Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AMG en Pharming favoriet bij beleggers op groen Damrak

AMG en Pharming favoriet bij beleggers op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Metalengroep AMG en biotechnoloog Pharming waren woensdag duidelijk favoriet bij beleggers op het Damrak. AMG schroefde voor de tweede keer in korte tijd de winstverwachting op en Pharming kwam met positief nieuws over een middel tegen een zeldzame ziekte. Een onverwachte stijging van de inflatie in de eurozone in januari bracht beleggers niet van de wijs.

De inflatie in het eurogebied liep afgelopen maand licht op tot 5,1 procent, van 5 procent in december. Vooraf werd juist gerekend op een afname tot 4,4 procent. Sinds de invoering van de euro stegen de prijzen niet zo hard als vorige maand. De druk op de Europese Centrale Bank, die donderdag met een rentebesluit komt, om in te grijpen neemt toe nu het dagelijks leven in de eurozone steeds duurder wordt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent in de plus op 770,15 punten. De MidKap won 1,4 procent tot 1090,26 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,8 procent.

Aegon

Verzekeraar Aegon profiteerde van een koopaanbeveling door ING en ging aan kop in de AEX met een winst van 3,7 procent. Chipbedrijf ASMI en supermarktconcern Ahold Delhaize volgden met plussen tot 2,7 procent. Verlichtingsbedrijf Signify sloot de rij met een min van 1,1 procent.

AMG klom 8 procent in de MidKap. De metalenspecialist is nog positiever geworden over de winst dit jaar dankzij de hoge prijs voor lithium, een zeer belangrijke grondstof voor batterijen in elektrische auto's. In december werd de verwachting ook al opgekrikt. Sindsdien zijn volgens het bedrijf de omstandigheden op de lithium-markt "significant verbeterd". Vanwege de grote vraag naar elektrische auto's is de prijs van lithium naar records gestegen.

Pharming

Pharming steeg 9 procent na positieve studieresultaten van het middel leniolisib, waarmee de biotechnoloog verschillende zeldzame immuunziekten wil behandelen. Het bedrijf wil in het tweede kwartaal starten met het indienen van de wereldwijde aanvragen voor registratie van het middel bij toezichthoudende instanties.

In Londen steeg de Britse online supermarkt Ocado 6 procent na een adviesverhoging door Credit Suisse. Het Britse telecomconcern Vodafone won 3 procent na sterke resultaten. In Frankfurt werden de cijfers van softwarebedrijf Teamviewer (plus 16 procent) goed ontvangen.

De euro was 1,1309 dollar waard, tegen 1,1244 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 88,42 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 89,27 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Noodlijdende vliegmaatschappij SAS dieper in de rode cijfers

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS is in het afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers gedoken. Het nettoverlies kwam uit op 1,9 miljard Zweedse kroon, omgerekend 175 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies 1,2 miljard kroon.

4 minuten geleden
Franse minister: EU moet massaal gaan investeren in AI

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Europese landen moeten volgens de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire massaal investeren in kunstmatige intelligentie (AI). Ze dreigen anders te afhankelijk te worden van Amerikaanse techbedrijven.

25 minuten geleden
Novo Nordisk sleept Amerikaanse navolgers voor de rechter

BAGSVAERD (ANP/RTR) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk sleept twee Amerikaanse farmaceutische bedrijven voor de rechter. De bedrijven maken producten die hetzelfde bestanddeel bevat als het razend populaire afslankmedicijn Wegovy van Novo Nordisk.

59 minuten geleden
Topman energieconcern Uniper: Europa heeft meer lng nodig

BERLIJN (ANP) - Europa heeft veel meer import nodig van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) omdat de markt nog steeds erg krap is na het wegvallen van leveringen van Russisch gas door de oorlog in Oekraïne. Dat heeft topman Michael Lewis van het grote Duitse energieconcern Uniper gezegd in een interview met persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
Tesla levert eerste Cybertrucks af aan klanten

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla levert na twee jaar van vertragingen en productieproblemen donderdag zijn eerste Cybertrucks af. Volgend jaar moet het futuristisch uitziende voertuig in massaproductie gaan, maar of dat gaat lukken is de vraag.

2 uur geleden
Gokbedrijf achter BetCity beboet om overtreden antiwitwasregels

DEN HAAG (ANP) - Gokbedrijf Betent, in Nederland bekend van de onlinekansspelen van BetCity, heeft een boete van 3 miljoen euro gekregen vanwege het overtreden van de antiwitwasregels. Volgens de Kansspelautoriteit (Ksa) moeten gokbedrijven hun klanten goed controleren om witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan, maar hierin is Betent tekortgeschoten. Het gaat om de eerste openbaar gemaakte boete van de Ksa om een dergelijk vergrijp.

2 uur geleden
Marktonderzoeker: pc-markt herstelt zich weer

SINGAPORE (ANP) - De verkoop van pc's lijkt zich na bijna twee jaar weer te herstellen. Marktonderzoeker Canalys verwacht dat de markt in het laatste kwartaal van dit jaar met 5 procent zal groeien.

3 uur geleden