Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amnesty: beveiligers werken als dwangarbeiders voor WK in Qatar

Amnesty: beveiligers werken als dwangarbeiders voor WK in Qatar

DOHA (ANP) - Arbeidsmigranten die in Qatar actief zijn als beveiligers werken nog steeds onder omstandigheden die gelijkstaan aan dwangarbeid. Dat concludeert Amnesty International na onderzoek in het land waar het Nederlands elftal op 21 november het WK met een wedstrijd tegen Senegal opent.

De mensenrechtenorganisatie beschrijft in het rapport 'They think that we’re machines' de situatie van 34 beveiligers van bedrijven die ook betrokken zijn bij het WK. Zij werken vaak twaalf uur per dag, zeven dagen per week. Een enkeling wacht zelfs al jaren op een vrije dag. Migranten zijn gekort op hun loon omdat ze toch een dagje thuis waren gebleven.

Qatar telt zo'n 300.000 authentieke inwoners. Zo'n 2,5 miljoen aanwezige migranten doen het zichtbare werk. Zij hoeven wekelijks niet langer dan 60 uur te werken en hebben recht op één rustdag. Maar 28 van de 34 beveiligers vertelden Amnesty dat ze regelmatig 84 uur per week bezig zijn, ook omdat hun vrije dag wordt geweigerd.

Beveiliger Abdul uit Bangladesh werkte tussen 2018 tot medio 2021 onafgebroken als beveiliger, zonder een vrije dag. Jacob uit Oeganda liep het risico op een boete van 50 euro, dat verdient hij niet in vijf dagen, als hij wel een dag vrij nam. Hij werkte voor een bedrijf dat betrokken is bij het Khalifa International Stadium, waar Oranje op 25 november tegen Ecuador speelt. De Oegandees Zeke had door zijn werk en bijbehorende cursussen soms nog maar 4 uur over om te slapen. "Ze denken dat we machines zijn", zei hij.

Qatar heeft wetten ingevoerd die de werksituatie van arbeidsmigranten moeten verbeteren. Het kafala-systeem, dat werknemers eigendom maakte van werkgevers, is afgeschaft. Qatar heeft nu ook een hitteprotocol en minimumloon van zo'n 250 euro per maand. Maar lang niet alle werkgevers houden zich aan die wetten, zo constateerde Amnesty al toen het de situatie van bouwvakkers en houdhoudsters onderzocht.

Na alarmerende berichten van Amnesty hebben wereldvoetbalbond FIFA en het supreme committee, dat het WK organiseert, de samenwerking verbroken met twee bedrijven die WK-locaties beveiligden. Het ministerie van arbeid in Qatar en het supreme comittee hebben Amnesty toegezegd dat ze 'individuele gevallen van wangedrag' blijven aanpakken, zodat het aantal bedrijven dat de wetten niet naleeft verder zal afnemen.

"De FIFA moet zich richten op uitbuiting van beveiligers, anders wordt het WK verder ontsierd door misbruik’, zegt Stephen Cockburn van Amnesty International. ‘Ook moet de FIFA zijn invloed gebruiken om Qatar onder druk te zetten nieuwe wetten te handhaven."

Meer uit Voetbal

Sparta huurt Braziliaan Metinho nog een seizoen van Troyes

ROTTERDAM (ANP) - Sparta Rotterdam huurt ook komend seizoen de Braziliaan Metinho van de Franse club Troyes. De 21-jarige middenvelder speelde afgelopen seizoen al op huurbasis bij Sparta en groeide in de tweede seizoenshelft uit tot een basisspeler.

1 uur geleden
Oud-international Vormer beëindigt carrière als profvoetballer

WAREGEM (ANP/BELGA) - Voetballer Ruud Vormer heeft zijn carrière beëindigd. Dat meldde de 36-jarige Nederlander op zijn sociale media. De oud-international speelde sinds vorig jaar bij Zulte Waregem, dat op het tweede niveau in België uitkomt.

1 uur geleden
Doelsaldo beslissend bij gelijk aantal punten Oranje en Frankrijk

WOLFSBURG (ANP) - Als het Nederlands elftal en Frankrijk dinsdag na de derde en laatste speelronde in de groepsfase van het EK evenveel punten hebben, bepaalt het doelsaldo wie hoger eindigt in groep D. De UEFA kijkt eerst naar het onderling resultaat, maar daar is na de 0-0 tussen beide landen geen verschil in te maken.

1 uur geleden
Oranje traint zonder zieke Zirkzee voor duel met Oostenrijk

WOLFSBURG (ANP) - Joshua Zirkzee mist de laatste training van het Nederlands elftal voor het EK-duel van dinsdag met Oostenrijk. De spits is ziek en een woordvoerder van de KNVB kan nog niet zeggen of hij maandagmiddag met de selectie van Oranje op de trein naar Berlijn stapt.

2 uur geleden
Spits Kane wijst kritische Engelse oud-internationals terecht

BLANKENHAIN (ANP/RTR) - Spits Harry Kane van Engeland heeft uitgehaald naar de televisieanalisten die tot nog toe redelijk vernietigend zijn over het spel van Engeland op het EK voetbal. Hij doelde met name op oud-internationals Gary Lineker, Rio Ferdinand en Alan Shearer.

2 uur geleden
Oostenrijk verloor maar twee van laatste achttien interlands

BERLIJN (ANP) - De Oostenrijkse voetbalploeg verloor van de laatste achttien interlands maar twee keer. Dat gebeurde in oktober vorig jaar in de EK-kwalificatie tegen België (2-3) en vorige week maandag op het EK tegen Frankrijk (0-1).

3 uur geleden
KNVB verwacht dat er ook 40.000 Oranjefans naar Berlijn komen

BERLIJN (ANP) - De KNVB verwacht dat ongeveer 40.000 Oranjesupporters naar Berlijn komen voor de laatste groepswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Oostenrijk op het EK. Minimaal 15.000 fans hebben een kaartje voor het duel in het Olympiastadion, dat dinsdag om 18.00 uur begint.

3 uur geleden