
Amnesty: mensenrechtenschendingen politie VS bij racismeprotesten
NEW YORK (ANP) - De autoriteiten in de Verenigde Staten hebben zich schuldig gemaakt aan mensenrechtenschendingen bij het optreden tegen de demonstraties tegen racisme en buitensporig politiegeweld de afgelopen maanden, stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport. Volgens Amnesty is er disproportioneel geweld gebruikt tegen demonstranten, medici, journalisten en waarnemers.
In het rapport staan verhalen van vijftig mensen uit veertig staten die tijdens de demonstraties te maken kregen met politiegeweld. Die demonstraties volgden eind mei na de gewelddadige dood van de zwarte arrestant George Floyd in Minneapolis. Amnesty vindt dat de Amerikaanse politie zich bij het aanpakken van de demonstranten schuldig heeft gemaakt aan "wijdverspreide en grove" schendingen van mensenrechten. Onderzoekers hebben 125 gevallen van buitensporig politiegeweld tegen demonstranten in mei en juni gedocumenteerd.
Amnesty stelt dat de Amerikaanse autoriteiten fysiek geweld als eerste middel hebben gebruikt tegen vreedzame demonstranten, terwijl dit pas het geval zou moeten zijn als de politie zich tegen geweld moet verweren. Het veelvuldige gebruik van traangas te midden van de coronapandemie noemt Amnesty "onverstandig". Volgens de organisatie probeerden demonstranten vaak afstand van elkaar te houden en droegen zij dikwijls mondkapjes, maar zorgt traangas juist voor risico's op ademhalingsklachten en verspreiding van virusdeeltjes.
"De onnodige en soms buitensporige inzet van geweld door de politie tegen demonstranten, laat precies het systematische racisme en de straffeloosheid zien waartegen deze mensen protesteren", aldus Ernest Coverson van Amnesty International USA. "Uit ons onderzoek blijkt dat mensen die hun recht op vreedzame demonstratie uitoefenden, met zoveel geweld werden bejegend dat ze blind raakten, in elkaar werden geslagen, ernstig gewond raakten, en beroertes kregen."
Meer uit Buitenland
MARYLAND (ANP/AFP) - Kilmar Abrego, die door de VS onterecht naar El Salvador werd gedeporteerd en vervolgens werd teruggehaald, is in de gevangenis in El Salvador mishandeld en gemarteld. Dat hebben zijn advocaten bekendgemaakt.
22 minuten geledenDES MOINES (ANP) - Tijdens een toespraak in de Amerikaanse staat Iowa vierde president Donald Trump donderdag dat zijn grote uitgavenwet is aangenomen. Trump trapte in Des Moines het feestjaar voor 250 jaar Amerikaanse onafhankelijkheid af. Hij noemde de wet een "fenomenale overwinning" voor de VS.
1 uur geledenMARYLAND (ANP) - Kilmar Abrego, die door de VS onterecht naar El Salvador werd gedeporteerd en vervolgens werd teruggehaald, is in de gevangenis in El Salvador mishandeld en gemarteld. Dat hebben zijn advocaten bekendgemaakt.
1 uur geledenKyiv (ANP/BLOOMBERG) - Kort nadat de Russische president Vladimir Poetin met de Amerikaanse president Donald Trump over de oorlog in Oekraïne had gebeld, heeft Rusland een grote droneaanval uitgevoerd op de Oekraïense hoofdstad Kyiv.
3 uur geledenBARRANCA (ANP) - Archeologen hebben in Peru een 3500 jaar oude stad ontdekt die waarschijnlijk functioneerde als handelscentrum. De stad verbond culturen aan de Pacifische kust met de Andes en het Amazonegebied.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de regering van president Donald Trump groen licht gegeven om een groep migranten die wordt vastgehouden op een Amerikaanse militaire basis in Djibouti naar Zuid-Soedan te deporteren.
3 uur geledenGAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas streeft naar garanties dat een nieuw, door de Verenigde Staten gesteund staakt-het-vurenvoorstel tot het einde van de Israëlische oorlog in Gaza leidt. Dat meldt een bron dicht bij de Palestijnse beweging.
9 uur geleden