Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdam stelt afsteekverbod vuurwerk jaar uit vanwege corona

Amsterdam stelt afsteekverbod vuurwerk jaar uit vanwege corona

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam stelt het afsteekverbod van vuurwerk een jaar uit vanwege de coronacrisis. Burgemeester Femke Halsema schrijft dinsdag aan de raad dat "de uitzonderlijke omstandigheden van de coronacrisis" de gemeente ertoe dwingen het verbod niet al de komende jaarwisseling maar pas bij die van 2021 op 2022 in te laten gaan.

Halsema verwacht dat er deze jaarwisseling een groot aantal illegale feesten zal zijn doordat nachtclubs en discotheken nog dicht zijn. Dat wordt dus al behoorlijk aanpoten voor politieagenten en handhavers, en dan zou het onverantwoord zijn hen ook nog te belasten met de extra taak van een algeheel afsteekverbod, stelt ze.

De hoofdstad wil het afsteken van vuurwerk door particulieren met oud en nieuw verbieden, omdat er tijdens de jaarwisseling steeds meer incidenten zijn met overlast, schade en letsel als gevolg van vuurwerk. Amsterdammers konden zich afgelopen zomer over het voorstel uitspreken en volgens Halsema zijn er ruim 1500 reacties binnengekomen. In zo'n driekwart daarvan werd steun uitgesproken voor de invoering van een afsteekverbod.

Weestand

Maar weerstand is er ook. De ongeveer twintig vuurwerkverkopers in de stad hebben juridische stappen aangekondigd omdat ze de overgangstermijn te kort vinden. Het dan toch op korte termijn invoeren van een afsteekverbod zou volgens de burgemeester "juridisch risicovol" zijn, reden te meer om er vooralsnog van af te zien.

Dat het verbod niet de komende jaarwisseling geldt, is volgens Halsema een "tegenvaller". Dat het coronavirus in de stad weer is opgelaaid, betekent echter dat de viering van oud en nieuw er dit jaar waarschijnlijk anders uitziet dan andere jaren. "Het is reëel dat we ten minste de rest van 2020 nog met het virus te maken hebben en dat we ook bij de viering van oud en nieuw rekening moeten houden met risico’s, en dus met de RIVM-maatregelen en beperkingen", aldus de burgemeester.

Het stadsbestuur wil komende oud en nieuw inzetten op een centrale viering, die wel 'coronaproof' moet zijn. Hoe dat eruit gaat zien wordt later deze maand bekend. Ook zullen er kleinere vieringen zijn in de stadsdelen.

Meer uit Binnenland

Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

24 minuten geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

1 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

3 uur geleden
Actiedag voor een nationaal heksenmonument

DEN HAAG (ANP) - Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. In onder meer Amsterdam, Nijmegen, Delft en Maastricht worden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen.

4 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

9 uur geleden
Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

OISTERWIJK (ANP) - In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.

10 uur geleden
GroenLinks evalueert kandidaatstelling na stemrel in Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier "lessen uit trekken voor de toekomst", schrijven fractievoorzitter Sinan Özkaya en voorzitter Esther Punte van GroenLinks Zuid-Holland vrijdag in een mail aan hun leden. Aanleiding hiervoor is de rel die dinsdag ontstond rond Debora Fernald.

10 uur geleden