Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amnesty wil onderzoek OM naar 'politiegeweld' Malieveld

Amnesty wil onderzoek OM naar 'politiegeweld' Malieveld

DEN HAAG (ANP) - Amnesty International roept het Openbaar Ministerie en de Haagse burgemeester Jan van Zanen op onderzoek te doen naar het optreden van de politie zondag op het Malieveld. Beelden van het optreden wijzen op disproportioneel politiegeweld, zegt een woordvoerder.

"Meerdere agenten sloegen mensen met de wapenstok op het hoofd. Levensgevaarlijk en vrijwel nooit te rechtvaardigen", stelt Amnesty op sociale media. Ook de inzet van politiehonden roept vraagtekens op. "Veel honden laten niet los op commando. Dit kan leiden tot ernstige verwondingen. De drempel om een hond in te zetten ligt te laag", aldus Amnesty op Twitter.

Tijdens de demonstratie van Nederland in Verzet, tegen de coronamaatregelen, raakten twee demonstranten gewond nadat politiehonden tegen hen waren ingezet omdat zij weigerden te vertrekken. Er werd ook een waarschuwingsschot gelost door een politieagent. Dat gebeurde toen een hondengeleider belaagd werd door demonstranten tijdens een charge. Zijn hond werd geschopt en zelf werd hij belaagd door een vechthond. Daarop werd het schot gelost, maakte de politie eerder bekend.

Politiehonden

Amnesty vraagt zich af of de politie voldoende heeft gedaan om escalatie te voorkomen. Ook wil Amnesty in het onderzoek antwoord op de vraag wat gemeenten en politie bij een volgende demonstratie anders kunnen doen. De inzet van politiehonden roept vraagtekens op. "Politiehonden werden ingezet, ook bij aanhoudingen van mensen die al op de grond lagen."

Een woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie zegt dat Amnesty al een jaar of vier demonstraties tegen het licht houdt, van Black Lives Matter tot Pegida en Kick Out Zwarte Piet. "We hebben het vermoeden dat het demonstratierecht onder druk staat. We hebben de beelden van de demonstratie in Den Haag bekeken. Dit gaat wel ver, daarom dringen we aan op een onderzoek door het OM en de burgemeester. We veroordelen het politiegeweld nog niet, maar de beelden wijzen op disproportioneel politiegeweld."

Dat een demonstrant een vechthond had meegenomen naar het Malieveld vindt de woordvoerder van Amnesty hier los van staan. "De politie heeft een andere verantwoordelijkheid en heeft namens de Staat een geweldsmonopolie. Als burgers zich tijdens een demonstratie misdragen, zal het OM dan daar strafrechtelijk tegen kunnen optreden."

Meer uit Binnenland

Organisaties: Staat moet export F-35-onderdelen Israël stoppen

DEN HAAG (ANP) - Oxfam Novib, Amnesty International, PAX en The Rights Forum willen dat de Nederlandse staat stopt met het exporteren van onderdelen voor F-35-gevechtsvliegtuigen naar Israël, zo is naar voren gekomen tijdens een kort geding bij de rechtbank in Den Haag. De Staat moet niet langer bijdragen aan de mensenrechtenschendingen die plaatsvinden in Gaza, vinden de organisaties. De Staat verweert zich hiertegen.

13 minuten geleden
Deel Zomercarnaval voortaan achter hek en zonder sterke drank

ROTTERDAM (ANP) - De opzet van het Rotterdamse Zomercarnaval gaat op de schop. De traditionele Straatparade blijft, maar het avondprogramma wordt aangepakt en verdwijnt achter hekken. Ook mag niet langer sterke drank worden geschonken. De maatregelen zijn volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb nodig om incidenten zoals bij de editie afgelopen zomer te voorkomen.

2 uur geleden
Wekelijkse instroom asielzoekers opnieuw hoger dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 1300 mensen hebben vorige week asiel aangevraagd in Nederland. In dezelfde week vorig jaar registreerde Nederland zo'n duizend asielzoekers. Voor de negende week op rij ligt de instroom hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

2 uur geleden
Hof doet op 14 maart uitspraak in hoger beroep Mallorcazaak

LEEUWARDEN (ANP) - Het gerechtshof in Leeuwarden doet op 14 maart uitspraak in de Mallorcazaak. Dat werd duidelijk bij aanvang van de eerste zittingsdag van het hoger beroep in de zaak. Het hof trekt elf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling.

2 uur geleden
Verkenner Plasterk ontvangt vier leiders in tweede gespreksronde

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk probeert de formatie in beweging te brengen in een tweede gespreksronde met in elk geval de fractieleiders van de VVD, NSC, PVV en BBB. Dit zijn de beoogde coalitiepartners van PVV-leider Geert Wilders. De twee eerstgenoemde partijen reageren evenwel terughoudend op zijn uitgestoken hand. De verkiezingsuitslag en de uiteenlopende posities van partijen maken het moeilijk voor de verkenner om een logische vervolgstap te bedenken.

9 uur geleden
Hof behandelt hoger beroep Mallorcazaak komende drie weken

LEEUWARDEN (ANP) - Het hoger beroep in de Mallorcazaak begint maandag. De zittingen zijn de komende drie weken in het gerechtshof in Leeuwarden. Het hof trekt elf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling. De zaak met zeven verdachten gaat over extreem uitgaansgeweld op het Spaanse eiland Mallorca, waardoor Carlo Heuvelman (27) uit Waddinxveen overleed.

9 uur geleden
Commando hoort wellicht of hij cel in moet om drugs en wapens

ARNHEM (ANP) - De militaire kamer in de rechtbank in Arnhem doet maandag mogelijk uitspraak in de zaak tegen commando Sil A. De 44-jarige militair van het Korps Commandotroepen wordt verdacht van drugssmokkel en wapenhandel. Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand een gevangenisstraf van zes jaar.

9 uur geleden