Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amnesty beschuldigt Kroatische grenspolitie van wreedheden

Amnesty beschuldigt Kroatische grenspolitie van wreedheden

ZAGREB (ANP/DPA) - Amnesty International beschuldigt de Kroatische grenspolitie van wreedheden tegen vluchtelingen en migranten. De mensen die de grens met buurland Bosnië oversteken en daarbij worden betrapt, worden zo hard geslagen en geschopt dat ze vaak last hebben van gecompliceerde breuken en ernstige hoofdwonden, aldus de mensenrechtenorganisatie donderdag.

De organisatie citeert uit berichten van zestien Pakistanen en Afghanen die het slachtoffer zijn geworden van mishandeling en uit getuigenissen van artsen in Bosnië die hen hebben behandeld. Tot dusver was al bekend dat mensen die illegaal de grens oversteken, worden mishandeld en naar Bosnië worden teruggestuurd. Amnesty spreekt nu van een massale escalatie van geweld.

Zo maakt de organisatie melding van een jongeman die zich op dit moment alleen nog in een rolstoel kan verplaatsen. Anderen hebben hele ledematen in het gips. Sommige slachtoffers beweerden dat de Kroatische grenspolitie lachend ketchup en mayonaise in hun hoofdwonden had gegoten.

Ontkend

Amnesty confronteerde het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken met de jongste beschuldigingen. Het ministerie heeft nog niet gereageerd, schreef de organisatie. In het verleden heeft Kroatië dergelijke berichten altijd ontkend.

Waarnemers in Zagreb gaan ervan uit dat het EU-land bijzonder hard optreedt tegen illegale vreemdelingen, omdat het al jaren wacht op toelating tot de Schengenzone, waardoor toeristen zonder grenscontroles kunnen reizen. Bosnië en Kroatië liggen op een zijpad van de zogenoemde Balkanroute, waarlangs vluchtelingen en migranten proberen West-Europa te bereiken.

Meer uit Buitenland

Ex-vicepresident Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.

1 uur geleden
EU-hof: hervorming rechterlijke macht in Polen schendt EU-recht

LUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

2 uur geleden
CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

MOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

3 uur geleden
Kremlin: nep-Poetin op de radio na hack

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers verantwoordelijk houdt voor het uitzenden van de speech.

4 uur geleden
WHO wil Europese coronareispas als model voor rest van de wereld

BRUSSEL (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat het Europese coronareisbewijs delen met de rest van de wereld. Het digitale certificaat heeft zich volgens de WHO en de Europese Unie bewezen tijdens de corona-epidemie. Het zou bij een volgende pandemie veel breder dienst kunnen doen, maar er ook bij kunnen helpen dat bijvoorbeeld vluchtelingen bij hun medische gegevens kunnen.

4 uur geleden
Britse premier meldt flinke afname illegale migratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft een succes geclaimd bij de aanpak van illegale migratie. Hij meldt een afname "van bijna 90 procent" van het aantal Albanese migranten dat in kleine bootjes arriveert in het Verenigd Koninkrijk. Het totale aantal illegale oversteken via het Kanaal zou in enkele maanden tijd met 20 procent zijn verminderd.

6 uur geleden
Wagner-baas: Oekraïne herovert dorp in de buurt van Bachmoet

BACHMOET (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Oekraïense troepen hebben een deel van het dorpje Berchivka ten noorden van de stad Bachmoet heroverd. Dat stelt Jevgeni Prigozjin, de baas van Wagner. Ook Oekraïense autoriteiten zeggen terrein te winnen in de omgeving van Bachmoet.

7 uur geleden