
Amsterdam toneel van landelijk protest tegen windmolens
AMSTERDAM (ANP) - Tegenstanders van de komst van megawindturbines in de buurt van woningen en natuur voeren zaterdag actie in Amsterdam. Ze overhandigen handtekeningen aan burgemeester Femke Halsema, rollen een spandoek van 500 meter lang uit op de Dam en houden een manifestatie in het Westerpark. Initiatiefnemer van de actiedag is Windalarm, in samenwerking met actiegroepen uit het hele land.
Het protest begint met het overhandigen van een petitie met 20.000 handtekeningen aan de burgemeester op het stadhuis. Vervolgens gaan de betogers om 13.00 uur naar de Dam, waar ook het geluid van de grote windmolens te horen is. Vanaf het plein lopen de betogers naar het Westerpark, waar diverse sprekers het woord voeren.
De actiegroepen zijn tegen de plannen van veel gemeenten, waaronder Amsterdam, om megawindturbines te plaatsen bij woon- en natuurgebieden. Ze vrezen voor de gevolgen voor de volksgezondheid, zoals stress en slapeloosheid door de geluidshinder die de turbines veroorzaken.
Volgens de tegenstanders zijn de huidige klimaatakkoorddoelstellingen voor zon en wind op land al gehaald en zijn meer windmolens op het land daardoor niet meer nodig. Windalarm vindt dat de turbines een plek moeten krijgen in zee. De actiegroep voelt zich gesteund door veel landelijke politieke partijen en begrijpt niet dat de lokale overheden nog altijd nieuwe windturbines plannen.
Meer uit Binnenland
BADHOEVEDORP (ANP) - Op de A9 bij knooppunt Badhoevedorp zijn dinsdagochtend nog altijd problemen na een dodelijk ongeval van maandagavond. De weg richting Amstelveen is voorlopig nog dicht, en Rijkswaterstaat zegt nog niet te weten hoe laat de weg weer wordt vrijgegeven.
5 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De ANWB lanceert een "bewustwordingscampagne" rondom wat mensen moeten doen als ze met hun auto te water raken. In de kern komt het advies neer op: maak de gordel los, open de ruit en ga via die opening de auto uit.
23 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dat gemeenten tienduizenden plekken voor asielzoekers hebben gevonden voor de spreidingswet is "een hele prestatie gezien alle obstakels die door het kabinet zijn opgeworpen, het is heel knap waar we staan". Dat zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij is voorzitter van een commissie die zich voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezighoudt met de opvang van asielzoekers.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden. Dat is driekwart van de 101.500 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) van ze had gevraagd op grond van de spreidingswet. De termijn is dinsdag verlopen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Stichting Ideƫle Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap.
3 uur geleden