
Amsterdam vangt tot driehonderd asielzoekers op in kantoorpand
AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam gaat tot driehonderd asielzoekers opvangen in een kantoorpand omdat de druk bij de aanmeldcentra in Ter Apel en Assen "opnieuw erg hoog is". Dat meldt wethouder Rutger Groot Wassink (Opvang) dinsdag in een raadsbrief. Het gaat om een pand van het rijksvastgoedbedrijf aan de Luttenbergweg 8 in Amsterdam.
Het pand kan "op zeer korte termijn" klaar worden gemaakt, schrijft de wethouder. "Naar verwachting zal inhuizing al in de komende dagen gebeuren." Daarover heeft de gemeente nauw contact met het bestuur van stadsdeel Zuidoost "met het oog op de draagkracht in de directe omgeving".
Staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) heeft verschillende gemeenten gevraagd tijdelijk een "voorportaallocatie" te openen, legt de wethouder uit in de brief. Hier kunnen asielzoekers verblijven die het identificatie- en registratieproces nog niet hebben afgerond, maar voor wie nu geen plek is in de aanmeldcentra in Ter Apel en Assen. "Ondanks dat het college niet de voorkeur heeft voor tijdelijke noodopvang bekommert de stad zich om het lot van vluchtelingen en is het opnieuw bereid haar verantwoordelijkheid te nemen."
Nunspeet
De opvanglocatie is maximaal vier weken beschikbaar, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de begeleiding en mensen die hier verblijven moeten een document bij zich dragen dat als legitimatiebewijs dient.
Het Gelderse Nunspeet krijgt een vervangende opvangplek. Ongeveer tachtig alleenstaande minderjarige vluchtelingen zitten nu in een hotel in het dorp Vierhouten. Het is de bedoeling dat ze voor het einde van het jaar naar een leegstaand gebouw iets buiten Nunspeet gaan. Die locatie moet maximaal vijf jaar lang beschikbaar zijn. "Nunspeet, laten wij de jongeren zonder ouders/familie een thuis bieden, zolang zij niet terug kunnen naar hun eigen huis", zegt burgemeester Céline Blom.
Meer uit Binnenland
ABBENES (ANP) - Enkele tientallen klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) hebben maandag geprobeerd de A44 te blokkeren bij Abbenes in Noord-Holland. Het is ze echter niet gelukt om de snelweg te bereiken. De groep staat in een weiland naast de weg, omsingeld door agenten. De eerste betogers zijn gearresteerd, zien verslaggevers van het ANP.
42 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Oud-minister Kajsa Ollongren is benoemd tot speciale vertegenwoordiger van de EU voor de mensenrechten. Dat heeft de EU-raad van buitenlandministers bekendgemaakt. Ollongren volgt de Zweed Olof Skoog op.
51 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In het Catshuis heeft premier Dick Schoof maandagmiddag secretaris-generaal Mark Rutte van de NAVO ontvangen. Na een lunch krijgen ze samen een rondleiding over het terrein waar de NAVO-top wordt gehouden. Een gebied rond het World Forum, waar de top plaatsvindt, is grotendeels afgesloten.
51 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De provincies hebben afgelopen jaar 74,5 miljoen euro aan tegemoetkomingen in faunaschade moeten uitkeren. Dat is ruim 30 procent meer dan in 2023, toen ze 56 miljoen euro moesten betalen. In 2022 ging het om bijna 45 miljoen euro.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op de eerste dag van de NAVO-top heeft premier Dick Schoof een aparte ontmoeting met president Volodymyr Zelensky van Oekraïne. Ze spreken elkaar dinsdagmiddag op het Catshuis.
1 uur geledenSASSENHEIM (ANP) - De politie bereidt zich voor op een aangekondigde blokkade van de A44 door Extinction Rebellion (XR) maandagmiddag. Bij een afrit van de snelweg staat een waterwerper opgesteld, zag een ANP-fotograaf. Ook is de Mobiele Eenheid langs de snelweg aanwezig en staan er meerdere ME-busjes bij Sassenheim.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een dienst waarmee gemeenten en provincies officiële berichten publiceren, is maandagochtend vermoedelijk doelwit van een digitale aanval. Daardoor zijn de pagina's met raads- en Statenstukken van onder meer de provincies Zuid-Holland en Overijssel en gemeenten als Den Haag, Den Bosch en Delft moeilijker bereikbaar.
1 uur geleden