Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdam telt ondanks maatregelen zeker meer dan 15.000 daklozen

Amsterdam telt ondanks maatregelen zeker meer dan 15.000 daklozen

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn ondanks de vele maatregelen om de daklozenproblematiek aan te pakken 15.731 mensen (dreigend) dakloos, meldt de gemeente op basis van registraties bij instanties over het eerste kwartaal van dit jaar. Omdat niet iedereen in beeld is bij een instantie gaat de gemeente ervan uit dat het werkelijke aantal enkele duizenden daklozen meer bedraagt.

De gemeente spreekt van "een schrikbarend hoog aantal". Eerder werden de cijfers gebaseerd op het aantal opvangplekken, maar de nieuwste cijfers komen voort uit een inschatting op basis van de ETHOS-methode. Bij die methode komen ook mensen in minder zichtbare dakloze situaties in beeld, zoals jongvolwassenen of vrouwen en kinderen die bij bekenden verblijven. Deze groep neemt volgens een woordvoerder van de gemeente toe in de stad. Amsterdam hoopt volgend jaar mee te doen aan de ETHOS-telling van het Kansfonds en de Hogeschool Utrecht, om zo cijfers te kunnen vergelijken en beter beleid te kunnen maken.

Omdat de thuislozenproblematiek al veel langer speelt in de hoofdstad, is flink geïnvesteerd in maatregelen. Zo heeft de gemeente de afgelopen maanden meer dan 350 extra tijdelijke woonplekken gerealiseerd, komen er nog drie extra opvanglocaties die goed zijn voor negentig plekken bij en wordt ingezet op wonen buiten de stad en hospitaverhuur. Toch blijkt dit niet voldoende te zijn.

Zorgen over coalitieplannen

"Ons hulpaanbod staat niet in verhouding tot de vraag die op ons afkomt. Straatwerkers werken tegen de klippen op, maar geven aan dat met een toenemend aantal dakloze mensen - waaronder EU(arbeids)migranten - en de beperkte doorstroommogelijkheden, de opties steeds beperkter worden om kwetsbare mensen snel op te vangen", aldus wethouder Rutger Groot Wassink.

Ook maakt Amsterdam zich "erg zorgen" over de gevolgen van de landelijke plannen van de nieuwe coalitie PVV, VVD, NSC en BBB voor de daklozenproblematiek. De gemeente denkt dat het aantal daklozen onder dit nieuwe kabinet gaat stijgen, omdat de coalitiepartijen van plan zijn om de financiering voor Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen (LVV) stop te zetten en de spreidingswet in te trekken. De LVV biedt mensen die geen verblijf hebben gekregen in Nederland, maar niet zijn teruggekeerd naar hun thuisland, onderdak en begeleiding. De spreidingswet moet zorgen voor een eerlijkere verdeling van asielzoekers over het land. Zonder deze maatregelen voorziet Amsterdam meer mensen op straat en juist minder beschikbare opvangplekken.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden