Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amnesty en KNVB veroordelen hotels Qatar die homostellen weigeren

Amnesty en KNVB veroordelen hotels Qatar die homostellen weigeren

AMSTERDAM (ANP) - Amnesty International en de KNVB veroordelen de hotels in Qatar die tijdens het WK voetbal homostellen weigeren. De vereniging die zich inzet voor naleving van de mensenrechten en de nationale voetbalbond reageren op een onderzoek van de Noorse, Deense en Zweedse televisie, dat aantoont dat koppels van hetzelfde geslacht tijdens de mondiale eindronde niet welkom zijn in alle hotels in Doha en omgeving.

"Dat krijg je als je dingen verbiedt, maar tijdens het WK wel een paar weken toestaat. Dat gaat schuren", zegt Ruud Bosgraaf van Amnesty International. "Zulke dingen kunnen straks ook gebeuren als het gaat om vrouwenrechten of vrijheid van meningsuiting. Dus onze oproep is: geef alles vrij in Qatar. Niet alleen tijdens het WK."

Ook de KNVB reageerde verbolgen. "Wij willen dat alle supporters niet alleen veilig zijn, zoals de organisatie ons al heeft gegarandeerd, maar dat zij zich ook welkom voelen", aldus een woordvoerder van de bond. "Dat hebben wij eerder al benadrukt bij de lokale autoriteiten en het organisatiecomité en dat gaan we komende maand zeker opnieuw doen als we samen met andere Europese bonden Qatar bezoeken. Het volledige onderzoek hebben we nog niet kunnen inzien, maar wel duidelijk is dat het hotel dat de KNVB voor het WK op het oog heeft niet staat genoemd als hotel dat homostellen weigert."

Homoseksualiteit is verboden in Qatar. Het organisatiecomité van de mondiale eindronde wil echter dat iedereen, ongeacht afkomst of geaardheid, het evenement veilig kan bezoeken. Drie Scandinavische televisiestations hebben 69 hotels in Qatar benaderd met de vraag of ze als koppel van hetzelfde geslacht een kamer kunnen boeken tijdens het WK. Bij drie hotels was dat niet mogelijk. Twintig hotels gingen alleen akkoord als ze niet zouden laten zien dat ze op mensen van hetzelfde geslacht vallen.

Het organisatiecomité van het WK is geschrokken van de uitkomst van het onderzoek van de Noorse, Deense en Zweedse omroepen. "We zijn een conservatief land, maar zetten ons in voor een gastvrij en veilig WK dat voor iedereen toegankelijk is", laat het organisatiecomité aan persbureau Reuters weten. "Ook hotels die gasten voor het WK ontvangen, moeten zich aan afspraken houden. We controleren dat en evalueren ook indien nodig. We ontvangen graag aanvullende informatie, zodat we hotels kunnen benaderen die niet aan de normen voldoen."

Meer uit Voetbal

Steijn noemt terugkeer Van Gaal bij Ajax 'onwijs mooi nieuws'

ATHENE (ANP) - Trainer Maurice Steijn is blij met de terugkeer van Louis van Gaal bij Ajax. "Het is geweldig, onwijs mooi nieuws", zei de Hagenaar in aanloop naar de ontmoeting met AEK Athene van donderdag in de groepsfase van de Europa League.

17 minuten geleden
Chelsea-verdediger James één duel geschorst na beledigen arbiter

LONDEN (ANP) - De Engelse voetbalbond FA heeft Chelsea-verdediger Reece James voor één wedstrijd geschorst vanwege het beledigen van de scheidsrechter tijdens de 1-0-nederlaag bij Aston Villa. De 23-jarige Engelsman, die niet speelde tijdens het duel, kreeg tevens een boete van 90.000 pond (104.000 euro).

37 minuten geleden
Steijn verdedigt spits Brobbey na botsing met RKC-keeper Vaessen

ATHENE (ANP) - Maurice Steijn heeft het woensdag in aanloop naar de uitwedstrijd tegen AEK Athene in de Europa League opgenomen voor Brian Brobbey. De spits kwam zaterdag in het competitieduel met RKC Waalwijk in aanraking met keeper Etienne Vaessen, die bewusteloos raakte en naar het ziekenhuis moest. Het duel werd daardoor kort voor tijd gestaakt.

41 minuten geleden
Tahirovic vervangt tegen AEK Athene geschorste Vos bij Ajax

ATHENE (ANP) - Middenvelder Benjamin Tahirovic neemt donderdag in de uitwedstrijd van Ajax tegen AEK Athene in de Europa League de plaats in van de geschorste Silvano Vos. Het basiselftal van de Amsterdammers blijft, in vergelijking met het competitieduel met RKC Waalwijk van zaterdag, ongewijzigd. Dat zei trainer Maurice Steijn op een persconferentie in Athene.

1 uur geleden
Feyenoord start met middenvelder Zerrouki in Madrid

MADRID (ANP) - Ramiz Zerrouki begint met Feyenoord aan de uitwedstrijd tegen Atlético Madrid. De middenvelder krijgt de voorkeur boven Yankuba Minteh, die op de bank zit als het duel om 18.45 uur van start gaat.

2 uur geleden
FIFA laat Russische voetballers toe op WK's onder 17

ZÜRICH (ANP) - Russische voetballers zijn weer welkom op jeugdtoernooien voor de categorie onder 17. Dat maakte wereldvoetbalbond FIFA woensdag bekend. Rusland was uitgesloten van deelname aan internationale voetbaltoernooien sinds de inval in Oekraïne in februari 2022.

2 uur geleden
WK voetbal in 2030 in Marokko, Spanje en Portugal

ZÜRICH (ANP) - Het wereldkampioenschap voetbal is in 2030 in Marokko, Spanje en Portugal. Dat heeft de FIFA woensdag bekendgemaakt. De eerste drie wedstrijden zijn in Uruguay, Argentinië en Paraguay, dit vanwege het 100-jarig bestaan van het WK. De eerste editie van de mondiale voetbalstrijd was in 1930 in Uruguay.

2 uur geleden