Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amnesty: demonstratierecht in Nederland toenemend onder druk

Amnesty: demonstratierecht in Nederland toenemend onder druk

AMSTERDAM (ANP) - Het recht om te demonstreren staat in Nederland in toenemende mate onder druk, zegt mensenrechtenbeweging Amnesty International. Dat komt volgens de organisatie omdat bij lokale en landelijke overheden "onvoldoende kennis is over wat wel en niet onder het recht om te demonstreren valt".

Volgens Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland, worden demonstraties "te vaak gezien als veiligheidsrisico in plaats van een mensenrecht dat zo goed mogelijk moet worden gefaciliteerd".

Uit een in opdracht van Amnesty, door I&O uitgevoerde opiniepeiling blijkt dat 54 procent van de Nederlanders vindt dat demonstraties nodig zijn voor maatschappelijke verandering. Daarnaast vindt zeven op tien mensen dat iedereen vrij moet zijn om ergens tegen of voor te demonstreren. Dat is hoger dan in 2018, toen 58 procent dit vond.

Steun

Uit de enquête blijkt dat demonstraties van ziekenhuismedewerkers voor betere arbeidsomstandigheden op brede steun rekenen. De helft vindt het wenselijk en zeven op tien vinden het acceptabel. Het protest van de Farmers Defence Force wordt door de helft van de ondervraagden als acceptabel gezien en door drie op de tien als wenselijk. De demonstraties van Extinction Rebellion, tegen de coronamaatregelen en tegen Zwarte Piet worden door een ruime meerderheid niet als acceptabel of wenselijk gezien.

"Het is juist nu, in tijden van toenemende maatschappelijke spanningen, van groot belang te zorgen dat iedereen die vreedzaam wil demonstreren ruim baan krijgt ongeacht de inhoud van het protest. Demonstreren is geen gunst, maar een recht," aldus Oudshoorn.

Met een nieuwe campagne wil Amnesty de kennis bij zowel het brede publiek als de overheden vergroten. Ook voert de organisatie de komende jaren internationaal campagne om het recht om te demonstreren wereldwijd te verdedigen.

Meer uit Binnenland

Tien jaar cel en tbs voor moord op AH-medewerkster Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft donderdag de 57-jarige Jamel L. veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodsteken van de 36-jarige Antoneta Gjokja, een medewerkster van het filiaal van Albert Heijn aan de Turfmarkt in Den Haag. De rechtbank acht moord bewezen.

5 minuten geleden
'Asielhotel' Albergen mag van rechter doorgaan

ZWOLLE (ANP) - De vergunning voor het komende asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen blijft in stand. De bestuursrechter in Zwolle wees donderdag bezwaren van omwonenden van de hand.

6 minuten geleden
Wet sluiting gasveld Groningen gaat vrijdag al in

DEN HAAG (ANP) - De wet die de sluiting van het Groningenveld regelt, gaat vrijdag al in. Eerder werd gesproken over 1 mei. De koning heeft de wet woensdag ondertekend, nadat de Eerste Kamer dinsdag tegen middernacht voor definitieve sluiting van het gasveld had gestemd.

20 minuten geleden
Yeşilgöz geërgerd over tweet Wilders: 'dit moet echt ophouden'

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz is niet te spreken over een tweet van Geert Wilders, die daarin demissionair staatssecretaris Eric van der Burg beschreef als een "eng mannetje". Ook hoopte hij dat Van der Burg "snel opkrast". Wilders tweette dat, omdat de staatssecretaris in een debat zijn blijdschap had uitgesproken dat er geen kabinet-Wilders 1 gaat komen.

47 minuten geleden
NS laat extra treinen rijden op Koningsdag

UTRECHT (ANP) - Op Koningsdag, 27 april, rijden de treinen van de NS volgens de speciale Oranjedienstregeling. Naar veel steden rijden dan meer treinen dan gebruikelijk, die ook nog langer zijn. Ook is er meer NS-personeel op de been.

2 uur geleden
Palestijnse fotograaf wint World Press Photo voor beeld uit Gaza

AMSTERDAM (ANP) - De Palestijnse fotograaf Mohammed Salem heeft de prestigieuze World Press Photo gewonnen met een foto die hij maakte in Gaza. Het beeld, dat hij schoot voor persbureau Reuters, is van een vrouw die het lichaam van haar 5-jarige nichtje vasthoudt die was omgekomen bij een Israëlische raketaanval.

2 uur geleden
Raad van State: disfunctioneren van rechtsstaat ligt op de loer

DEN HAAG (ANP) - De democratische rechtsstaat functioneert weliswaar, maar staat onder druk, ziet de Raad van State. "Daarom is blijvende aandacht, versterking én doorontwikkeling nodig om de rechtsstaat weerbaar en vitaal te houden", schrijft het hoogste adviesorgaan van de regering in een beschouwing in het donderdag verschenen jaarverslag. Als de kwetsbare vertrouwensrelatie tussen overheid en burgers en tussen burgers onderling niet verbetert, ligt "disfunctioneren van de rechtsstaat op de loer", waarschuwt de RvS.

2 uur geleden