Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikanen uitgeleverd aan Japan om ontsnapping Carlos Ghosn

Amerikanen uitgeleverd aan Japan om ontsnapping Carlos Ghosn

BOSTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Twee Amerikanen zijn maandag uitgeleverd aan Japan vanwege hun rol in de ontsnapping van automagnaat Carlos Ghosn uit het land. De vader en zoon worden ervan beschuldigd Ghosn te hebben geholpen bij diens vlucht uit Japan eind 2019, terwijl hij huisarrest had op verdenking van fraude.

Het gaat om legerveteraan Michael Taylor en zijn zoon Peter Taylor. Volgens hun advocaat zijn ze overgedragen aan de Japanse autoriteiten. Ze zaten sinds mei vast in de Verenigde Staten, na een Japans verzoek om uitlevering. Volgens de Japanse aanklagers hebben ze 1,3 miljoen dollar ontvangen voor hun hulp bij de vlucht van Ghosn. Zij kunnen lange gevangenisstraffen krijgen in Japan voor mensensmokkel. De twee hebben maandenlang in Amerikaanse rechtbanken geprobeerd om de uitlevering tegen te houden.

Ghosn, die de leiding had over autobouwers Nissan en Renault, vluchtte eind 2019 uit Japan. Op wonderbaarlijke wijze wist hij de bewaking van zijn huis te ontwijken en met een privéjet naar Istanbul te vliegen. Hij had zich verstopt in een kist die normaal gesproken voor geluidsapparatuur wordt gebruikt. Vervolgens werd hij met een ander privétoestel naar Libanon gebracht, dat geen uitleveringsverdrag met Japan kent.

Vrijdag werden nog drie Turken veroordeeld door een rechter in Istanbul voor hun hulp bij de ontsnapping van Ghosn. Ze kregen ook jarenlange gevangenisstraffen. Het gaat om twee piloten en een bestuurder van een klein Turks luchtvaartbedrijf.

Ghosn heeft de Franse, Braziliaanse en Libanese nationaliteit. Hij verklaarde later Japan te hebben verlaten omdat hij daar geen kans had om zich fatsoenlijk te verdedigen tegen de aanklachten. Hij ontkent iets fout te hebben gedaan. Volgens hem spande de Japanse justitie samen met hoge krachten binnen Nissan om hem ten val te brengen.

Meer uit Buitenland

VS trekken vliegdekschip terug uit Rode Zee, ontkennen aanval

SANAA (ANP) - De Verenigde Staten hebben vliegdekschip de USS Dwight D. Eisenhower teruggetrokken uit de Rode Zee. Het Amerikaanse centrale commando CENTCOM liet zaterdag weten dat het schip en zijn bemanning al onderweg is naar de VS.

1 uur geleden
Sunday Times: nog een onderzoek in gokaffaire Conservatieve Partij

LONDON (ANP) - De Britse goktoezichthouder doet volgens The Sunday Times onderzoek naar nog een medewerker van de Britse Conservatieve Partij. Chief data officer Nick Mason zou geld hebben ingezet op de datum van de verkiezingen. Eerder deed campagnechef van de partij Tony Lee al een stap terug vanwege soortgelijke beschuldigingen.

2 uur geleden
Weer massale Israëlische betoging tegen Netanyahu

TEL AVIV (ANP/DPA) - Tienduizenden hebben in de Israëlische stad Tel Aviv en andere plaatsen betoogd tegen het beleid van premier Benjamin Netanyahu en voor de vrijlating van de gijzelaars die de Palestijnse beweging Hamas vasthoudt. Veel demonstranten riepen dat ze de gijzelaars "levend, levend...en niet in lijkenzakken" terug wilden zien. Ze riepen ook om nieuwe verkiezingen.

6 uur geleden
Macron en Jordaanse koning bijeen voor onmiddellijk bestand Gaza

PARIJS (ANP/AFP) - De Jordaanse koning Abdullah II en zijn vrouw lunchen maandag in Parijs met president Emmanuel Macron en diens echtgenote Brigitte. Het gespreksonderwerp is "de extreme urgentie van een staakt-het-vuren in Gaza". Volgens een verklaring van het Elysée-paleis is er geen tijd meer te verliezen om een bestand te bereiken en op grote schaal humanitaire hulp te leveren aan de Palestijnen.

7 uur geleden
Buitenlandchef EU wil onderzoek beschieting Rode Kruis bij Gaza

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Josep Borrell wil een onafhankelijk onderzoek naar de beschietingen bij het hoofdkwartier van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) in het zuiden van de Gazastrook.

10 uur geleden
Nieuw-Caledonische leider moet in Frankrijk proces afwachten

NOUMÉA (ANP/AFP) - De Nieuw-Caledonische onafhankelijkheidsleider Christian Tein moet in een Franse gevangenis zijn proces afwachten. Dat zei zijn advocaat Pierre Ortent. Tein wordt samen met de woordvoerster van zijn onafhankelijkheidsbeweging CCAT, Brenda Wanabo, naar Frankrijk overgebracht.

10 uur geleden
Ten minste twee doden bij Russische aanval op Charkiv

CHARKIV (ANP/RTR) - Bij een Russische aanval met bommen op de Oekraïense stad Charkiv in de noordoostelijke grensregio met Rusland, zijn zaterdag minstens drie mensen gedood en een dertigtal mensen gewond geraakt, meldden lokale autoriteiten.

12 uur geleden