Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AMG en Pharming favoriet bij beleggers op groen Damrak

AMG en Pharming favoriet bij beleggers op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Metalengroep AMG en biotechnoloog Pharming waren woensdag duidelijk favoriet bij beleggers op het Damrak. AMG schroefde voor de tweede keer in korte tijd de winstverwachting op en Pharming kwam met positief nieuws over een middel tegen een zeldzame ziekte. Een onverwachte stijging van de inflatie in de eurozone in januari bracht beleggers niet van de wijs.

De inflatie in het eurogebied liep afgelopen maand licht op tot 5,1 procent, van 5 procent in december. Vooraf werd juist gerekend op een afname tot 4,4 procent. Sinds de invoering van de euro stegen de prijzen niet zo hard als vorige maand. De druk op de Europese Centrale Bank, die donderdag met een rentebesluit komt, om in te grijpen neemt toe nu het dagelijks leven in de eurozone steeds duurder wordt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent in de plus op 770,15 punten. De MidKap won 1,4 procent tot 1090,26 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,8 procent.

Aegon

Verzekeraar Aegon profiteerde van een koopaanbeveling door ING en ging aan kop in de AEX met een winst van 3,7 procent. Chipbedrijf ASMI en supermarktconcern Ahold Delhaize volgden met plussen tot 2,7 procent. Verlichtingsbedrijf Signify sloot de rij met een min van 1,1 procent.

AMG klom 8 procent in de MidKap. De metalenspecialist is nog positiever geworden over de winst dit jaar dankzij de hoge prijs voor lithium, een zeer belangrijke grondstof voor batterijen in elektrische auto's. In december werd de verwachting ook al opgekrikt. Sindsdien zijn volgens het bedrijf de omstandigheden op de lithium-markt "significant verbeterd". Vanwege de grote vraag naar elektrische auto's is de prijs van lithium naar records gestegen.

Pharming

Pharming steeg 9 procent na positieve studieresultaten van het middel leniolisib, waarmee de biotechnoloog verschillende zeldzame immuunziekten wil behandelen. Het bedrijf wil in het tweede kwartaal starten met het indienen van de wereldwijde aanvragen voor registratie van het middel bij toezichthoudende instanties.

In Londen steeg de Britse online supermarkt Ocado 6 procent na een adviesverhoging door Credit Suisse. Het Britse telecomconcern Vodafone won 3 procent na sterke resultaten. In Frankfurt werden de cijfers van softwarebedrijf Teamviewer (plus 16 procent) goed ontvangen.

De euro was 1,1309 dollar waard, tegen 1,1244 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 88,42 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 89,27 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Farmaceut J&J stopt wereldwijde verkoop omstreden babypoeder

WASHINGTON (ANP/DPA) - Farmaceut Johnson & Johnson (J&J) stopt volgend jaar met de wereldwijde verkoop van babypoeder met talk dat kankerverwekkend zou zijn. Het bedrijf wil zich enkel richten op babypoeder op basis van maïszetmeel, dat al in verschillende landen verkrijgbaar is.

59 minuten geleden
Aegon opnieuw aan kop in AEX, Just Eat Takeaway onderaan

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag opnieuw de sterkste stijger in de AEX-index. De verzekeraar won een dag eerder al bijna 9 procent dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers en kreeg er nog eens 3 procent bij na een verhoging van het koersdoel door analisten van Berenberg. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway (min 2 procent) werd daarentegen van de hand gedaan na het recente sterke koersherstel.

1 uur geleden
Economieminister Japan: meer kernenergie nodig

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Japan heeft meer energie uit kerncentrales nodig om de energievoorziening voor de toekomst veilig te stellen. Dat heeft de nieuwe minister van Economische Zaken, Handel en Industrie Yasutoshi Nishimura gezegd. Volgens hem moeten daarom meer reactoren heropgestart worden.

1 uur geleden
Productie industrie eurozone stijgt door achterstallige orders

LUXEMBURG (ANP) - De industrie in de eurozone heeft in juni opnieuw meer geproduceerd dan de maand ervoor, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. Ook ten opzichte van juni 2021 bracht de industrie meer producten voort. In mei nam de productiegroei ook al toe door achterstallige werkzaamheden.

1 uur geleden
Duitse boeren vrezen mislukte oogsten door droogte

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse boeren vrezen dat oogsten kunnen mislukken vanwege de enorme droogte. De problemen door de droogte komen bovenop de uitdagingen voor boeren door de sterk gestegen kosten voor energie, kunstmest en veevoer, zegt de president van brancheorganisatie Deutscher Bauernverband (DBV).

2 uur geleden
Moeder Peijnenburg verkoopt meer koek, maar niet in Nederland

LEMBEKE (ANP/BELGA) - De Belgische koekjesbakker Lotus Bakeries, het moederbedrijf van merken als Peijnenburg en Snelle Jelle, verkocht in de eerste helft van dit jaar ruim 6 procent meer koekjes dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar door prijsverhogingen deed het bedrijf in Nederland minder goede zaken.

3 uur geleden
Scheepsbouwer Damen heeft voor recordbedrag aan werk liggen

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen. Het bedrijf merkt een grote vraag naar jachten. Daarnaast zit ook de orderportefeuille bij de divisie die werkschepen maakt goed vol.

3 uur geleden