
Amsterdam neemt extra maatregelen wegens achterblijven woningbouw
AMSTERDAM (ANP) - In plaats van de beoogde 7500 woningen worden in Amsterdam dit jaar waarschijnlijk slechts 4500 woningen gebouwd, schat het stadsbestuur. Het college treft daarom in aanvulling op de maatregelen uit het Woningbouwplan van januari extra crisismaatregelen.
In de eerste zes maanden van dit jaar blijft Amsterdam met de bouw van 2355 woningen, waarvan 1576 sociale huurwoningen, flink achter bij de doelstellingen. De stad wijt het tegenvallende resultaat aan de verslechterende marktomstandigheden, waaronder stijgende bouwkosten, hoge rente en onzekerheid over nationale huurmaatregelen.
Het zogeheten Doorbouwakkoord, dat donderdag ondertekend wordt door de gemeente en koepelorganisaties, regelt enkele bijkomende maatregelen. Zo wil de gemeente in transformatieprojecten, waarbij de bestemming van een pand gewijzigd wordt, de in contracten afgesproken grondprijzen op een later moment herbekijken. Dit zou gunstig moeten zijn voor ontwikkelaars omdat dit kan leiden tot lagere grondprijzen.
Alternatieven
Naast deze tijdelijke crisismaatregel onderzoekt Amsterdam in overleg met marktpartijen of er meer moet worden aangepast, zoals een alternatieve indexatie van de grondprijzen die beter aansluit op de marktontwikkelingen dan de huidige indexatie die gebaseerd is op de inflatie.
"Het leed van de woningzoekende lijkt soms abstract maar is heel concreet, vooral bij jonge mensen", zegt wethouder Reinier van Dantzig (woningbouw en stedelijke ontwikkeling) in een verklaring. "Voor hen willen we doen wat we kunnen om, in goed overleg met corporaties en ontwikkelaars, het bouwen in deze moeilijke tijden extra stimuleren."
Elk jaar krijgt Amsterdam er 10.000 inwoners bij, maar het woonaanbod stijgt niet een hard mee. Nationaal is er dit jaar een tekort van 390.000 woningen, becijferde onderzoeksbureau ABF Research afgelopen juli in opdracht van Binnenlandse Zaken. Vorig jaar ging het nog om 315.000 huizen. Pas rond 2028 zou de krapte op de woningmarkt iets minder worden.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.
2 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.
7 uur geledenOSLO (ANP) - Het compromisvoorstel van NAVO-topman Mark Rutte voor een hoger defensiebudget van de NAVO-landen zou weleens kansrijk kunnen zijn, denkt premier Dick Schoof. Hij rekent er voorzichtig op dat de Verenigde Staten, die volgens velen een onhaalbaar hoge eis stelden, met Ruttes plan zouden kunnen leven. Maar Schoofs eigen kabinet is nog niet zover, tekent hij aan.
8 uur geledenWARSCHAU (ANP) - EU-ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie Caspar Veldkamp, vinden dat de druk op Rusland moet worden opgevoerd om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. "We zien dat Rusland nog geen serieuze plannen heeft tot vrede", zei Veldkamp tegen het ANP, na afloop van een bijeenkomst met de ministers in Warschau. "Ze blijven letterlijk en figuurlijk ook burgerdoelen beschieten."
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag en de politie hadden geen signalen vooraf dat er vorige week rellen konden uitbreken in Den Haag. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen donderdag gezegd. De gemeenteraad vroeg hem om opheldering over de aanpak van de ongeregeldheden.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In verschillende regio's wordt positief gereageerd op de uitkomst van de stemming in het Europees Parlement waardoor de wolf minder strikt wordt beschermd. "Goed nieuws!", aldus BBB Noord-Holland op X. De provincie Utrecht noemt het een belangrijke eerste stap, maar ziet het niet als oplossing voor de wolf die afgelopen zomer voor problemen zorgde op de Utrechtse Heuvelrug. Drenthe en Gelderland zijn blij met het besluit.
12 uur geleden