Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdam komt met subsidie voor activiteiten slavernijverleden

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam stelt volgend jaar 400.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners en organisaties die een activiteit willen organiseren rond de afschaffing van de slavernij. In 2023 wordt herdacht dat het 150 jaar geleden is dat de slavernij in Suriname en het Caribisch gebied werd afgeschaft.

Er komen twee soorten subsidies. Voor laagdrempelige en kleinschalige activiteiten is maximaal 5000 euro beschikbaar. Grotere organisaties zoals culturele instellingen kunnen rekenen op maximaal 25.000 euro. "Het gaat daarbij om grote, stadsbrede activiteiten. De focus van het herdenkingsjaar ligt op het trans-Atlantische slavernijverleden (Suriname en het Caribisch gebied), maar er is ook ruimte voor activiteiten gericht op het slavernijverleden in Azië", aldus de gemeente.

Amsterdam speelde een grote rol in de slavernij en werkt naar eigen zeggen al langer aan erkenning daarvan. Zo bood burgemeester Femke Halsema vorig jaar excuses aan voor de rol die Amsterdam heeft gespeeld in het slavernijverleden. Ook komt er een nationaal slavernijmuseum in de hoofdstad.

Blijvende aandacht noodzakelijk

Volgens wethouder Touria Meliani (inclusie en antidiscriminatiebeleid) is blijvende aandacht voor het slavernijverleden noodzakelijk. "Zeker omdat nazaten van tot slaaf gemaakten nog altijd te maken hebben met de doorwerking van de slavernij in de vorm van vooroordelen en racisme", aldus Meliani. "Ook is er een grote groep binnen de nieuwe generatie die zich juist wil losmaken hiervan en de toegenomen aandacht voor het slavernijverleden gebruikt om hun eigen perspectief en verhaal te vertellen."

In 1863 werd de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk formeel afgeschaft. Veel slaafgemaakten moesten nog tien jaar doorwerken op de plantages onder 'bijzonder toezicht' van de Staat, waardoor de slavernij pas echt voorbij was in 1873.

Meer uit Binnenland

Gijs Staverman stopt met programma op NPO Radio 2

HILVERSUM (ANP) - Gijs Staverman is vanaf 1 juni niet meer te horen op NPO Radio 2 en vertrekt ook bij zijn omroep KRO-NCRV. Een woordvoerder van de omroep bevestigt de stap van de presentator na een bericht hierover van De Gelderlander.

9 minuten geleden
Acht jaar cel voor doodrijden gezin in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De 30-jarige Suraj A. uit Den Haag is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het veroorzaken van het dodelijke ongeluk dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte.

51 minuten geleden
Hoge Raad: veroordeling moordenaars advocaat Wiersum definitief

DEN HAAG (ANP) - De veroordeling van de twee mannen die advocaat Derk Wiersum hebben vermoord, is definitief. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. Het Amsterdamse gerechtshof veroordeelde Moreno B. (35) en Giërmo B. (40, geen familie) vorig jaar tot dertig jaar gevangenisstraf.

1 uur geleden
Hoofdkantoor Babboe Amersfoort veilig, brand niet overgeslagen

AMERSFOORT (ANP) - Het hoofdkantoor van Babboe in Amersfoort is gered, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Eerder dinsdag dreigde een brand vanuit een ander pand over te slaan naar het kantoor van de bakfietsproducent.

2 uur geleden
Aantal mensen in Ter Apel al een paar dagen boven de 2200

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben in de nacht van maandag op dinsdag 2245 mensen overnacht, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De afgelopen nachten verbleven meer dan 2200 mensen in het aanmeldcentrum, hoewel er een maximumaantal geldt van 2000. Maandag meldde het COA een bezetting van 2219 mensen, de nacht ervoor ging het om 2206 mensen.

2 uur geleden
Afsluitdijk (A7) dicht door ongeluk met vrachtwagen

DEN OEVER (ANP) - De Afsluitdijk (A7) is dinsdag in beide richtingen dicht, meldt de ANWB rond het middaguur. De afsluiting is het gevolg van een aanrijding tussen een tankwagen en een personenauto in de buurt van de Stevinsluizen bij Den Oever. Daarbij is een man om het leven gekomen. Het gaat om de bestuurder van de auto, laat de politie weten.

2 uur geleden
OM eist celstraf tegen frauderende pakketbezorger

LEEUWARDEN (ANP) - Tegen de 27-jarige Miranda W. uit het Friese Sint Jacobiparochie heeft het Openbaar Ministerie dinsdag 36 maanden cel geëist, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, voor verduistering in haar dienstbetrekking als pakketbezorger van DHL en een koeriersdienst die werkte voor PostNL.

2 uur geleden