Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amnesty wil dat FIFA veel meer opkomt voor migranten in Qatar

Amnesty wil dat FIFA veel meer opkomt voor migranten in Qatar

AMSTERDAM (ANP) - Amnesty International roept wereldvoetbalbond FIFA op veel meer te doen voor migranten in Qatar. "Zij moeten de regering daar onder druk zetten om nieuwe wetten voor arbeiders beter uit te voeren", zegt Ruud Bosgraaf van de mensenrechtenorganisatie. "Als dat niets oplevert, moeten ze zelf controles op bouwplaatsen uitvoeren."

Bosgraaf ziet veel verbeteringen in Qatar sinds het emiraat in 2010 het WK kreeg toegewezen. Het kafala-systeem, dat werknemers eigendom maakte van werkgevers, is op papier afgeschaft. Qatar heeft nu ook een hitteprotocol en minimumloon. "Maar helaas worden die veranderingen lang niet door iedere werkgever geaccepteerd", aldus Bosgraaf. "En de regering van Qatar doet daar weinig aan. Daar ligt een rol voor de FIFA."

Amnesty hoort nog steeds verhalen over migranten die geen loon ontvangen of niet van werkgever durven te veranderen. "Bovendien doet Qatar er alles aan om de cijfers van het aantal overleden migranten te verbergen", aldus Bosgraaf. "Dat is slecht voor hun imago. En ze hoeven dan de families van de dode arbeiders niet te compenseren. Qatar erkent dat afgelopen tien jaar zo'n 15.000 migranten zijn overleden. Maar ze vertellen niet hoeveel doden er direct aan het WK gerelateerd zijn."

Reactie FIFA

FIFA-voorzitter Gianni Infantino zei onlangs dat dit er drie zijn, maar volgens Amnesty ligt dat aantal veel hoger. "Wij weten enkele duizenden", aldus Bosgraaf. "Maar overleden migranten gaan helaas nog steeds vaak op dezelfde dag de kist in, zonder dat onderzocht wordt hoe ze zijn overleden. Ik weet dat autopsie lastig is omdat je daar uit geloofsovertuiging niet snel in lichamen snijdt. Maar wij spreken vrouwen en kinderen van migranten die graag willen weten waarom hun man of vader overleden is."

De mensenrechtenorganisatie riep de Nederlandse voetbalbond KNVB de afgelopen jaren vaak op om zich uit te spreken. "De KNVB heeft zich lang stilgehouden als het om de positie van migranten in Qatar ging. Maar het afgelopen jaar hebben ze zich enorm ingezet", vindt Bosgraaf. "Net als veel Scandinavische voetbalbonden. Helaas geldt dat niet voor machtige bonden van Duitsland, Engeland, Frankrijk en Spanje. Zij zouden de FIFA veel meer onder druk moeten zetten." Amnesty zou ook graag zien dat de KNVB zich publiekelijk uitspreekt dat de FIFA meer druk moet uitoefenen op de regering van Qatar om alle nieuwe wetten voor migranten beter na te leven.

Bosgraaf waardeert het dat bondscoach Louis van Gaal afgelopen week zei dat het WK puur vanwege financiële redenen aan Qatar is toegewezen. "Eindelijk heeft hij zich eens uitgesproken. Alleen had hij ook iets over de positie van de migranten moeten zeggen en dat de FIFA daar meer aan moet doen. Hij is een grootheid. Wat hij zegt komt aan, ook bij de FIFA."

Meer uit Voetbal

PSV telt na ruime zege op Vitesse verder af naar landstitel

EINDHOVEN (ANP) - Supporters van PSV vierden tijdens de ruime thuiszege op Vitesse (6-0) al een klein kampioensfeestje. Zij beseffen dat hun favoriete ploeg de titel alleen nog in theorie kan ontgaan. Liederen als "Ga staan voor de kampioen" en "Eens per jaar wordt PSV kampioen" galmden door het Philips-stadion. Meegereisde supporters van het nagenoeg gedegradeerde Vitesse keken machteloos toe. Sommigen met tranen in hun ogen.

1 minuut geleden
Koploper PSV scoort zesmaal tegen nummer laatst Vitesse

EINDHOVEN (ANP) - PSV heeft de thuiswedstrijd tegen Vitesse eenvoudig gewonnen. De koploper van de Eredivisie versloeg de nummer laatst met 6-0 en telde zo verder af naar de 25e landstitel.

8 minuten geleden
City pakt weer koppositie in Premier League na zege op Luton Town

MANCHESTER (ANP) - Manchester City heeft de koppositie in de Premier League weer overgenomen. De ploeg van trainer Pep Guardiola won eenvoudig van Luton Town, dat achttiende staat: 5-1.

36 minuten geleden
Bayer Leverkusen moet nog minimaal een dag wachten op landstitel

MÜNCHEN (ANP) - Bayer Leverkusen moet nog minimaal een dag wachten op de eerste landstitel uit de 120-jarige clubhistorie. De koploper van de Bundesliga werd zaterdag zonder te spelen geen kampioen omdat Bayern München geen fout maakte tegen 1. FC Köln (2-0). Bayer Leverkusen stelt zondag de titel veilig als het de thuiswedstrijd tegen Werder Bremen wint.

56 minuten geleden
Griezmann helpt Atlético Madrid aan zege op Girona

MADRID (ANP) - Antoine Griezmann heeft Atlético Madrid aan een thuiszege op Girona (3-1) geholpen. De Fransman scoorde tweemaal in een sfeervol Cívitas Metropolitano. Ángel Correa trof eenmaal doel. Girona kwam op voorsprong door een treffer van Artem Dovbyk.

2 uur geleden
PSV start met verdediger Ramalho tegen Vitesse

EINDHOVEN (ANP) - André Ramalho begint met PSV aan de thuiswedstrijd tegen Vitesse. De verdediger moest vorige week voor het duel met AZ plaatsmaken voor Jerdy Schouten. Hirving Lozano keert terug in de selectie van de koploper uit Eindhoven. Hij is weer fit en zit op de bank als het duel om 16.30 uur begint.

2 uur geleden
Kostbaar verlies Spurs in strijd om Champions League-ticket

NEWCASTLE (ANP) - Tottenham Hotspur heeft in de strijd om een ticket voor de Champions League van volgend seizoen mogelijk een dure nederlaag geleden. Newcastle United was op eigen veld met 4-0 te sterk voor de ploeg van coach Ange Postecoglou. Twee doelpunten kwamen op naam van oud-Willem II'er Alexander Isak.

3 uur geleden