Amnesty waarschuwt voor risico op herhaling van toeslagenaffaire
AMSTERDAM/DEN HAAG (ANP) - De maatregelen die de Nederlandse overheid heeft genomen om herhaling van het toeslagenschandaal te voorkomen schieten tekort. Daarom is er een groot risico op herhaling, ook in andere landen.
Dat stelt Amnesty International op basis van een analyse die de mensenrechtenorganisatie heeft gemaakt van de algoritmes die de Belastingdienst gebruikte voor de controle van kinderopvangtoeslagen. "De conclusie van het onderzoek is dat de algoritmes van de Belastingdienst voor controle van foutieve aanvragen met kinderopvangtoeslag en fraude tot etnisch profileren hebben geleid", aldus Amnesty. "Etnisch profileren is een vorm van discriminatie en daarom in strijd met de mensenrechten. Daarnaast is er sprake van discriminatie op basis van sociale klasse, omdat de werkwijze bij toezicht en fraudebestrijding mensen uit lagere sociale klassen extra hard heeft geraakt."
Amnesty International heeft maatregelen geanalyseerd die de overheid heeft aangekondigd om een herhaling van de toeslagenaffaire te voorkomen. Die schieten op alle fronten tekort, aldus de mensenrechtenorganisatie. "Zo zijn ambtenaren niet verplicht om de mensenrechtenrisico’s vooraf in kaart te brengen, is het toezicht op algoritmes ondermaats, en mogen overheidsinstellingen het gebruik en de werking van algoritmes geheim houden."
Amnesty stelt niet tegen het gebruik van algoritmes te zijn, maar dat bij het gebruik ervan de mensenrechten beter moeten worden beschermd.
Algoritme
Een algoritme is een stappenplan dat een computer uitvoert. In dit stappenplan zitten vaak een of meerdere keuzemomenten, bijvoorbeeld op basis van kenmerken als leeftijd, geslacht, of jaarlijks salaris. Zo kan een algoritme verschillende keuzes voor verschillende gevallen maken.
In een reactie zegt het ministerie van Financiën dat staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) in gesprek gaat met Amnesty over de "bevindingen en aanbevelingen".
"Niemand mag gediscrimineerd worden", aldus het departement. "Dat dit bij Toeslagen toch is gebeurd, is pijnlijk en mag nooit meer gebeuren." Het ministerie benadrukt verder dat er sinds de val van het kabinet "bij Toeslagen en Rijksbreed" veel is veranderd. "Alles is erop gericht dat wat fout is gegaan niet weer mag gebeuren."
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft zondag rond 22.30 uur in de Pontanusstraat in Amsterdam-Oost een man gevonden met een vermoedelijke schotwond. Er is geprobeerd hem te reanimeren, maar dat mocht niet baten. Hij is ter plekke overleden, meldt een woordvoerder van de politie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie meldt dat vier van de vijf overleden slachtoffers van de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag zijn geïdentificeerd. Het gaat om een man van 31 jaar uit Voorburg, een 45-jarige man uit Den Haag en een meisje van 17 en een vrouw van 41, beiden uit Den Haag.
2 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De treinen van en naar Schiphol gaan weer rijden. ProRail meldt wel dat het treinverkeer "over twee sporen beperkt" wordt hervat. Eerder was helemaal geen treinverkeer mogelijk omdat meerdere mensen over het spoor liepen door de Schipholtunnel.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders is in Israël voor een bezoek van anderhalve dag, laat hij op X weten. Hij spreekt maandag onder andere premier Benjamin Netanyahu en president Isaac Herzog. Dan gaat hij ook naar de bezette Westelijke Jordaanoever om een nederzetting te bezoeken waar hij begin jaren tachtig heeft gewerkt.
4 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Van en naar Schiphol rijden geen treinen omdat er meerdere mensen op het spoor lopen door de Schipholtunnel, meldt ProRail. De spoorwegbeheerder is ter plaatse om onderzoek te doen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In het onderzoek naar de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag wordt gekeken naar een uitgebrande auto die vlak bij de verwoeste flat is aangetroffen. "Het verband wordt nader onderzocht", zei hoofdofficier van het Openbaar Ministerie Margreet Fröberg tijdens een persconferentie.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag verzorgt opvang voor negentien huishoudens die niet meer terug kunnen naar hun woning door de explosies aan de Tarwekamp zaterdagochtend. Onbekend is om hoeveel mensen het gaat, omdat niet duidelijk is wie er thuis was toen het gebouw verwoest werd.
5 uur geleden