Amnesty: minder landen voeren doodstraf uit, wel meer executies
LONDEN (ANP) - Het aantal executies wereldwijd is vorig jaar verder gestegen, vooral in het Midden-Oosten. Amnesty International meldt echter ook vooruitgang in de strijd tegen de doodstraf. Vorig jaar voltrokken zestien landen doodvonnissen, het kleinste aantal sinds de mensenrechtenorganisatie in 1977 begon met rapporteren over doodstraffen.
In 2023 vonden voor zover bekend 1153 executies plaats, het grootste aantal sinds 2015, staat in een jaarrapport van Amnesty. Het is een stijging van 31 procent vergeleken met 2022, toen twintig landen mensen ter dood brachten. China zou de lijst aanvoeren met "mogelijk duizenden" executies per jaar, maar de Chinese cijfers zijn staatsgeheim en dus niet opgenomen in het Amnesty-rapport. Ook in Noord-Korea en Vietnam worden volgens Amnesty vermoedelijk "veel" mensen ter dood gebracht.
De stijging in de cijfers komt vooral door Iran. Daar werden in 2023 minstens 853 mensen geëxecuteerd, 48 procent meer dan in 2022. Van alle door Amnesty geregistreerde executies vond 74 procent plaats in Iran. Daarna volgen Saudi-Arabië (172), Somalië (minstens 28) en de Verenigde Staten (24). Amnesty rapporteert ook een toename in de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Daar vonden vorig jaar 38 executies plaats, een jaar eerder waren dat er 11.
De vooruitgang in de strijd tegen de doodstraf is volgens Amnesty onder meer terug te zien in het aantal landen dat mensen executeert. In Belarus, Japan, Myanmar en Zuid-Soedan werden in 2023 geen doodvonnissen voltrokken, terwijl dat in 2022 nog wel gebeurde. Andere voorbeelden van veranderingen zijn de afschaffing van de doodstraf voor drugsmisdrijven in Pakistan en vier Afrikaanse landen die vorig jaar bezig waren met de afschaffing van de doodstraf.
In het rapport van Amnesty staat verder dat in 52 landen vorig jaar 2428 keer de doodstraf is opgelegd. In 2022 gebeurde dat 2016 keer in hetzelfde aantal landen. Eind vorig jaar waren wereldwijd 27.687 mensen ter dood veroordeeld. Die worden niet allemaal geëxecuteerd. Momenteel hebben 112 landen de doodstraf afgeschaft en nog eens 32 voert ze in de praktijk niet uit. In 1977 hadden slechts 16 landen de doodstraf afgeschaft, aldus een woordvoerder van Amnesty.
Meer uit Buitenland
BEIROET (ANP/AFP) - De eerste Israëlische troepen hebben het zuiden van Libanon verlaten sinds het bestand tussen beide landen is ingegaan. Dat meldt Centcom, het Amerikaanse militaire commandocentrum dat onder meer verantwoordelijk is voor het Midden-Oosten.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Een duidelijke meerderheid in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties roept op tot een onmiddellijk en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren in de door Israël belaagde Palestijnse Gazastrook. Van de 193 lidstaten schaarden zich 158 achter de tekst. Waarnemers spreken over een symbolisch gebaar nadat de Verenigde Staten onlangs in de belangrijke VN-Veiligheidsraad hun veto hadden uitgesproken over een vergelijkbare oproep.
3 uur geledenDAMASCUS (ANP/RTR) - De Syrische rebellenleider Ahmed al-Sharaa zegt te gaan werken aan de opheffing van de veiligheidstroepen van de gevluchte dictator Bashar al-Assad. Ook wil hij de beruchte gevangenissen van het vorige regime sluiten, staat in een verklaring aan persbureau Reuters.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De directeur van de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI, Christopher Wray, stapt vervroegd op aan het einde van het presidentschap van Joe Biden. Toekomstig Amerikaans president Donald Trump had al aangekondigd dat hij Wray wilde ontslaan.
6 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron maakt mogelijk pas donderdagavond bekend wie de nieuwe premier van Frankrijk wordt. Een regeringsbron zegt dat de naam waarschijnlijk dan wordt bekendgemaakt, als het staatshoofd terug is van een bezoek van een dag aan Polen.
7 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over een vijftiende sanctiepakket tegen Rusland. Details zijn nog niet bekendgemaakt, maar de zogeheten Russische schaduwvloot krijgt ook met sancties te maken, zo meldt het Hongaarse voorzitterschap van de Europese Unie op X. Daarmee worden tankers bedoeld die onder een andere vlag Russische olie vervoeren over onder meer de Noordzee en de Oostzee.
8 uur geledenBRUSSEL (ANP/AFP) - Meer dan 100.000 asielaanvragen van Syrische burgers waren eind oktober in behandeling in de hele Europese Unie, blijkt uit officiële gegevens. In meerdere EU-lidstaten, waaronder Nederland, zijn de procedures bevroren na de val van de Syrische dictator Bashar al-Assad.
9 uur geleden