Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amper steun voor versoberen inkomsten Kamerleden

Amper steun voor versoberen inkomsten Kamerleden

DEN HAAG (ANP) - Het voorstel van de SP om de "riante" extra vergoedingen van Tweede Kamerleden af te schaffen, vindt amper gehoor bij andere fracties. Het gaat om reis-, beroeps- en verblijfskosten die elke maand standaard worden uitbetaald, ook al wordt er geen gebruik van gemaakt, bovenop het inkomen van 8300 bruto per maand. Deze vergoedingen kunnen oplopen tot een derde van het netto uit te betalen bedrag per maand, zegt SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen.

Van Nispen pleitte al eerder voor een versobering van het inkomen, de zogenoemde schadeloosstelling, en de regelingen. Ook tijdens de coronacrisis blijven Kamerleden deze vergoedingen ontvangen, ook al werkt of werkte bijna iedereen vanuit huis. "Dat is onterecht en oneerlijk", zegt de SP'er. Bij andere werknemers zijn die vergoedingen tijdelijk geschrapt. "Zie het schrappen van de regelingen als een solidariteitsheffing", aldus Van Nispen, nu veel mensen in problemen komen door de coronacrisis.

De ruime vergoedingen roepen volgens Van Nispen altijd al vragen op, onder meer over de aftrekbaarheid van de belastingen. "Bovendien zijn de vergoedingen nauwelijks controleerbaar." Hij pleit voor een sober declaratiestelsel voor Kamerleden voor gemaakte kosten. De Kamer zal volgende week stemmen over zijn motie hiertoe.

Afdrachtregeling

De PvdA is wel bereid te praten over het inkomen maar is tegen het schrappen van bijkomende vergoedingen, omdat veel Kamerleden uit de regio komen. Zij moeten behouden blijven voor de politiek. D66 is wel voor een wijziging van de aanvullende regelingen, maar vooral omdat de opbouw nu "rommelig" is. Beter is het om de schadeloosstelling te verhogen, aldus D66. GroenLinks zal erover nadenken.

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib benadrukt dat het aan de Kamer zelf is om hier besluiten over te nemen.

De SP zelf kent een afdrachtregeling, die inhoudt dat onder meer Kamerleden een vast bedrag krijgen betaald en de rest in de partijkas vloeit. Van Nispen krijgt van de ruim 6800 euro netto die hij van de Kamer ontvangt, 2900 euro netto overgemaakt. "Meer dan genoeg", vindt hij.

Meer uit Politiek

Vicepremiers Kaag en Schouten positief over asieldeal EU

DEN HAAG (ANP) - Vicepremiers Carola Schouten (ChristenUnie) en Sigrid Kaag (D66) zijn positief over de deal die EU-landen hebben gemaakt over asiel. Na de ministerraad zegt Kaag een "positieve grondhouding" te hebben over het akkoord. Schouten vindt het goed dat asielzoekers het sneller te horen krijgen als ze weinig kans maken om te blijven. Dat is volgens haar ook in het belang van mensen die "onze hulp ook echt nodig hebben".

1 uur geleden
Van der Wal heeft goede hoop op succes uitkoo

DEN HAAG (ANP) - Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft er goede hoop op dat zich vanaf maandag voldoende piekbelasters melden die hun bedrijf willen beëindigen. Dan wordt bekend gemaakt hoe die regeling eruit komt te zien. Vanuit de provincies hoort Van der Wal dat er in iedere provincie "ontzettend veel ondernemers interesse hebben in een beëindigingsregeling", bijvoorbeeld omdat er geen opvolger is.

1 uur geleden
Statenlid zegt lidmaatschap GroenLinks op, royement gaat door

DEN HAAG (ANP) - Het Zuid-Hollandse Statenlid Debora Fernald heeft haar lidmaatschap bij GroenLinks opgezegd. De Rotterdamse werd vorige week uit de fractie gezet, nadat ze bij de Eerste Kamerverkiezingen op Volt had gestemd in plaats van op GroenLinks. Dat kostte GroenLinks uiteindelijk een zetel in de Eerste Kamer en leverde Volt juist een extra zetel op.

2 uur geleden
Minister Adema hoopt nu op landbouwakkoord voor de zomer

DEN HAAG (ANP) - Voor de zomer moet er dan echt een landbouwakkoord liggen, zegt minister Piet Adema (Landbouw). Woensdag schuift hij weer aan bij het overleg. "Dit zijn wel de meest spannende weken", verklaarde de bewindsman voor aanvang van de ministerraad.

5 uur geleden
Van der Burg houdt 'afbetalen' asielopvangplicht open als optie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet houdt de optie open om te gaan betalen om minder asielzoekers op te nemen. Het is volgens staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) "op dit moment niet aan de orde", maar hij wil wel praten met de Tweede Kamer over de vraag of Nederland gebruik gaat maken van deze optie uit de Europese asieldeal.

5 uur geleden
Van der Burg: EU-deal helpt ook asielgesprek in coalitie

DEN HAAG (ANP) - De langverwachte asieldeal die de lidstaten van de Europese Unie donderdag sloten na een jarenlange impasse, zal ook helpen met het verlichten van de spanningen over het politiek gevoelige onderwerp in de coalitie, verwacht staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). De verschillen in opvatting over asielopvang en migratie tussen de vier regeringspartijen zijn groot. Als het Europese asielakkoord langer op zich had laten wachten, zou dat het overleg in de regeringscoalitie ook lastiger hebben gemaakt, denkt de bewindsman.

5 uur geleden
Limburg eerste provincie met nieuwe coalitie

MAASTRICHT (ANP) - Limburg heeft als eerste provincie in Nederland een nieuwe coalitie. Het bestuur bestaat uit de partijen BBB, CDA, VVD, PvdA en SP, samen goed voor 26 van de 47 Statenzetels.

7 uur geleden