoord tussen de coalitie en vier oppositiepartijen.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Partijen op de linkerkant van het politieke spectrum zijn niet te spreken over het onderwijsakkoord dat de coalitie woensdagavond sloot met het CDA, ChristenUnie, SGP en JA21. Onder meer GroenLinks-PvdA, DENK en de SP wijzen erop dat er nog steeds meer dan een miljard euro op onderwijs wordt bezuinigd. Ook D66, dat eerst meeonderhandelde, is niet enthousiast.
10 uur geleden