Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amnesty niet blij met poster 'politieke gevangene Willem Engel'

Amnesty niet blij met poster 'politieke gevangene Willem Engel'

AMSTERDAM (ANP) - Amnesty International is niet blij met een afbeelding in de vormgeving en met het logo van de mensenrechtenorganisatie, waarop wordt geschreven dat tegenstander van coronamaatregelen Willem Engel een politieke gevangene is. Ook wordt op de digitale poster opgeroepen om hem een kaartje te sturen. "Het zet mensen op het verkeerde been", meldt een woordvoerder, die duidelijk maakt dat Amnesty niet achter de actie zit.

Jeroen Pols, die als jurist regelmatig Engel bijstaat, is een van de verspreiders van de afbeelding online. In kleine letters onderaan de afbeelding is te lezen dat de uiting een oproep is aan Amnesty International om in actie te komen tegen mensenrechtenschending in Nederland.

Amnesty heeft Pols woensdagavond dringend verzocht om te stoppen met het misbruiken van het logo van de mensenrechtenorganisatie "en het verspreiden van nepnieuws". Doet de jurist dit niet, dan worden maatregelen zoals juridische stappen "niet uitgesloten". Maar zover is Amnesty nog niet, eerst wordt afgewacht hoe wordt gereageerd op het verzoek, zo meldt de woordvoerder nu.

Amnesty tilt zwaar aan de actie. "Mensen zoals Aleksej Navalny zitten jarenlang gevangen vanwege hun politieke overtuiging. En nu wordt gedaan alsof daar ook in Nederland sprake van is." De Russische oppositieleider Navalny kreeg eerder deze week negen jaar cel opgelegd in een proces dat wordt gezien als schijnproces. Het voorarrest van Engel werd vorige week met twee weken verlengd. De man wordt verdacht van het plaatsen van opruiende berichten tijdens de coronacrisis.

Meer uit Binnenland

Kamervoorzitter Bosma wil nog steeds naar herdenking slavernij

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma is nog steeds van plan naar de kranslegging te gaan tijdens de nationale herdenking van het slavernijverleden op 1 juli. In een debat in de Tweede Kamer zei hij: "Ik ben uitgenodigd, dus ik ga ernaar toe". DENK-Kamerlid Doğukan Ergin confronteerde Bosma met mediaberichten over organisaties die niet willen dat Bosma komt of vinden dat hij eerst moet reflecteren op zijn eerdere uitspraken als parlementariër.

44 minuten geleden
Vrouw (46) overleden na steekpartij op vrijdag in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een 46-jarige vrouw is overleden na een steekpartij in Amsterdam Nieuw-West in de nacht van donderdag op vrijdag, bevestigt een politiewoordvoerster na berichtgeving van lokale media maandag. De politie kreeg vrijdag rond 01.20 uur meerdere meldingen van een steekpartij bij een flat aan de Ookmeerweg. Daarna werden twee gewonden gevonden, twee anderen werden aangehouden.

1 uur geleden
Nieuw kabinet staat in eerste week van juli op bordes

DEN HAAG (ANP) - In de eerste week van juli staat het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB op het bordes, meldt formateur Richard van Zwol. In die week kan de Tweede Kamer dan nog met premier Dick Schoof debatteren over de plannen van het kabinet, de zogeheten regeringsverklaring.

1 uur geleden
Beoogd schatkistbewaarder Heinen gaat veel 'nee' zeggen

DEN HAAG (ANP) - Dure plannen uit de Tweede Kamer of het kabinet zullen niet zomaar worden goedgekeurd. Beoogd minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) gaat veel 'nee' zeggen en is van plan te bezuinigen. "Dat ben ik wel van plan, ja", zegt hij na een gesprek met formateur Richard van Zwol en toekomstig premier Dick Schoof.

1 uur geleden
Minder treinen op meerdere trajecten door kapotte sporen

UTRECHT (ANP) - Door defecten aan het spoor rijden er op meerdere trajecten minder treinen. Zo leidt een kapotte wissel ertoe dat er de rest van de dag veel minder treinen rijden tussen Utrecht Centraal en Ede-Wageningen, meldt spoorbeheerder ProRail. De wissel wordt in de nacht van maandag op dinsdag gerepareerd.

2 uur geleden
Inspectie ontevreden over ondersteuning scholieren

UTRECHT (ANP) - Op veel scholen is de extra ondersteuning van leerlingen die daaraan behoefte hebben niet goed genoeg, constateert de onderwijsinspectie. De organisatie deed onderzoek op tweehonderd scholen in het primair onderwijs, tachtig in het (voortgezet) speciaal onderwijs en bij 111 afdelingen van voortgezet onderwijs en praktijkscholen.

2 uur geleden
NiNsee: Bosma alleen welkom bij herdenking 1 juli na 'reflectie'

AMSTERDAM (ANP) - Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) wil dat Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma nadenkt over zijn uitspraken over het slavernijverleden die hij in zijn vorige rol als PVV-Kamerlid deed. Voorzitter Linda Nooitmeer vraagt Bosma "te reflecteren" en "een gebaar" te maken. Als hij weigert dat te doen, moet hij een vervanger sturen naar de kranslegging tijdens de nationale herdenking van het slavernijverleden op 1 juli.

2 uur geleden