Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikanen weer massaal de straat op tegen racisme en geweld

Amerikanen weer massaal de straat op tegen racisme en geweld

WASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikanen zijn zaterdag (lokale tijd) massaal de straat op gegaan om te demonstreren tegen racisme en politiegeweld. In meerdere steden verzamelden duizenden mensen zich. In Washington werd de grootste demonstratie gehouden, die vredig verliep.

Reden van de onvrede is de dood van de zwarte Amerikaanse arrestant George Floyd. Hij bezweek twee weken geleden nadat hij in Minneapolis hardhandig werd aangepakt door een blanke agent. Sinds zijn dood zijn er in de Verenigde Staten elke dag protesten, die ook regelmatig uitliepen op geweld en plunderingen.

Toch verliepen de betogingen zaterdag over het algemeen rustig. In Washington werd een mars gehouden naar het Witte Huis. "Het voelt alsof ik onderdeel ben van een groep die de wereld wil veranderen voor iedereen", zei een demonstrant daar. Velen droegen bordjes met teksten als "geen vrede zonder gerechtigheid", "stop racisme nu" of "ik krijg geen adem".

Niet alleen in Washington, maar ook in steden als New York, Atlanta, Philadelphia, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Boston en Miami werd er geprotesteerd. Zelfs in de kleinere stad Vidor, berucht om de associaties met de racistische beweging Ku KLux Klan.

Meer uit Buitenland

Rusland: Oekraïens offensief in Donetsk afgeslagen

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft naar eigen zeggen een "groot offensief" door Oekraïne in de zuidelijke Oekraïense regio Donetsk afgeslagen, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Daarbij zou het naar eigen zeggen 250 strijders hebben gedood.

2 uur geleden
Meer dan 1700 bureaus op Champs-Élysées voor wereldrecord dictee

PARIJS (ANP/AFP) - Op de Champs-Élysées in Parijs stonden zondag 1779 bureaus klaar voor een massaal dictee. Meer dan 5000 deelnemers schreven in een paar rondes op de beroemde laan een voorgelezen tekst op. Volgens de Franse zender BFM werd de poging door Guinness World Records goedgekeurd en is officieel het wereldrecord gevestigd.

7 uur geleden
NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

13 uur geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

14 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

15 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

16 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

17 uur geleden