
Amsterdam draait 4 ton aan boetes vakantieverhuur terug
AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam draait 400.000 euro aan boetes voor illegale vakantieverhuur terug naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State over het Amsterdamse verhuurbeleid. Dat zei wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen) woensdagochtend in de gemeenteraad. Nederlands hoogste bestuursrechter oordeelde vorige week dat de Amsterdamse meldplicht bij toeristenverhuur onrechtmatig is.
De gemeente draait alleen de boetes terug die nog in een juridisch traject zitten, aldus Ivens. De boetes waartegen geen bezwaar meer kan worden aangetekend, blijven staan.
Een Amsterdamse die van de gemeente een boete van 6000 euro had gekregen voor het niet melden van vakantieverhuur via Airbnb werd vorige week in het gelijk gesteld door de raad. Zij hoeft de boete niet te betalen. Onder de Amsterdamse huisvestingsverordening kon iemand een ontheffing van de vergunningsplicht krijgen door verhuur te melden. Volgens de bestuursrechter is een gemeente echter niet bevoegd om uitzonderingen te maken op de landelijke Huisvestingswet. Ivens beschouwt de uitspraak zodoende als een streep door de meldplicht.
Omdat de gemeente geen vergunningen voor toeristenverhuur afgeeft én geen ontheffingen mag verlenen, is er tijdelijk geen wettelijke mogelijkheid om een woning aan toeristen te verhuren. Ivens besprak twee mogelijkheden om dat vacuüm op te vullen: wachten tot de Haagse politiek de meldplicht landelijk vastlegt in de nieuwe Wet toeristische verhuur, of zelf een vergunningsstelsel en handhavingsapparaat optuigen. Voor die laatste optie voelt de wethouder weinig, meldde hij de gemeenteraad.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG/ (ANP) - Beroepskrachten uit jeugdgezondheidszorg en onderwijs vinden dat het afgelopen moet zijn met de in hun ogen "zinloze" verplaatsingen van kinderen in de asielopvang. Die veroorzaken in hun optiek "onnodige ontwikkelingsschade en psychosociale problematiek", maar ze zouden ook een verspilling van arbeid, tijd en geld van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en andere betrokken organisaties betekenen.
29 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) staat dinsdag terecht bij de rechtbank in Den Haag. Hij wordt onder meer verdacht van opruiing. Hij riep volgens het Openbaar Ministerie op tot geweld tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ook zou hij hebben opgeroepen RIVM-directeur Jaap van Dissel te ontvoeren en te bedreigen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Na "een grote opschoning" van het systeem voor reanimatie is het percentage burgerhulpverleners dat reageert wanneer er iemand in de buurt gereanimeerd moet worden, gestegen. Bij een melding van een hartstilstand reageert nu 85 procent van hen, tegenover 70 procent begin januari, meldt de Hartstichting.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Staat wordt voor de rechter gesleept, met als doel dat die wordt veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding na een grote roof van privégegevens uit de computersystemen van de GGD'en. Stichting ICAM, de organisatie achter een massaclaim, overhandigt dinsdag dagvaardingen aan 35 instanties, waaronder het ministerie van Volksgezondheid, de landelijke GGD GHOR Nederland, regionale GGD'en, veiligheidsregio's en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bloedbank Sanquin prijst de overleden perschef van PSV Thijs Slegers voor zijn hulp bij het werven van bloeddonors. "Hij vroeg aandacht voor donorschap, in de wetenschap dat hij zelf niet lang meer te leven had. Zo heeft hij Nederland in beweging gebracht", aldus Sanquin.
10 uur geledenESCH (ANP) - ProRail verwacht dinsdagmiddag meer duidelijkheid te kunnen geven over hervatting van het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel. Daar rijden dan inmiddels een week geen treinen omdat dassen burchten hadden gegraven onder het spoor. Op verschillende plekken op het traject verwijdert de spoorbeheerder de gangenstelsels.
11 uur geledenHILVERSUM (ANP) - RTL en KRO-NCRV staan dinsdag niet tegenover elkaar in de rechtbank in een zaak over de uitzendrechten van de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. De partijen hebben in plaats daarvan een schikking getroffen, meldt KRO-NCRV aan het ANP. De uitkomst daarvan is dat de film over de autistische Kees Momma niet bij RTL's streamingdienst Videoland zal worden uitgebracht, maar te zien zal zijn bij KRO-NCRV en NPO Start.
13 uur geleden