Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikanen uitgeleverd aan Japan om ontsnapping Carlos Ghosn

Amerikanen uitgeleverd aan Japan om ontsnapping Carlos Ghosn

BOSTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Twee Amerikanen zijn maandag uitgeleverd aan Japan vanwege hun rol in de ontsnapping van automagnaat Carlos Ghosn uit het land. De vader en zoon worden ervan beschuldigd Ghosn te hebben geholpen bij diens vlucht uit Japan eind 2019, terwijl hij huisarrest had op verdenking van fraude.

Het gaat om legerveteraan Michael Taylor en zijn zoon Peter Taylor. Volgens hun advocaat zijn ze overgedragen aan de Japanse autoriteiten. Ze zaten sinds mei vast in de Verenigde Staten, na een Japans verzoek om uitlevering. Volgens de Japanse aanklagers hebben ze 1,3 miljoen dollar ontvangen voor hun hulp bij de vlucht van Ghosn. Zij kunnen lange gevangenisstraffen krijgen in Japan voor mensensmokkel. De twee hebben maandenlang in Amerikaanse rechtbanken geprobeerd om de uitlevering tegen te houden.

Ghosn, die de leiding had over autobouwers Nissan en Renault, vluchtte eind 2019 uit Japan. Op wonderbaarlijke wijze wist hij de bewaking van zijn huis te ontwijken en met een privéjet naar Istanbul te vliegen. Hij had zich verstopt in een kist die normaal gesproken voor geluidsapparatuur wordt gebruikt. Vervolgens werd hij met een ander privétoestel naar Libanon gebracht, dat geen uitleveringsverdrag met Japan kent.

Vrijdag werden nog drie Turken veroordeeld door een rechter in Istanbul voor hun hulp bij de ontsnapping van Ghosn. Ze kregen ook jarenlange gevangenisstraffen. Het gaat om twee piloten en een bestuurder van een klein Turks luchtvaartbedrijf.

Ghosn heeft de Franse, Braziliaanse en Libanese nationaliteit. Hij verklaarde later Japan te hebben verlaten omdat hij daar geen kans had om zich fatsoenlijk te verdedigen tegen de aanklachten. Hij ontkent iets fout te hebben gedaan. Volgens hem spande de Japanse justitie samen met hoge krachten binnen Nissan om hem ten val te brengen.

Meer uit Buitenland

Media: ex-president Bolsonaro komt deze maand terug naar Brazilië

BRASILIA (ANP) - De omstreden Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro keert binnenkort terug naar zijn land, nadat hij eind vorig jaar naar de Verenigde Staten was uitgeweken. Volgens Braziliaanse media kocht hij een vliegticket voor 30 maart. Het kan nog zijn dat hij zich op het laatste moment bedenkt.

1 uur geleden
Zelensky zweert wraak na jongste aanvallen

BACHMOET (ANP/AFP) - Oekraïne zal reageren op alle Russische aanvallen, bezwoer de Oekraïense president Volodymyr Zelensky na onder meer een droneaanval ten zuiden van de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Daarbij vielen minstens acht doden. Een beschieting van een flatgebouw in Zaporizja had zeker één dode tot gevolg.

4 uur geleden
Japanse commerciële lander komt in baan rond maan

TOKIO (ANP) - Een onbemande commerciële lander uit Japan is met succes in een baan rond de maan gebracht. Dat is een belangrijke stap op weg naar de eerste landing van een bedrijf op de maan. Eind april zou dat moeten gebeuren, meldt bouwer ispace.

5 uur geleden
Nog geen besluit over vervolging ex-president Trump

NEW YORK (ANP) - Een mogelijk besluit over de vervolging van de Amerikaanse oud-president Donald Trump om zwijggeld voor een pornoster valt in ieder geval niet deze woensdag. Een speciale jury in New York die dit besluit moet nemen, komt niet bijeen, aldus Amerikaanse media.

6 uur geleden
Parlement Zweden geeft groen licht voor NAVO-toetreding

STOCKHOLM (ANP/RTR) - Het Zweedse parlement heeft zoals verwacht formeel ingestemd met de toetreding van het land tot de NAVO. De wetswijzigingen die nodig zijn voor deelname aan de militaire alliantie, zijn woensdag goedgekeurd. Het blijft echter onzeker of en wanneer Zweden lid kan worden van de NAVO.

7 uur geleden
Brits parlement akkoord met nieuwe Brexit-deal over Noord-Ierland

LONDEN (ANP/DPA) - Het Britse parlement heeft ingestemd met het nieuwe akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over het Brexit-geschil rond Noord-Ierland. Een duidelijke meerderheid van het Lagerhuis toonde zich voorstander van een mechanisme dat het Noord-Ierse parlement inspraak geeft bij de toepassing van nieuwe Europese regels in deze Britse regio.

7 uur geleden
Johnson houdt vol: ik heb niet gelogen tegen parlement

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse oud-premier Boris Johnson houdt vol dat hij het parlement niet bewust heeft misleid over het 'partygate'-schandaal. Hij verdedigde zichzelf woensdag voor een parlementaire commissie die onderzoekt of er sprake was van bewuste misleiding toen Johnson zei dat er geen regels waren overtreden in zijn kantoor en ambtswoning, waar het personeel feestjes hield tijdens de coronalockdowns. "Hand op mijn hart, ik heb niet gelogen tegen het Lagerhuis."

7 uur geleden