
Amsterdam installeert nieuwe gemeenteraad
AMSTERDAM (ANP) - De nieuwgekozen raadsleden van de gemeente Amsterdam worden geïnstalleerd. Vanwege een gemeentelijke herindeling met Weesp gebeurt dat een week eerder dan in alle andere gemeenten die vorige week meededen aan de gemeenteraadsverkiezingen.
De nieuwe Amsterdamse gemeenteraad telt twaalf partijen, met Volt als nieuwkomer. De ChristenUnie en de Partij van de Ouderen (PvdO) verdwijnen uit de raad. PvdA is de grootste, met negen zetels.
Bij de installatie leggen de nieuwe leden de eed of de gelofte af. De raadsleden zijn eerst aan de beurt, daarna volgen de stadsdeelcommissieleden en de commissieleden van Weesp. De fracties zullen ook een nabeschouwing geven op de verkiezingen. De installatie begint om 13.00 uur.
Woensdag namen de vertrekkende Amsterdamse raadsleden afscheid en beleefde Weesp de laatste dag als zelfstandige gemeente. De nieuwe raadsleden in andere gemeenten in Nederland worden op 30 maart geïnstalleerd.
Meer uit Politiek
AMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stond tijdens de nationale chanoekaviering in Amsterdam stil bij de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zei dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Joden in ons land veiligheid te bieden. "Zo hoort dat in onze rechtsstaat, waarbinnen elke bedreigde minderheidsgroepering altijd op bescherming zal kunnen rekenen."
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gang van zaken rond het onverklaarbare telverschil en de daardoor nodige hertelling in enkele stembureaus in Tilburg bij de verkiezingen wordt onderzocht. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken heeft daartoe besloten, laat hij weten aan de Tweede Kamer. Vorig weekeinde moesten bij vier Tilburgse stembureaus de stemmen opnieuw worden geteld omdat er onverklaarbare telverschillen waren.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk weet na verschillende gespreksrondes genoeg over de posities van de betreffende partijen om een advies uit te brengen aan de Tweede Kamer. De verkenner gaat de Kamer adviseren "over hoe een informatieronde eruit zou kunnen zien", zegt hij donderdag in een toelichting aan de pers. Op welke variant hij aanstuurt, is nog onduidelijk.
13 uur geledenASSEN (ANP) - De commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma, roept de Eerste Kamer op de spreidingswet snel aan te nemen, zodat de asielzoekers beter over het land verdeeld kunnen worden en er minder druk komt te liggen op het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ze noemt de situatie in Ter Apel "mensonterend".
14 uur geledenZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel dreigt te stoppen met de uitvoering van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) als de rijksoverheid geen geld hiervoor beschikbaar stelt. De provincie heeft die boodschap per brief medegedeeld aan demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Overijssel schiet nu zelf 4,2 miljoen euro voor, zodat komend jaar in ieder geval een begin kan worden gemaakt met veertig zogeheten koploperprojecten, maar benadrukt dat financiële bijdrage van het Rijk als opdrachtgever noodzakelijk is.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook een tweede gesprek tussen PVV-leider Geert Wilders en NSC-voorman Pieter Omtzigt over de verkenning is "goed en constructief" verlopen. De twee partijleiders hebben vertrouwen in het verslag van verkenner Ronald Plasterk. Die spreekt donderdagmiddag nog met Caroline van der Plas (BBB) en Dilan Yeşilgöz (VVD) en denkt dan "een heel eind" te komen.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is BIJ1 niet gelukt om tijdig alle zogenoemde "verantwoordingsstukken" aan te leveren bij een commissie die hierop toezicht houdt, meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. In deze paperassen staat vermeld hoe een partij is omgegaan met zaken als ontvangen donaties en aangegane leningen. Door de gang van zaken gaat het ministerie ruim 127.000 euro aan verleende subsidie terugvorderen, BIJ1 krijgt hiervoor een betalingsregeling.
1 dag geleden