Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdam Museum opent woensdag alsnog onderkomen in de Hermitage

Amsterdam Museum opent woensdag alsnog onderkomen in de Hermitage

AMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdam Museum opent woensdag alsnog zijn tijdelijk onderkomen in de Hermitage. Aanvankelijk zou de speciale vleugel met de collectie van het museum afgelopen zaterdag de deuren openen, maar de feestelijkheden werden afgeblazen vanwege de oorlog in Oekraïne.

Ook wilde het museum meer duidelijkheid over de banden van de Hermitage met het gelijknamige staatsmuseum in Sint-Petersburg. De Hermitage Amsterdam toonde kunst uit de collectie van het Russische museum, een van de grootste ter wereld.

Afgelopen donderdag werd bekend dat de Amsterdamse instelling breekt met het Russische museum. De expositie over de Russische avant-garde die er te zien was, is voortijdig stopgezet. De kunstwerken gaan op korte termijn terug naar Sint-Petersburg.

Het Amsterdam Museum, waarvan de huidige locatie de komende jaren wordt verbouwd, opent nu woensdagochtend om 10.00 uur het tijdelijk onderkomen, zonder feestelijk moment.

Naast de speciale vleugel is het Museum van de Geest, dat in hetzelfde pand is ondergebracht, open. De rest van de Hermitage is voorlopig dicht. Diverse musea hebben al hun hulp aangeboden om de Hermitage te helpen, liet de Museumvereniging eerder weten. Het museum draait volledig op eigen inkomsten, dus het is noodzakelijk snel een nieuwe invulling te vinden. Eerder lieten belangrijke sponsors van het museum als de VriendenLoterij en ABN AMRO weten het museum te blijven steunen.

Meer uit Binnenland

Inspectie zegt dat verkoop illegale fatbikes niet te voorkomen is

DEN HAAG (ANP) - Het is niet te voorkomen dat geïmporteerde illegale fatbikes in Nederland kunnen worden verkocht, als deze worden aangeboden via internet. Dat zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in reactie op de oproep van tientallen gemeenten en een aantal organisaties, waaronder de Fietsersbond. Wel blijft de inspectie "scherp" op de verkoop van deze opgevoerde fietsen, die veelal uit landen als China komen.

20 minuten geleden
Eisen tot 20 jaar cel tegen veronderstelde drugsbende Brabant

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag bij de rechtbank in Den Bosch celstraffen tot twintig jaar geëist tegen vijf verdachten in een onderzoek naar jarenlange grootschalige drugshandel en witwassen. "De champions league van de internationale cocaïnehandel", aldus het OM.

27 minuten geleden
Groningen verlengt afspraken over opvang vluchtelingen

GRONINGEN (ANP) - De tien gemeenten in de provincie Groningen beloven dat ze ook in 2025 en 2026 vluchtelingen opvangen. Ze moeten in die jaren bijna 8500 opvangplekken regelen, hebben ze dinsdag bekendgemaakt. Ook komen ze met een nachtopvang om het volle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.

27 minuten geleden
81.000 euro opgehaald met eerste vaatje nieuwe haring

SCHEVENINGEN (ANP) - De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft een bedrag van 81.000 euro opgebracht, meldt het Nederlands Visbureau. Het geld gaat naar de Nederlandse Hersenbank.

1 uur geleden
Verdachte fataal bruiloftsdrama: ik wilde in zijn been steken

SCHIPHOL (ANP) - Een 23-jarige man die in oktober 2022 bij een ruzie op een Somalische bruiloft in Beverwijk een 20-jarige man uit Purmerend zou hebben doodgestoken, zegt dat hij nooit de bedoeling had het slachtoffer dodelijk te verwonden. "Het was chaos, ik was bang, ik wilde hem alleen in zijn been steken om te ontkomen", zei Abduwahab A. dinsdag tegen de rechtbank op Schiphol. Daar staat hij samen met medeverdachte Abdirahman A. (22) terecht.

1 uur geleden
Nog eens 8 relschoppers rond voetbalwedstrijd Utrecht aangehouden

UTRECHT (ANP) - De politie heeft deze week nog eens acht verdachten aangehouden in de zaak van de rellen na de thuiswedstrijd van FC Utrecht tegen Go Ahead Eagles op zondag 26 mei. Het gaat om mannen uit Utrecht, Maarssen, Vleuten en Houten. Alle verdachten zitten vast voor verhoor.

1 uur geleden
Agent gebruikt vuurwapen in Ter Apel, man raakt gewond aan been

TER APEL (ANP) - In het Groningse Ter Apel heeft een politieagent dinsdagmiddag zijn vuurwapen gebruikt, waarbij een man gewond is geraakt aan zijn been. De Rijksrecherche doet onderzoek naar het voorval.

2 uur geleden