
Amsterdam: EMA en erotisch centrum worden geen buren
AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam zegt dinsdag dat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en het nieuwe erotisch centrum "in geen geval" buren worden. Twee van de drie locaties waar de gemeente haar oog op heeft laten vallen, zijn in de buurt van het hoofdkantoor van de toezichthouder in Amsterdam-Zuid. Maar volgens de gemeente zit er een grote afstand tussen het hoofdkantoor en de mogelijke plek van het sekscomplex.
Een woordvoerder van de gemeente meldt dat er "minimaal een halve kilometer zit tussen het EMA en de locaties in Zuid". Ook vindt de politie volgens de woordvoerder dat op deze locaties weinig veiligheidsrisico's zijn en vindt het sekswerk inpandig plaats. "Zonder publiek op straat zoals op de Wallen", aldus de gemeente.
Het EMA kondigde dinsdag aan dat het, in overleg met de Europese Commissie, wil zorgen voor "een veilige werkomgeving voor medewerkers en deskundigen". De toezichthouder voor geneesmiddelen en vaccins in Europa verhuisde na de Brexit van Londen naar Amsterdam. Veiligheid was toen een van de belangrijke voorwaarden bij het kiezen van een nieuwe locatie. Dinsdag liet het EMA weten furieus te zijn over de plannen van de gemeente Amsterdam omdat het zich zorgen maakt over overlast als het erotisch centrum in de buurt van het EMA komt.
Alternatief voor de Wallen
De stad kondigde vorige maand aan een nieuw erotisch centrum te willen als alternatief voor de Wallen. Sekswerkers op die plek voelen daar niets voor, meldde de belangenvereniging van raamprostituees Red Light United eerder al. De organisatie is fel tegenstander van een verhuizing en roept de gemeente op in plaats daarvan beter te gaan handhaven op overlast op de Wallen.
Dat bij genoemde alternatieve locaties bezwaren klinken, noemt Red Light United logisch omdat "geen enkele buurt zit te wachten op een erotisch centrum". Toch is de aankondiging van het EMA pijnlijk voor de sekswerkers, zegt voorzitter van de belangengroep Felicia Anna. "Het voelt of iedereen van ons af wil. Terwijl we legale banen hebben en belasting betalen. De een wil je weghebben en de ander wil je niet ontvangen. We zouden net als andere mensen moeten worden behandeld", aldus de leider van de club die zegt zich "met hand en tand te blijven verzetten tegen dit project", waarmee ze doelt op de verhuizing weg van de Wallen.
Meer uit Binnenland
ARNHEM (ANP) - Nederlandse brandweerlieden gaan naar Spanje om hun collega's daar te helpen bij de bestrijding van natuurbranden. Dat gebeurt in de regio Galicië, in het noordwesten van Spanje, meldt de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV), waaronder de brandweerkorpsen vallen.
1 uur geledenZEIST (ANP) - Veertien soorten vogels legden 77 eieren voor de camera's van Beleef de Lente, waarmee mensen in vogelnesten door het hele land kunnen kijken. Dat zijn meer eieren dan ooit, meldt Vogelbescherming Nederland dinsdag. In totaal kwamen er 71 kuikens uit, die het nest allemaal hebben verlaten.
2 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De NS en Arriva zetten ook dit jaar in de dagen rond de Nijmeegse Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten extra treinen in van en naar Nijmegen. In de vroege ochtend rijdt de NS met extra treinen vanuit Den Bosch, Utrecht Centraal en Zwolle, zodat wandelaars op tijd aan de start kunnen verschijnen. Overdag, 's avonds en in de nacht rijden er de hele week extra en langere treinen van en naar Nijmegen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er moet meer worden gedaan om stemmen makkelijker te maken voor gevangenen, vindt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Nu gebeurt er nog te weinig voor deze groep. "Daarmee gaan veel stemmen verloren", concludeert de raad.
2 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - De schipper van watertaxi Stormloper kan zich de aanvaring met de snelboot Tiger op de Waddenzee niet herinneren. Hij lijdt aan een vorm van geheugenverlies. Dit bleek dinsdag bij de start van de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee op 21 oktober 2022, die vier opvarenden het leven kostte.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Amsterdam en Haarlem gaan nieuwe kunstgrassportvelden aanleggen die toekomstbestendig zijn. De velden worden zo gemaakt dat de bespelers minder last hebben van hitte. Onder de velden wordt regenwater opgeslagen dat in droge periodes kan worden gebruikt om bij warm weer de velden te koelen. Kunstgrasvelden kunnen in de zomer extreem warm worden, tot wel 70 graden, en regenbuien worden steeds intenser en langduriger.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen op de basisschool leren het meest wanneer hun leerkracht langdurig in dienst is van de school. Als er veel verloop is, is dat juist fnuikend voor de kinderen.
4 uur geleden