Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amnesty baalt van ophef na rapport over Oekraïense leger

Amnesty baalt van ophef na rapport over Oekraïense leger

KIEV/LONDEN (ANP/RTR) - Amnesty International baalt van de ophef die is ontstaan nadat de mensenrechtenorganisatie in een rapport schreef dat het Oekraïense leger militaire doelen maakt van niet-militaire locaties. Amnesty zegt wel nog steeds volledig achter het rapport te staan.

Volgens het rapport schendt Oekraïne het humanitair recht door niet-militaire plaatsen, zoals woonwijken, dorpen, woningen, flatgebouwen, ziekenhuizen en scholen te gebruiken als schuilplaatsen en locaties waarvandaan de Russen worden beschoten. "Het feit dat het land zich moest verdedigen, ontslaat het Oekraïense leger niet van de verplichting het internationaal humanitair recht te respecteren", aldus het rapport.

De publicatie van Amnesty kreeg veel kritiek. De Oekraïense president Zelenski noemde het Russische propaganda. "De verantwoordelijkheid wordt zo van de agressor naar het slachtoffer verschoven."

"De prioriteit van Amnesty ligt bij dit conflict, en ieder ander conflict, bij het zorgen voor de veiligheid van de burgers. Dit was ons enige doel met onze recente publicatie", aldus Amnesty. "Maar laten we helder zijn, niets van wat we hebben vastgelegd en geschreven over het Oekraïense leger, praat de Russische overtredingen goed."

Meer uit Buitenland

EU werkt aan extra sancties voor Iran om aanval op Israël

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan nieuwe sancties voor Iran. De EU moet het land in het vervolg ook kunnen straffen voor het leveren van wapens aan strijdgroepen die het opnemen tegen Israël, zoals Hamas en Hezbollah. Of tegen de westerse koopvaardij, zoals de Jemenitische Houthi-rebellen. Ook het leveren van raketten aan Rusland om daarmee Oekraïne te bestoken mag niet meer ongestraft, vinden de EU-landen.

21 minuten geleden
VN wil 2,8 miljard dollar bijeen krijgen voor Palestijnen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Verenigde Naties willen 2,8 miljard dollar (2,6 miljard euro) bij elkaar krijgen om de Palestijnse bevolking in Gaza en de Westelijke Jordaanoever te helpen. De VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA meldt dat dinsdag.

35 minuten geleden
Brits Lagerhuis stemt in met toekomstig verbod op tabaksverkoop

LONDEN (ANP/RTR) - Het Britse Lagerhuis stemt in met de plannen van premier Rishi Sunak om een rookvrije generatie te creëren. Volgens het voorstel zal het voor iedereen die in 2009 of later is geboren verboden worden om ooit tabaksproducten te kopen. 383 parlementariërs stemden in met het voorstel, 67 stemden tegen.

51 minuten geleden
Oekraïne meldt 37.000 vermisten in oorlog met Rusland

KYIV (ANP/AFP) - De mensenrechtencommissaris voor het Oekraïense parlement Dmytro Loebinets zei dinsdag dat bijna 37.000 mensen, onder wie militairen, worden vermist door de oorlog met Rusland. Hij waarschuwde daarbij dat het werkelijke aantal nog "veel hoger" ligt.

1 uur geleden
Belgische premier hekelt ingrijpen bij bijeenkomst Brussel

BRUSSEL (ANP) - De Belgische premier Alexander De Croo vindt het "onaanvaardbaar" dat de Brusselse politie heeft ingegrepen bij een politieke bijeenkomst van rechts-conservatieven. De autoriteiten in de gemeente hebben de grondwet overtreden, schrijft hij op X.

2 uur geleden
Duitsers willen dat China Moskou onder druk zet om Oekraïne

BEIJING/KYIV (ANP/AFP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft er bij de Chinese president Xi Jinping op aangedrongen Rusland onder druk te zetten om een einde te maken aan de "zinloze" oorlog in Oekraïne. Xi zou zijn steun hebben uitgesproken voor een vredesconferentie in Zwitserland, aldus Scholz.

2 uur geleden
Europese missie Rode Zee niet bedreigd door aanval Iran op Israël

LARISSA (ANP/RTR/AFP) - De marinemissie van de Europese Unie in de Rode Zee had niet te lijden onder de aanval van Iran op Israël afgelopen weekend. Wel zijn meer gevechtsschepen nodig om koopvaardijschepen te beschermen tegen aanvallen door Houthi-rebellen in Jemen, aldus de commandant van de missie. Volgens hem is door de enorme uitgestrektheid van het te bewaken gebied minstens een verdubbeling nodig, vooral als de scheepvaart weer toeneemt.

3 uur geleden