Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amnesty wil onderzoek OM naar 'politiegeweld' Malieveld

Amnesty wil onderzoek OM naar 'politiegeweld' Malieveld

DEN HAAG (ANP) - Amnesty International roept het Openbaar Ministerie en de Haagse burgemeester Jan van Zanen op onderzoek te doen naar het optreden van de politie zondag op het Malieveld. Beelden van het optreden wijzen op disproportioneel politiegeweld, zegt een woordvoerder.

"Meerdere agenten sloegen mensen met de wapenstok op het hoofd. Levensgevaarlijk en vrijwel nooit te rechtvaardigen", stelt Amnesty op sociale media. Ook de inzet van politiehonden roept vraagtekens op. "Veel honden laten niet los op commando. Dit kan leiden tot ernstige verwondingen. De drempel om een hond in te zetten ligt te laag", aldus Amnesty op Twitter.

Tijdens de demonstratie van Nederland in Verzet, tegen de coronamaatregelen, raakten twee demonstranten gewond nadat politiehonden tegen hen waren ingezet omdat zij weigerden te vertrekken. Er werd ook een waarschuwingsschot gelost door een politieagent. Dat gebeurde toen een hondengeleider belaagd werd door demonstranten tijdens een charge. Zijn hond werd geschopt en zelf werd hij belaagd door een vechthond. Daarop werd het schot gelost, maakte de politie eerder bekend.

Politiehonden

Amnesty vraagt zich af of de politie voldoende heeft gedaan om escalatie te voorkomen. Ook wil Amnesty in het onderzoek antwoord op de vraag wat gemeenten en politie bij een volgende demonstratie anders kunnen doen. De inzet van politiehonden roept vraagtekens op. "Politiehonden werden ingezet, ook bij aanhoudingen van mensen die al op de grond lagen."

Een woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie zegt dat Amnesty al een jaar of vier demonstraties tegen het licht houdt, van Black Lives Matter tot Pegida en Kick Out Zwarte Piet. "We hebben het vermoeden dat het demonstratierecht onder druk staat. We hebben de beelden van de demonstratie in Den Haag bekeken. Dit gaat wel ver, daarom dringen we aan op een onderzoek door het OM en de burgemeester. We veroordelen het politiegeweld nog niet, maar de beelden wijzen op disproportioneel politiegeweld."

Dat een demonstrant een vechthond had meegenomen naar het Malieveld vindt de woordvoerder van Amnesty hier los van staan. "De politie heeft een andere verantwoordelijkheid en heeft namens de Staat een geweldsmonopolie. Als burgers zich tijdens een demonstratie misdragen, zal het OM dan daar strafrechtelijk tegen kunnen optreden."

7 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

J. Davidse. 4 maanden geleden
@bung 87: De een gaat schaatsen in Thialf en komt er met een miniem sorrietje vanaf, de anderen zitten koffie te drinken op een grasveldje en worden zwaar mishandeld door een SS-knokploeg van de Reichsoverheid. De smerigheid wat er vanaf druipt doet me walgen van burgemeesters die de bevelen geven en de hersenloze ME-ers en undercovers die de bevelen blindelings opvolgen en in korte tijd zoveel mogelijk schade willen aanrichten. Gruwelijk voor woorden die smerige agressieve bloedhonden.
bung 87 4 maanden geleden
laat amnesty eens onderzoeken waarom de politie ingreep. door teveel aanwezigen was ingrijpen noodzaak. verzet tegen politie en boa's enz moet bestraft worden. hou je aan de regels zoals het hoort. kun of wil je dat niet kun je rake klappen krijgen. politie doet haar plicht.
J. Davidse. 4 maanden geleden
Agenten die zich aan lijfstraffen schuldig hebben gemaakt verdienen een middeleeuwse straf aangezien ze middeleeuwse straffen, namelijk slaag, hebben uitgedeeld. De brandstapel in ere herstellen voor dat geteisem.
J. Davidse. 4 maanden geleden
Worden die agressieve bloedhonden die op bevel van burgemeesters te pas en te onpas burgers total loss mogen slaan als ze ergens zitten waar de burgemeester dat niet wil eindelijk afgestopt? Burgemeesters die vlak voor het aflopen van een demonstratie aan de ME bevel geven mensen te mishandelen verdienen zware straf, ze zijn misselijk bezig en de functie niet waardig. Bij blm-demonstraties vinden die lui alles goed.
GebakkenBanaan 4 maanden geleden
Aanpakken dat politie tuig!!
Louis53 4 maanden geleden
Jan van Zanen wilde gisteren al geen commentaar geven ofschoon hij toch de opdrachtgever is geweest. Belachelijk van de politie om zo'n grof geweld te gebruiken en dat 10 minuten voordat de mensen vreedzaam naar huis zouden gaan. Dit is gewoon uitlokking door de politie en dat moet bestraft worden
Farmer. 4 maanden geleden
Laat ik het nu toch een keer eens zijn met Amnesty. Toen ik gisteren de beelden zag op het Malieveld in Den Haag meende ik heel even dat er sprake was van fake news, dit kon niet waar zijn! Ik was even in de veronderstelling dat beeld en geluid door elkaar gehaald waren en de beelden uit Rusland kwamen. Het was weerzinwekkend en absoluut niet de-escalerend.

Meer uit Binnenland

Raadkamer beslist over voorarrest zelfmoordpoeder-verdachte

DEN BOSCH (ANP) - De raadkamer van de rechtbank in Den Bosch beslist woensdag of een 28-jarige man uit Eindhoven langer in de cel blijft zitten. Hij zou op forse schaal een zogenoemd zelfmoordpoeder hebben verkocht. De man wordt verdacht van hulp bij zelfdoding, overtreding van de Geneesmiddelenwet en witwassen. Zijn voorarrest kan maximaal met negentig dagen worden verlengd, daarna moet er een openbare zitting in de rechtbank plaatsvinden.

1 uur geleden
Bij vaccinatielocatie in Houten wordt woensdag laatste prik gezet

HOUTEN (ANP) - Bij de vaccinatielocatie Expo in Houten, een van de grotere locaties in regio Utrecht, worden op woensdag de laatste prikken gezet. De locatie sluit omdat steeds meer mensen gevaccineerd zijn, het vaccinatietempo afneemt en ook huurtermijnen voor vaccinatielocaties aflopen, aldus een woordvoerder van GGD regio Utrecht. Later worden ook andere grote vaccinatielocaties daarom gesloten.

1 uur geleden
Nieuwe kaart met risiconiveaus gepresenteerd

DEN HAAG (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen daalt snel, maar het is niet duidelijk of dit woensdag terug te zien is wanneer de overheid de risiconiveaus in de 25 veiligheidsregio's weer vaststelt. Het aantal ziekenhuisopnames daalt namelijk nog niet, en die cijfers tellen ook mee.

1 uur geleden
Honderden mensen wonen stille tocht bij in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Honderden mensen hebben dinsdagavond meegelopen tijdens een stille tocht voor de 15-jarige jongen die donderdag werd doodgestoken in de wijk Beverwaard in Rotterdam. In het park aan de Goedenraadweg, waar de jongen vorige week overleed, sprak een familielid de menigte toe.

9 uur geleden
Hoge Veluwe: wolf heeft moeflons gedood

OTTERLO (ANP) - Een wolf heeft in Nationaal Park De Hoge Veluwe moeflons gedood. Dat is opmerkelijk, want De Hoge Veluwe plaatste in 2019 juist hekken rondom het natuurpark om de wolf buiten te houden. Een jachtopzichter heeft het roofdier gezien, aldus hoofd bedrijfsvoering Jakob Leidekker. De Hoge Veluwe kijkt nu beelden van cameravallen na in de hoop opnames van de wolf te vinden.

12 uur geleden
Relatief veel mensen besmet geraakt op vakantie

BILTHOVEN (ANP) - Nu het hele land zomervakantie viert en de eerste vakantiegangers weer terug in Nederland zijn, stijgt het aantal mensen dat tijdens de reis het coronavirus heeft opgelopen. Van de mensen die vorige week positief testten op het virus, zijn er zeker 776 besmet geraakt tijdens de vakantie. Het werkelijke aantal kan hoger zijn.

12 uur geleden
'Dam tot Damloop met 1,5 meterregel is heel lastig verhaal'

AMSTERDAM (ANP) - De organisatie van de Dam tot Damloop kijkt reikhalzend uit naar 13 augustus, wanneer demissionair premier Mark Rutte mogelijk meer duidelijkheid geeft over de evenementen die gepland staan in september. De hardloopwedstrijd in het weekend van 18 en 19 september trekt normaal zo’n 45.000 deelnemers, maar organisator Le Champion betwijfelt of er dit jaar gelopen kan worden als de 1,5 meterrichtlijn in stand blijft.

13 uur geleden