Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amnesty: minder landen voeren doodstraf uit, wel meer executies

Amnesty: minder landen voeren doodstraf uit, wel meer executies

LONDEN (ANP) - Het aantal executies wereldwijd is vorig jaar verder gestegen, vooral in het Midden-Oosten. Amnesty International meldt echter ook vooruitgang in de strijd tegen de doodstraf. Vorig jaar voltrokken zestien landen doodvonnissen, het kleinste aantal sinds de mensenrechtenorganisatie in 1977 begon met rapporteren over doodstraffen.

In 2023 vonden voor zover bekend 1153 executies plaats, het grootste aantal sinds 2015, staat in een jaarrapport van Amnesty. Het is een stijging van 31 procent vergeleken met 2022, toen twintig landen mensen ter dood brachten. China zou de lijst aanvoeren met "mogelijk duizenden" executies per jaar, maar de Chinese cijfers zijn staatsgeheim en dus niet opgenomen in het Amnesty-rapport. Ook in Noord-Korea en Vietnam worden volgens Amnesty vermoedelijk "veel" mensen ter dood gebracht.

De stijging in de cijfers komt vooral door Iran. Daar werden in 2023 minstens 853 mensen geëxecuteerd, 48 procent meer dan in 2022. Van alle door Amnesty geregistreerde executies vond 74 procent plaats in Iran. Daarna volgen Saudi-Arabië (172), Somalië (minstens 28) en de Verenigde Staten (24). Amnesty rapporteert ook een toename in de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Daar vonden vorig jaar 38 executies plaats, een jaar eerder waren dat er 11.

De vooruitgang in de strijd tegen de doodstraf is volgens Amnesty onder meer terug te zien in het aantal landen dat mensen executeert. In Belarus, Japan, Myanmar en Zuid-Soedan werden in 2023 geen doodvonnissen voltrokken, terwijl dat in 2022 nog wel gebeurde. Andere voorbeelden van veranderingen zijn de afschaffing van de doodstraf voor drugsmisdrijven in Pakistan en vier Afrikaanse landen die vorig jaar bezig waren met de afschaffing van de doodstraf.

In het rapport van Amnesty staat verder dat in 52 landen vorig jaar 2428 keer de doodstraf is opgelegd. In 2022 gebeurde dat 2016 keer in hetzelfde aantal landen. Eind vorig jaar waren wereldwijd 27.687 mensen ter dood veroordeeld. Die worden niet allemaal geëxecuteerd. Momenteel hebben 112 landen de doodstraf afgeschaft en nog eens 32 voert ze in de praktijk niet uit. In 1977 hadden slechts 16 landen de doodstraf afgeschaft, aldus een woordvoerder van Amnesty.

Meer uit Buitenland

Tienjarig meisje omgekomen bij explosie Antwerpen

ANTWERPEN (ANP) - Na de explosie in een appartementengebouw in Antwerpen is een derde dodelijk slachtoffer onder het puin vandaan gehaald. Het gaat volgens Belgische media om een tienjarig meisje.

17 minuten geleden
Veiligheidsraad eist eind belegering Soedanese provinciehoofdstad

NEW YORK (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zich, op initiatief van Groot-Brittannië, in grote meerderheid uitgesproken voor een resolutie die een onmiddellijk einde eist aan de belegering van de Soedanese deelstaatshoofdstad Al Fasher, ongeveer 800 kilometer ten westen van Khartoem. Alle leden stemden voor en Rusland onthield zich van stemming. De stad wordt belegerd door de Rapid Support Forces (RSF), een voormalige elite-eenheid van het regime van dictator Omar Hassan al Bashir, die van 1989 tot 2019 aan de macht was.

1 uur geleden
Rechter handhaaft straffen handlangers aanslagpleger Nice

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk heeft de rechter besloten dat de straf van twee mannen die betrokken waren bij de aanslag in Nice in 2016 gehandhaafd blijft. Het tweetal werd in 2022 veroordeeld tot 18 jaar cel, maar ging in hoger beroep.

1 uur geleden
Franse linkse partijen vormen front voor parlementsverkiezingen

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - In Frankrijk bundelen de linkse politieke partijen hun krachten voor de aankomende parlementsverkiezingen. In een gezamenlijke verklaring spreken de partijen over "een nieuwe pagina in de geschiedenis van Frankrijk".

2 uur geleden
Zuid-Afrikaanse ANC zegt met eenheidsregering verder te kunnnen

KAAPSTAD (ANP/AFP) - Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft in Zuid-Afrika de vorming van een regering van nationale eenheid aangekondigd. De linkse partij verloor in de verkiezingen eind mei na ongeveer dertig jaar de meerderheid in het parlement, maar blijft de grootste in het land. Partijchef Fikile Mbalula zei dat de nieuwe coalitie "naar het centrum zal opschuiven".

2 uur geleden
VS en Oekraïne tekenen veiligheidsdeal voor tien jaar

FASANO (ANP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden hebben een veiligheidsovereenkomst getekend met een looptijd van tien jaar. Volgens de tekst is de overeenkomst bedoeld als een stap in de richting van een Oekraïens NAVO-lidmaatschap. De overeenkomst werd getekend in de marge van de G7-top in Italië.

3 uur geleden
Scholz begroet plan voor miljardenleningen aan Oekraïne

BARI (ANP/DPA) - Bondskanselier Olaf Scholz heeft een initiatief van de G7 om Oekraïne aan tientallen miljarden te helpen begroet als "een duidelijk teken aan het adres van president Vladimir Poetin". Volgens Scholz is diens plan de oorlog voort te zetten net zo lang tot de bondgenoten van Oekraïne de hulp aan Oekraïne stoppen. Dat plan is nu mislukt volgens Scholz met de toezegging van circa 46 miljard euro. Hij sprak tijdens de topconferentie van de G7 in Zuid-Italië.

4 uur geleden