Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdam loopt vol voor kampioensduel Ajax, veel politie te zien

Amsterdam loopt vol voor kampioensduel Ajax, veel politie te zien

AMSTERDAM (ANP) - De binnenstad van Amsterdam stroomt zondag behoorlijk vol met Ajax-supporters. Drie kwartier voor aanvang van de mogelijke kampioenswedstrijd van hun club tegen FC Emmen, is het vooral druk op het Rembrandtplein en het gebied rond de Wallen.

Nadat de regen in de ochtend wegtrok, is het buiten aangenaam. De terrasjes zitten bijna overal in de stad al goed vol. Op het Rembrandtplein drinken groepen vrienden met Ajax-shirts bier. De sfeer is gemoedelijk, ook in andere delen van de stad.

Overal is politie zichtbaar, vooral op het Leidseplein. Burgemeester Femke Halsema heeft een noodverordening afgekondigd voor die omgeving. Terrassen op het Leidseplein blijven ook dicht. Op het Leidseplein lopen zondagmiddag wel wat toeristen.

Ook bij het Centraal Station, de Nieuwmarkt en het Rembrandtplein is veel politie bijeen. In de lucht cirkelt een helikopter om de drukte te monitoren.

'Het is niet anders'

De omgeving rond het Museumplein is vrijwel uitgestorven. De gemeente heeft sinds 20 april grote hekken om het grasveld geplaatst zodat niemand er meer bij kan. Het grasveld wordt vervangen.

Ook in De Pijp en De Jordaan lopen op straat veel mensen met Ajax-shirts aan. Sommigen zijn op weg naar een terras, anderen bekijken de wedstrijd thuis. "We gaan met een groepje vrienden bij elkaar zitten en daarna even de stad in", zegt de 25-jarige Daan, die in de Ferdinand Bolstraat met een krat bier in zijn hand loopt. "Het is jammer dat we de titel dit jaar niet uitgebreid kunnen vieren, vooral ook voor de spelers. Maar dat is niet anders."

Frits, een 55-jarige Ajax-supporter uit De Jordaan, is ervan overtuigd dat het volgende feestje niet lang op zich laat wachten. "In 2026 hebben we de vierde kampioensster op ons shirt, zeker weten", zegt hij. Elke ster staat voor tien kampioenschappen. Als Ajax de titel tegen FC Emmen binnenhaalt, betekent dat voor Ajax de 35e titel.

Meer uit Binnenland

Op één na alle aangehouden demonstranten XR weer vrij

EINDHOVEN (ANP) - Bijna alle activisten van Extinction Rebellion (XR) die aangehouden werden op Eindhoven Airport zitten niet meer vast. Dat meldt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. Zaterdagmiddag hielden politie en marechaussee 104 activisten aan omdat ze op verboden terrein waren. 103 van hen zijn weer op vrij voeten.

2 uur geleden
Zomertijd gaat in, klok moet uur vooruit

DEN HAAG (ANP) - De klok moet een uur vooruit worden gezet, want in de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd weer in. Om 02.00 uur gaat de klok een uur vooruit naar 03.00 uur.

6 uur geleden
Schapenhouder: wolf doodde 21 schapen in twee dagen in Renkum

RENKUM (ANP) - Op de Renkumse Heide zijn in de afgelopen twee nachten 21 schapen gedood. Dat bevestigt een van de houders van de getroffen schaapskudde na berichtgeving door regionale media. Schapenhoudster Ellen van der Zweep is ervan overtuigd dat een wolf de dader is.

6 uur geleden
Ruim honderd klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdag 104 klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) aangehouden op Eindhoven Airport, laat een woordvoerder weten. De activisten werden aangehouden omdat ze op verboden terrein waren.

8 uur geleden
Marechaussee stelt onderzoekt in naar klimaatactivisten Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee stelt een onderzoek in naar de groep klimaatactivisten die zaterdag door een hek het terrein van Eindhoven Airport is opgegaan. Dat meldt een woordvoerder van de marechaussee zaterdag.

10 uur geleden
XR: mogen niet weg van terrein Eindhoven Airport om onderzoek

EINDHOVEN (ANP) - Extinction Rebellion (XR) zegt dat de groep activisten het terrein op Eindhoven Airport waar de privéjets staan niet mogen verlaten voor 14.00 uur. De politie zou volgens een woordvoerder van de actievoerders onderzoek doen naar hoe de groep het terrein op is gekomen.

10 uur geleden
Marechaussee: situatie Eindhoven Airport onder controle

EINDHOVEN (ANP) - De situatie op Eindhoven Airport, waar een klimaatdemonstratie gaande is, is onder controle. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee op Twitter. Marechaussee en politie hebben het gebied afgezet.

10 uur geleden