Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amnesty: Taliban begaan misdaad tegen de menselijkheid

Amnesty: Taliban begaan misdaad tegen de menselijkheid

LONDEN (ANP/DPA) - De restricties die de Taliban meisjes en vrouwen opleggen, moeten worden onderzocht als misdaad tegen de menselijkheid. Dat stellen Amnesty International en de Internationale Commissie van Juristen in een vrijdag gepresenteerd rapport.

In het rapport sommen de twee organisaties de beperkingen op waar Afghaanse vrouwen en meisjes mee te maken hebben sinds de Taliban aan de macht zijn gekomen in augustus 2021. Zo mogen vrouwen en meisjes in Afghanistan bijna niet meer werken en naar school, kunnen ze slechts beperkt reizen en is hun toegang tot medische zorg gelimiteerd. Volgens de ngo's zou dat in combinatie met martelingen, verdwijningen en gevangenisstraffen in het land, genoeg kunnen zijn om de restricties van de Taliban te laten vallen onder vervolging op basis van gender. Dat is een misdaad tegen de menselijkheid die is vastgelegd in een bepaling van het International Strafhof in Den Haag.

Amnesty International en de Internationale Commissie van Juristen willen dat het Strafhof deze misdaad tegen de menselijkheid opneemt in een al lopend onderzoek naar de situatie in Afghanistan, en vragen de Verenigde Naties het onderwerp op de agenda te zetten voor de komende vergadering van de VN-mensenrechtenraad.

Meer uit Buitenland

Frankrijk: niet juiste moment voor erkenning Palestijnse staat

PARIJS (ANP/AFP) - Het is voor Frankrijk "niet het juiste moment" om de Palestijnse staat officieel te erkennen. Dat zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné in reactie op de stap van Ierland, Spanje en Noorwegen, die wel overgaan tot erkenning.

33 minuten geleden
Twintig inzittenden door turbulentie getroffen vliegtuig op IC

BANGKOK (ANP/AFP/RTR) - Twintig passagiers van het toestel van Singapore Airlines dat door ernstige turbulentie werd getroffen, liggen op de intensive care. Ze zijn verspreid over twee ziekenhuizen in Bangkok, hebben die ziekenhuizen laten weten.

53 minuten geleden
Iraanse staatsmedia: miljoenen bezoekers bij processie Raisi

TEHERAN (ANP) - Volgens het Iraanse semi-officiële staatspersbureau ISNA zijn miljoenen mensen naar Teheran gekomen voor de begrafenisprocessie van president Ebrahim Raisi. Ayatollah Ali Khamenei leidde de gebeden voor de kisten van alle acht personen die zijn omgekomen bij het helikopterongeluk van zondag.

1 uur geleden
Duits radicaal-rechts dumpt EU-lijsttrekker na vergoelijken SS

BERLIJN/BRUSSEL (ANP) - De Duitse bondgenoot van de PVV trekt zijn Europese lijsttrekker terug na vergoelijkende opmerkingen over de SS. Maximilian Krah mag, in volle verkiezingscampagne, voorlopig niet voor de partij optreden.

1 uur geleden
Palestijnse bewegingen verwelkomen erkenning Palestijnse staat

GAZA-STAD/RAMALLAH (ANP/AFP) - De Palestijnse Autoriteit en de rivaliserende beweging Hamas hebben de stap van Ierland, Noorwegen en Spanje om de Palestijnse staat te erkennen verwelkomd. Ook de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) spreekt van een "historische" beslissing.

2 uur geleden
Rusland wil grenzen in Baltische Zee verleggen

SINT-PETERSBURG (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Rusland wil de grenzen in de Baltische Zee verleggen. Het ministerie van Defensie zegt plannen te hebben om de territoriale wateren opnieuw te berekenen en het gebied daarmee uit te breiden. NAVO-landen Finland en Litouwen hebben verontwaardigd gereageerd op de voorgenomen stap.

2 uur geleden
Scheuren in meest rechtse fractie in Europees Parlement

BRUSSEL (ANP) - De radicaal-rechtse fractie in het Europees Parlement waar ook de PVV bij hoort, staat op scheuren. De belangrijkste partij in de fractie, die van de Franse Marine Le Pen, wil niet verder met het Duitse Alternative für Deutschland. Ook de Deense Volkspartij zegt AfD de wacht aan.

3 uur geleden