Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amnesty: Eritrese leger doodde vele honderden burgers in Tigray

Amnesty: Eritrese leger doodde vele honderden burgers in Tigray

NAIROBI (ANP) - Het leger van Eritrea heeft honderden burgers gedood in de Ethiopische stad Axum, stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Het bloedbad in het Noord-Ethiopische conflictgebied Tigray zou hebben plaatsgevonden in november.

"In naar schatting 24 uur, op 28 en 29 november 2020, hebben Eritrese troepen die opereerden in de Ethiopische stad Axum vele honderden burgers gedood", rapporteert Amnesty op basis van 41 getuigen. Volgens de mensenrechtenorganisatie komen de massa-executies in juridisch opzicht neer op misdaden tegen de menselijkheid. Een werkgroep voor Tigray van de Ethiopische regering liet donderdag weten dat die de aantijgingen onderzoekt.

De door de staat gecontroleerde Ethiopische Mensenrechtencommissie bracht tegelijkertijd met het rapport van Amnesty een verklaring naar buiten, waarin staat dat de eerste bevindingen van een onderzoek erop wijzen dat Eritrese troepen burgers in Axum hebben gedood uit vergelding voor een aanval van het Volksbevrijdingsfront van Tigray (TPLF). De Eritrese minister van Buitenlandse Zaken ging niet in op een verzoek om commentaar.

Het kostte Amnesty maanden om de berichten over de massaslachting in Axum bevestigd te krijgen. De regio Tigray was qua communicatie van de wereld afgesloten gedurende het conflict en ook journalisten wisten maar amper het afgegrendelde gebied binnen te komen.

Zowel Ethiopië als Eritrea heeft ontkend dat Eritrese troepen over de Ethiopische grens opereren. TPLF en burgers in Tigray stellen daar tegenover dat Eritrese troepen ingrepen om het Ethiopische leger te ondersteunen nadat het TPLF op 4 november een legerbasis had aangevallen.

Abiy Ahmed, de Ethiopische premier en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, riep op de dag van de massaslachting in Axum de overwinning op het TPLF uit. Dat was een dag nadat de rebellen zich hadden teruggetrokken uit de provinciehoofdstad Mekele.

Volgens Amnesty doodden de Eritrese militairen tal van mannen en jongens ter vergelding voor een eerdere aanval door een lokale militie. Ook zouden de Eritreeërs zich veelvuldig schuldig hebben gemaakt aan plunderingen.

Meer uit Buitenland

EU-buitenlandchef spreekt steun uit voor UNRWA na rapport

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft de internationale gemeenschap opgeroepen de VN-organisatie UNRWA te steunen. Hij zegt dat de organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen over voldoende financiering moet beschikken om haar missie uit te voeren.

11 minuten geleden
Israël zegt niet verantwoordelijk te zijn voor massagraven Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Israël ontkent verantwoordelijk te zijn voor massagraven bij het Nasser-ziekenhuis in Gaza. De Israëlische strijdkrachten zeggen daar alleen lichamen te hebben opgegraven en herbegraven in het kader van een zoektocht naar gijzelaars.

3 uur geleden
Kyiv waarschuwt dienstplichtigen in buitenland

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïense mannen die naar het buitenland zijn vertrokken in plaats van mee te helpen in de strijd tegen Rusland, hoeven daar niet te rekenen op hulp van de Oekraïense staat. Deze groep krijgt geen consulaire bijstand meer, meldde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba op X. Hij lijkt daarmee ook te doelen op een groep van duizenden Oekraïners in Nederland.

6 uur geleden
Britse Rwanda-wet baart mensenrechtenman Raad van Europa zorgen

STRAATSBURG (ANP) - De mensenrechtenman van de Raad van Europa, die over de rechtsstaat in Europa waakt, maakt zich "ernstige zorgen" over de Britse plannen om asielzoekers naar Rwanda over te brengen. De Britse regering moet de maandag goedgekeurde Rwanda-wet niet uitvoeren, vindt mensenrechtencommissaris Michael O'Flaherty.

7 uur geleden
Britse minister: doe alles om tragedies op Kanaal te voorkomen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly zegt dat de dood van zeker vijf mensen op het Kanaal laat zien dat er ingegrepen moest worden. Daar is de regering ook mee bezig, benadrukt hij. Een belangrijk onderdeel van het beleid is de omstreden Rwandawet, die enkele uren eerder was aangenomen.

7 uur geleden
Doden bij pogingen migranten Engeland in bootjes te bereiken

WIMEREUX (ANP) - Bij pogingen van migranten om met een bootje via het Kanaal Engeland te bereiken, zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen, meldt de Franse nieuwssite La Voix du Nord. Bronnen bevestigen het nieuws tegenover persbureau AFP. Er is een grote zoekactie op touw gezet. Het ongeluk komt voor de Britse regering op een gevoelig moment, omdat afgelopen nacht een wet is aangenomen om de oversteken tegen te gaan.

9 uur geleden
Poolse premier noemt idee kernwapens VS te huisvesten 'ernstig'

WARSCHAU (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk heeft aan president Andrzej Duda extra uitleg gevraagd over zijn verklaring dat Polen klaar is om kernwapens te huisvesten. "Dat is idee is erg omvangrijk en ernstig, moet ik zeggen. Ik wil alle omstandigheden te weten komen die de president ertoe hebben aangezet om die verklaring af te leggen", zei Tusk.

16 uur geleden