Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amnesty ziet Kremlin-criticus Navalni weer als gewetensgevangene

Amnesty ziet Kremlin-criticus Navalni weer als gewetensgevangene

OTTAWA (ANP/RTR/DPA) - Amnesty International beschouwt de gedetineerde Russische oppositieleider Aleksej Navalni weer als gewetensgevangene, dus als een gevangene die alleen vastzit om zijn opvattingen. De mensenrechtenorganisatie biedt haar excuses aan omdat zij de bekende Kremlin-criticus die status had ontnomen.

Amnesty had eind februari gezegd Navalni niet langer als gewetensgevangene te zien omdat hij in het verleden discriminerende toespraken had gehouden. Hij had illegale migranten bekritiseerd en hij deed mee aan een nationalistische mars. Volgens Amnesty hebben de Russische autoriteiten het besluit gebruikt om de rechten van Navalni verder te schenden. En de organisatie erkent dat personen hun mening en gedrag in de loop der jaren kunnen veranderen.

Na een zorgvuldige evaluatie heeft Amnesty besloten Navalni opnieuw aan te wijzen als gewetensgevangene, laat de organisatie weten. "Amnesty International heeft een verkeerde beslissing genomen en verontschuldigt zich voor de negatieve gevolgen die dit heeft gehad op Navalni persoonlijk, en op de activisten in Rusland en de rest van de wereld die onvermoeibaar campagne voeren voor zijn vrijheid."

Meer uit Buitenland

Indiase premier Modi vliegt naar plek van grote treinramp

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi is onderweg naar de Oost-Indiase stad Balasore waar vrijdag een groot treinongeluk is gebeurd. Hij zal volgens Indiase media naar de rampplek gaan en het ziekenhuis bezoeken waar gewonden worden behandeld.

20 minuten geleden
Bosbrandseizoen in Europa op weg naar piek

HOUTEN (ANP) - Komende weken neemt het aantal natuurbranden in Europa waarschijnlijk toe. Het aantal branden zal stijgen tot gemiddeld 27 per week, meldt Weeronline. In augustus is de piek, dan zijn er naar verwachting tachtig natuurbranden per week.

55 minuten geleden
Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

BRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

3 uur geleden
YouTube stopt met verwijderen onware informatie verkiezingen VS

SAN BRUNO (ANP) - YouTube gaat stoppen met het verwijderen van content die ten onrechte beweert dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 werden geplaagd door "fraude, fouten of haperingen", aldus het platform vrijdag. De beslissing kon snel rekenen op kritiek van voorstanders van het bestrijden van mis- en desinformatie.

4 uur geleden
Duizenden Canadezen in Quebec geëvacueerd vanwege bosbranden

MONTREAL (ANP) - Tienduizend mensen in de Canadese provincie Quebec hebben vrijdag te horen gekregen dat ze hun woningen moeten verlaten als gevolg van oprukkende bosbranden. Volgens parlementslid Stephane Lauzon zijn er zo'n honderd branden in de provincie waarvan er zo'n twintig onbeheersbaar zijn geworden. Ook zijn het er "veel meer dan gisteren".

7 uur geleden
Biden in toespraak:

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdagavond aangekondigd dat hij zaterdag zijn handtekening zal zetten onder het wetsvoorstel dat het schuldenplafond in de Verenigde Staten verhoogt. Hij zei dat om 19.00 uur plaatselijke tijd in zijn eerste toespraak vanuit het Oval Office in het Witte Huis sinds hij twee jaar geleden president werd.

8 uur geleden
Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

SANTA FE (ANP) - Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

11 uur geleden