Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amnesty spant kort geding aan om foto Willem Engel met logo

Amnesty spant kort geding aan om foto Willem Engel met logo

AMSTERDAM (ANP) - Amnesty International spant een kort geding aan tegen jurist Jeroen Pols van de organisatie Viruswaarheid wegens het oneigenlijk gebruikmaken van de vormgeving en het logo van de mensenrechtenorganisatie, laat een woordvoerder vrijdag weten. Pols deelt al enige tijd op sociale media op die manier onder meer een afbeelding waarop wordt geschreven dat tegenstander van coronamaatregelen Willem Engel een politieke gevangene is. Daarmee wordt volgens de organisatie "de onjuiste indruk gewekt" dat Amnesty in actie komt voor Engel. Pols zegt in een reactie een deel van de posters offline te halen.

Donderdagavond al sommeerde Amnesty International Pols om eerder gedeelde uitingen, waaronder tweets, te verwijderen en geen nieuwe meer te plaatsen. Vrijdagochtend twitterde Pols toch weer zo'n 'poster', reden voor Amnesty "om door te gaan met het in gang zetten van een kort geding tegen de betrokkene", aldus de zegsman. Hij verwacht dat het kort geding ergens na het weekend zal plaatsvinden.

De acties van Pols zijn volgens Amnesty in strijd met de merkrechten op de naam en de auteursrechten van het logo. Pols zelf zegt in een reactie dat posters waarbij een misverstand zou kunnen ontstaan over wie de afzender is dit weekend verwijderd worden. Andere zal hij blijven publiceren, maar dan wel met een duidelijker disclaimer dat de boodschap niet afkomstig is van Amnesty. De jurist zegt "juist op te komen voor mensenrechten" en vindt dat Amnesty door het niet op te nemen voor Engel "een slechte beurt" maakt.

Willem Engel, de oprichter van Viruswaarheid, wordt verdacht van het plaatsen van opruiende berichten tijdens de coronacrisis. Hij werd half maart opgepakt, zijn voorarrest werd vorige week met twee weken verlengd.

Meer uit Binnenland

Celstraf voor man die school Oisterwijk binnendrong

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag de 20-jarige Sofian T. veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het dreigen met een terroristisch misdrijf tijdens het binnendringen van een basisschool in het Brabantse Oisterwijk. De rechtbank legt de man geen tbs met voorwaarden op, zoals door het Openbaar Ministerie wel was geëist.

1 uur geleden
Groninger opgepakt om maken 'bangalijst' en intimideren advocaat

GRONINGEN (ANP) - Een 26-jarige man uit Groningen is opgepakt voor het maken van een bangalijst. Hij deelde privégegevens en foto's van jonge vrouwen en plaatste daar seksuele berichten bij. Ook zou hij hebben geprobeerd een advocaat die slachtoffers bijstond onder druk te zetten, zodat zij haar werk zou stoppen.

1 uur geleden
Burgemeester Bruls over intocht Vierdaagse: uitstekende sfeer

NIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is erg tevreden met het verloop van de laatste dag van de Vierdaagse. Hij spreekt van een vlekkeloze intocht. "De sfeer is uitstekend", zegt Bruls, terwijl hij wandelaars aanmoedigt tijdens hun laatste meters over de Via Gladiola.

1 uur geleden
KLM noemt storing zo goed als opgelost, vreest meer annuleringen

AMSTERDAM (ANP) - Bij KLM is de computerstoring zo goed als opgelost, waardoor het verkeer van en naar Schiphol wordt hervat. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij, nadat door de storing veel vluchten waren vertraagd en geannuleerd. Maar de dienstregeling is dusdanig verstoord dat KLM waarschuwt voor meer mogelijke annuleringen dit weekend.

1 uur geleden
Waterschap Limburg telt honderden verboden sleuven op boerenland

ROERMOND (ANP) - Limburgse boeren hebben massaal sleuven gegraven om het regenwater op hun land af te voeren naar naastgelegen beken. Het is verboden zulke afwateringskanalen aan te leggen, maar volgens het Waterschap Limburg zijn er na de vele regenval van de afgelopen maanden vele honderden gegraven. "We komen dit normaal ook wel tegen, maar niet in deze omvang", aldus een woordvoerster.

1 uur geleden
Systemen op Schiphol worden weer opgestart

SCHIPHOL (ANP) - De systemen op Schiphol worden weer opgestart. Een wereldwijde computerstoring heeft ook grote impact op vluchten van en naar de luchthaven. "Samen met luchtvaartmaatschappijen werken we hard om alle reizigers zo snel mogelijk op de plek van hun bestemming te krijgen. We raden reizigers aan om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij en hun actuele vluchtinformatie in de gaten te houden", schrijft Schiphol in een verklaring.

2 uur geleden
Hof Marengo schuift deel beslissingen kroongetuige voor zich uit

SCHIPHOL (ANP) - Het gerechtshof in het omvangrijke liquidatieproces Marengo beslist op een later moment of het de Hoge Raad om een algemeen oordeel vraagt over het gebruik van verklaringen van kroongetuigen. Dat verzoek was gedaan door de advocaten van hoofdverdachte Saïd R. De verdenkingen tegen hem en medeverdachten in dit proces steunen zwaar op de belastende verklaringen van kroongetuige Nabil B. Het hof verwacht hierover eind september te beslissen, dan gaat Marengo verder met opnieuw een reeks voorbereidende zittingen.

3 uur geleden