Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdam Museum opent binnenplaats om Gouden Koets te tonen

Amsterdam Museum opent binnenplaats om Gouden Koets te tonen

AMSTERDAM (ANP) - Hoewel koning Willem-Alexander donderdag bekendmaakte dat de Gouden Koets voorlopig niet meer wordt gebruikt, is het rijtuig de komende tijd nog wel te zien op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. Vanaf zaterdag opent het museum de poorten naar de buitenruimte waar de omstreden koets in een glazen behuizing staat. Daar kan het publiek nog tot eind februari gratis een kijkje nemen.

Zoals het er nu naar uitziet, blijven de musea voorlopig nog dicht vanwege de vele coronabesmettingen. Op deze manier wil het museum mensen de kans geven toch naar de koets te komen kijken. De bijbehorende tentoonstelling, die de koning in juni zelf opende, is online te zien. Volgens het museum houden beveiligers in de gaten of het niet te druk wordt op de binnenplaats.

De koets heeft een grote restauratie achter de rug en was na ruim vijf jaar weer te zien. Het rijtuig ligt al langere tijd onder vuur vanwege het paneel Hulde der Koloniën, geschilderd door Nicolaas van der Waay, waar slaven op zijn afgebeeld. Een groeiend aantal mensen ziet de koets als beladen erfgoed en vindt dat hij daarom niet meer gebruikt zou mogen worden. De koning vertelde donderdag in een videoboodschap dat Nederland er nu niet klaar voor is om de koets weer in gebruik te nemen.

Peiling

Het Amsterdam Museum peilt tijdens de tentoonstelling de meningen over het rijtuig. Uit de eerste bevindingen komt naar voren dat die zeer uiteenlopen. De volledige resultaten worden later bekend.

"We hebben begrip voor het besluit van de koning", zegt Margriet Schavemaker, artistiek directeur van het museum. "Als museum denken we - juist ook omdat we dit hebben ervaren in onze eigen tentoonstelling en museum - dat een object als de Gouden Koets het best tot zijn recht komt in een museale context omdat er ruimte is voor verdieping en gelaagdheid en er een gesprek op gang komt."

Geschiedenis

Het rijtuig gaat eind februari terug naar Den Haag. Vanwege een geplande renovatie van het Amsterdam Museum kan hij hier ook niet langer blijven staan.

De Gouden Koets was een cadeau van de Amsterdammers bij de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898. Ze nam het rijtuig in 1901 pas in gebruik bij haar huwelijk, vermoedelijk omdat haar moeder voor de inhuldiging al een andere koets had besteld. Sindsdien deed het rijtuig dienst bij huwelijken en doopfeesten van de Oranjes en sinds 1903 op Prinsjesdag.

Meer uit Buitenland

Bondgenoot Trump bekent schuld in strafzaak verkiezingen Georgia

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voormalige bondgenoot van oud-president Donald Trump heeft in een strafzaak in de staat Georgia schuld bekend aan inmenging in de presidentsverkiezingen in 2020. Scott Hall werd op vijf punten beschuldigd van samenspanning om verkiezingswerkzaamheden te beïnvloeden. Hij is vooralsnog de enige verdachte die schuld bekent in het onderzoek.

1 uur geleden
Justitie: verdachte in Tupac-zaak wordt verdacht van moord

LAS VEGAS (ANP/AFP) - De verdachte die is opgepakt voor de dood van Tupac, wordt door justitie verantwoordelijk gehouden voor de dood van de rapper. Dat heeft openbaar aanklager Marc DiGiacomo gezegd. Verdachte Duane Davis, ook wel Keffe D of Keefe D genoemd, is formeel in staat van beschuldiging gesteld. De politie gaat ervan uit dat Tupac is doodgeschoten uit wraak.

1 uur geleden
VS: Servië moet zich terugtrekken uit grensgebied met Kosovo

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse regering heeft Servië opgeroepen om zich terug te trekken uit het grensgebied met Kosovo. Het Witte Huis zegt een "grote militaire inzet" langs de grens te zien met zwaar wapentuig. Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft hierover contact gehad met de president van Servië.

3 uur geleden
Republikeins lapmiddel om shutdown in VS te voorkomen verworpen

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om de zogenoemde shutdown tijdelijk af te wenden, heeft het niet gered. De parlementariërs hadden een zogenoemde 'stopgap' voorgesteld, een stoplap. Die kreeg onvoldoende steun. Het is nog de vraag wat er nu gaat gebeuren.

4 uur geleden
Armenië eist vertrek troepen uit Nagorno-Karabach via gerechtshof

DEN HAAG (ANP) - Armenië probeert via het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag af te dwingen dat Azerbeidzjan zijn troepen terugtrekt uit Nagorno-Karabach. Ook moet het land internationale organisaties in het gebied toelaten, stelt Armenië in een aanvraag bij het hof.

4 uur geleden
VN sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach

NEW YORK (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Verenigde Naties sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach. Het voornaamste doel is uitzoeken waar behoefte aan is in het gebied, zegt het kantoor van secretaris-generaal António Guterres. "De regering van Azerbeidzjan en de VN hebben overeenstemming bereikt over een missie naar de regio", aldus zijn woordvoerder Stéphane Dujarric.

5 uur geleden
Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

LAS VEGAS (ANP) - De politie van Las Vegas heeft een man gearresteerd in verband met de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur in 1996. Dat melden Amerikaanse media na eerste berichtgeving van persbureau AP.

5 uur geleden