Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdam schroeft coronahandhaving in horeca op

Amsterdam schroeft coronahandhaving in horeca op

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam roept z'n horeca "nogmaals dringend" op bezoekers te controleren op het coronatoegangsbewijs. Vanaf vrijdagavond wordt de handhaving opgeschroefd, meldt de gemeente. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Amsterdam heeft haar leden inmiddels opgeroepen nog beter te gaan controleren.

Het aantal besmettingen in de stad neemt toe, ziet de gemeente. Bovendien komen er veel signalen binnen dat bezoekers gewoon zonder coronabewijs bij horecagelegenheden naar binnen mogen. Volgens de gemeente blijkt uit bron- en contactonderzoek van de GGD dat horecabezoek een van de meest waarschijnlijke bronnen van besmetting is. Ook is er een toename van clusters van drie of meer besmettingen, die terug te leiden zijn tot horecabezoek.

Horecaondernemingen kunnen dit weekend handhavers aan de deur krijgen. "Waar nodig kunnen handhavers overgaan tot sluiting", waarschuwt de gemeente.

Personeelstekort

De Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) stelt in een reactie dat het merendeel van de ondernemers de coronacheck serieus uitvoert, ondanks gebrek aan personeel. Maar ze ziet ook dat het niet overal goed gaat. "Het is ook niet zo dat ondernemers niet willen, maar we zitten met enorme uitdagingen. Er is het personeelstekort. En de gasten zijn er soms ook wel klaar mee", zegt Eveline Doornhegge, KHN-regiomanager afdeling Amsterdam.

De afdeling roept haar leden dus op nog beter de QR-code te controleren. "Het past in de tijdlijn: opschalen in striktheid van controle voorkomt misschien wel zwaardere maatregelen en maakt het hopelijk snel mogelijk dat onze zaken weer na 00.00 uur open mogen zijn", stelt Doornhegge. En: "Een geleidelijke uitloop helpt ook in de onrust die nu op straat is, rond middernacht."

Meer uit Binnenland

Explosie bij woning in Lelystad, verdachte aangehouden

LELYSTAD (ANP) - Bij een woning aan de Binnendijk in Lelystad-Haven is woensdag een explosie geweest in een brievenbus. De politie heeft een verdachte aangehouden.

30 minuten geleden
Honderden herdenken Wieteke van Dort, veel melati speldjes

DEN HAAG (ANP) - Vele honderden mensen hebben woensdagmiddag in de Kloosterkerk in Den Haag afscheid genomen van Wieteke van Dort. Volgens een woordvoerder van de familie kwamen "zeker zes-, zevenhonderd mensen samen" om te praten, te luisteren naar muziek en te bidden. Veel aanwezigen droegen een melati speldje, een symbool van de Indische gemeenschap in Nederland.

1 uur geleden
Zaterdag eerste huwelijk tussen mensen zelfde geslacht op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Twee vrouwen trouwen zaterdag op Curaçao en daarmee zijn ze het eerste stel van hetzelfde geslacht dat met elkaar trouwt in het land. Zo'n twee weken geleden oordeelde de Hoge Raad dat mensen van hetzelfde geslacht per direct mogen trouwen op Aruba en Curaçao.

2 uur geleden
Serval mag toch naar Stichting AAP en wordt dus niet afgemaakt

DEN HAAG (ANP) - De teruggevonden serval die vorige week ontsnapte in Lexmond mag toch naar Stichting AAP. De organisatie die exotische dieren in nood opvangt, had eerst geen plek. Daarop besloot de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) volgens de Dierenambulance dat het dier moest worden afgemaakt, maar daartegen voerde de Dierenambulance woensdag actie in Den Haag.

3 uur geleden
Verkeer rond Amsterdam staat voor derde dag op rij vast

AMSTERDAM (ANP) - Het is de derde dag op rij dat het verkeer vaststaat op de wegen rond Amsterdam. Door werkzaamheden op de A10 en een ongeluk bij knooppunt De Nieuwe Meer stond er rond 17.00 uur zo'n 35 kilometer file. Ook op de A9 is het druk. Weggebruikers moeten rekening houden met een uur vertraging.

3 uur geleden
Dierenambulance voert actie om afmaken serval te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - De Dierenambulance voert woensdagmiddag actie voor het gebouw van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in Den Haag omdat zij niet willen dat de in Lexmond teruggevonden serval wordt afgemaakt. Het baasje van de serval wil het dier niet terug en daarop besloot de RVO het dier te laten inslapen, aldus de actievoerders.

5 uur geleden
Werkstraf geëist tegen Pegida-voorman voor groepsbelediging

DEN HAAG (ANP) - Tegen Edwin Wagensveld, de voorman van de radicaal-rechtse groepering Pegida, is woensdag in hoger beroep een taakstraf van veertig uur geëist voor onder meer groepsbelediging. Wagensveld had de Koran een fascistisch boek genoemd. Volgens de advocaat-generaal leverden de uitlatingen van Wagensveld "geen bijdrage aan het maatschappelijk debat" en hij noemde ze "onnodig grievend".

5 uur geleden