Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdam verscherpt inzet: maximaal 400.000 vluchten op Schiphol

Amsterdam verscherpt inzet: maximaal 400.000 vluchten op Schiphol

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft het standpunt over Schiphol aangescherpt. De hoofdstad wil een maximum van 400.000 vluchten per jaar, 40.000 minder dan de eerdere inzet in december, meldt de gemeente dinsdag.

Daarnaast herhaalt Amsterdam de wens op een volledige nachtsluiting tussen 23.00 en 07.00 uur en het weren van privéjets. Het geheel aan maatregelen moet geluidshinder, slaapverstoring en uitstoot verminderen, waarmee "de rechtsbescherming voor omwonenden wordt hersteld en Schiphol weer binnen de wet opereert", aldus de hoofdstad.

Volgens wethouder Hester van Buren is een combinatie van minder vliegbewegingen, innovatie en beprijzing nodig voor "een betere balans tussen leefbaarheid voor omwonenden en economie". De wethouder laat namens de gemeente weten ook in te zetten op internationaal treinverkeer ter vervanging van korte vluchten, en stelt voor op korte termijn afstandsafhankelijke vliegbelasting in te voeren. Daarnaast moet Schiphol een gezonde en veilige werkplek met "een eerlijk loon" zijn. Van Buren zegt zich hard te maken voor baanzekerheid en "een degelijk rooster", en aan de andere kant op het inperken van "beloningen aan de top".

'Knooppunt'

Schiphol laat weten het goed te vinden dat de gemeente "elementen uit de eerder door Schiphol voorgestelde maatregelen ondersteunt". Het gaat dan bijvoorbeeld om de nachtsluiting en het uitfaseren van privéjets.

Maar de luchthaven plaatst wel kanttekeningen bij de omvang van de maatregelen. Voor Schiphol is het met name van belang dat de hub-functie behouden blijft, een soort knooppunt voor de luchtvaart. "Minder hinder en minder uitstoot is hard nodig, maar we moeten ons ook richten op een balans tussen de lusten en de lasten", aldus Schiphol. "Dit hebben we de gemeente laten weten."

Aandeel

Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) zegt via zijn woordvoerder het bericht van Amsterdam te hebben "vernomen" en te "bestuderen". De vertrekkend minister is hier nog maar een week verantwoordelijk voor. Op 2 juli wordt het nieuwe kabinet beëdigd en is PVV'er Barry Madlener zijn opvolger.

De gemeente Amsterdam is voor 20 procent aandeelhouder van de luchthaven. De Nederlandse staat is met 70 procent meerderheidsaandeelhouder.

Meer uit Binnenland

ANWB roept automobilisten op hele zomer Parijs te mijden

DEN HAAG (ANP) - De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. De organisatie volgt daarmee het dringende advies van de Franse politie, ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen.

49 minuten geleden
Bedreigde vogelsoort heeft gebroed op de Hoge Veluwe

OTTERLO (ANP) - Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

1 uur geleden
Eerste exemplaar van encyclopedie over christendom is voor paus

TILBURG (ANP) - Paus Franciscus krijgt op 18 september het eerste exemplaar van een nieuwe encyclopedie over de geschiedenis van het christendom. Die is in de afgelopen vijftien jaar samengesteld onder leiding van hoogleraren Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Paul van Geest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de universiteit in Tilburg.

2 uur geleden
Brussel keurt subsidieprogramma voor verhuizing van boeren goed

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt toestemming van de Europese Commissie veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig vertrekken uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. De boeren mogen bij elkaar voor 105 miljoen euro geholpen worden om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

3 uur geleden
Tekstkarren weggehaald bij 'wolvengebied' Leusden na vandalisme

LEUSDEN (ANP) - De gemeente Leusden heeft de tekstkarren weggehaald die waren geplaatst bij het afgesloten gebied waar enkele incidenten met een wolf zijn geweest, nadat een van de lichtborden het doelwit was geworden van vandalisme. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat onder meer een accu van een tekstkar is meegenomen.

3 uur geleden
Lichaam in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw (73) gevonden

VACQUIÈRES (ANP) - Het lichaam van de in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw is gevonden, laat Stichting Reddingshonden RHWW weten. De 73-jarige Marjan Roozendaal had op 14 juli camping Parc Le Duc in Vacquières verlaten, daarna ontbrak elk spoor. Haar lichaam is "redelijk dicht bij de camping gevonden", aldus een woordvoerder van RHWW. Duidelijk is dat ze door een ongeval om het leven is gekomen.

3 uur geleden
Blauwtongvirus op meer dan 500 plekken

DEN HAAG (ANP) - Het blauwtongvirus is inmiddels op meer dan vijfhonderd plekken in Nederland opgedoken. De teller staat maandag op 503 gevallen, tegen 94 vorige week maandag. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laten weten.

3 uur geleden