Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amnesty: beveiligers werken als dwangarbeiders voor WK in Qatar

Amnesty: beveiligers werken als dwangarbeiders voor WK in Qatar

DOHA (ANP) - Arbeidsmigranten die in Qatar actief zijn als beveiligers werken nog steeds onder omstandigheden die gelijkstaan aan dwangarbeid. Dat concludeert Amnesty International na onderzoek in het land waar het Nederlands elftal op 21 november het WK met een wedstrijd tegen Senegal opent.

De mensenrechtenorganisatie beschrijft in het rapport 'They think that we’re machines' de situatie van 34 beveiligers van bedrijven die ook betrokken zijn bij het WK. Zij werken vaak twaalf uur per dag, zeven dagen per week. Een enkeling wacht zelfs al jaren op een vrije dag. Migranten zijn gekort op hun loon omdat ze toch een dagje thuis waren gebleven.

Qatar telt zo'n 300.000 authentieke inwoners. Zo'n 2,5 miljoen aanwezige migranten doen het zichtbare werk. Zij hoeven wekelijks niet langer dan 60 uur te werken en hebben recht op één rustdag. Maar 28 van de 34 beveiligers vertelden Amnesty dat ze regelmatig 84 uur per week bezig zijn, ook omdat hun vrije dag wordt geweigerd.

Beveiliger Abdul uit Bangladesh werkte tussen 2018 tot medio 2021 onafgebroken als beveiliger, zonder een vrije dag. Jacob uit Oeganda liep het risico op een boete van 50 euro, dat verdient hij niet in vijf dagen, als hij wel een dag vrij nam. Hij werkte voor een bedrijf dat betrokken is bij het Khalifa International Stadium, waar Oranje op 25 november tegen Ecuador speelt. De Oegandees Zeke had door zijn werk en bijbehorende cursussen soms nog maar 4 uur over om te slapen. "Ze denken dat we machines zijn", zei hij.

Qatar heeft wetten ingevoerd die de werksituatie van arbeidsmigranten moeten verbeteren. Het kafala-systeem, dat werknemers eigendom maakte van werkgevers, is afgeschaft. Qatar heeft nu ook een hitteprotocol en minimumloon van zo'n 250 euro per maand. Maar lang niet alle werkgevers houden zich aan die wetten, zo constateerde Amnesty al toen het de situatie van bouwvakkers en houdhoudsters onderzocht.

Na alarmerende berichten van Amnesty hebben wereldvoetbalbond FIFA en het supreme committee, dat het WK organiseert, de samenwerking verbroken met twee bedrijven die WK-locaties beveiligden. Het ministerie van arbeid in Qatar en het supreme comittee hebben Amnesty toegezegd dat ze 'individuele gevallen van wangedrag' blijven aanpakken, zodat het aantal bedrijven dat de wetten niet naleeft verder zal afnemen.

"De FIFA moet zich richten op uitbuiting van beveiligers, anders wordt het WK verder ontsierd door misbruik’, zegt Stephen Cockburn van Amnesty International. ‘Ook moet de FIFA zijn invloed gebruiken om Qatar onder druk te zetten nieuwe wetten te handhaven."

Meer uit Voetbal

Vitesse blijft na akkoord tot zeker 2030 in Gelredome spelen

ARNHEM (ANP) - Vitesse blijft in het Gelredome voetballen. De club uit Arnhem heeft na intensieve onderhandelingen een akkoord bereikt met eigenaar van het stadion, Nedstede. De nieuwe overeenkomst loopt tot 1 oktober 2030. "Er is nu eindelijk duidelijkheid en daarmee ook rust rond dit dossier gekomen, ook in het kader van de licentievoorwaarden", reageert algemeen directeur ad interim Peter Rovers van Vitesse.

48 minuten geleden
IJsland ontslaat bondscoach Vidarsson

REYKJAVIK (ANP) - Arnar Vidarsson is ontslagen als bondscoach van de nationale voetbalploeg van IJsland. De oud-speler van FC Twente en De Graafschap wordt verantwoordelijk gehouden voor de matige start van het kwalificatietoernooi voor het EK van volgend jaar zomer in Duitsland.

2 uur geleden
Premier League wil geen eigenaren die mensenrechten schenden

LONDEN (ANP) - Clubs uit de Premier League mogen geen eigenaren of bestuurders meer hebben die zijn veroordeeld voor het schenden van de mensenrechten. Dat hebben de beste voetbalteams van Engeland tijdens een vergadering besloten.

2 uur geleden
Sjachtar Donetsk klaagt bij Europese commissie over FIFA

DONETSK (ANP) - Sjachtar Donetsk heeft bij de Europese commissie een klacht over de FIFA ingediend. De club uit Oekraïne is naar eigen zeggen 40 miljoen euro aan transfersommen en andere inkomsten misgelopen door regelgeving van de wereldvoetbalbond.

4 uur geleden
FC Utrecht ziet toekomst in aanvaller Sanches Fernandes

UTRECHT (ANP) - FC Utrecht ziet toekomst in Derensili Sanches Fernandes. De club heeft een optie in het contract van de 21-jarige aanvaller gelicht. De topscorer van Jong FC Utrecht is nu tot het einde van het volgend seizoen aan zijn huidige vereniging verbonden.

6 uur geleden
Verdediger Van Rooij slaat interesse af en blijft langer bij NEC

NIJMEGEN (ANP) - NEC heeft verdediger Bart van Rooij langer aan zich weten te binden. De 21-jarige Van Rooij verlengt zijn aflopende contract in Nijmegen met twee jaar, tot de zomer van 2025. De rechtsback, die al ruim 130 wedstrijden voor NEC speelde, stond in de belangstelling van andere clubs en twijfelde daarom of hij bij NEC zou blijven.

11 uur geleden
Sparta laat Namli gaan en ziet Pinto vertrekken

ROTTERDAM (ANP) - Sparta Rotterdam neemt aan het einde van dit seizoen afscheid van Younes Namli. Het aflopende contract van de 28-jarige Deense middenvelder wordt niet verlengd. Dat geldt ook voor reservekeeper Tim Coremans en aanvaller Mohammed Tahiri.

12 uur geleden