Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikanen slaan ruimterots weg om ooit de aarde te kunnen redden

Amerikanen slaan ruimterots weg om ooit de aarde te kunnen redden

HOUSTON (ANP) - Een ruimterots wegschieten om vernietiging van de aarde te voorkomen. Het klinkt nu nog als het script van een film, maar de Verenigde Staten gaan het in de nacht van maandag op dinsdag echt proberen, met hulp van Europa. Het is een eerste test om te kijken of het werkt, voor het geval het ooit nodig is om de mensheid te behoeden voor verwoesting en vernietiging, en te voorkomen dat ons hetzelfde lot wacht als de dinosauriërs. Die stierven 66 miljoen jaar geleden vrijwel volledig uit na de inslag van een asteroïde bij Mexico.

DART heet de missie, wat staat voor Double Asteroid Redirection Test. Het vaartuig werd afgelopen november gelanceerd. Na een korte vlucht kwam het aan bij twee rotsen die vlak naast elkaar in een baan rond de zon draaien. Een daarvan is Didymos, een rots van zo'n 780 meter doorsnee, de andere is zijn ruim 160 meter grote maantje Dimorphos. Ze staan op 11 miljoen kilometer afstand van de aarde. Dat is redelijk dichtbij, en dat maakt het eenvoudig om er te komen. Bovendien zijn ze met telescopen goed zichtbaar vanaf de aarde.

DART, ongeveer zo groot als een auto, moet te pletter slaan op Dimorphos. Dat gebeurt in de nacht van maandag op dinsdag om 01.14 uur Nederlandse tijd. Bij impact heeft de sonde een snelheid van ongeveer 6 kilometer per seconde. Het is de bedoeling dat Dimorphos door de klap naar een iets kortere baan rond Didymos wordt geslagen.

Mensheid voorlopig veilig

Eerder deze maand heeft de DART een Italiaans satellietje losgelaten, dat de impact rechtstreeks vanaf de eerste rij moet volgen. Europese telescopen kijken ook vanaf de aarde mee om de koers van Dimorphos te volgen, en in 2024 moet de Europese satelliet Hera naar de asteroïden gaan om van dichtbij te meten wat er is veranderd.

Het experiment vormt geen enkel gevaar voor de aarde, benadrukt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Sowieso is de mensheid voorlopig veilig voor gevaar uit de ruimte. Rond de zon draaien miljarden asteroïden en kometen. Enkele tienduizenden daarvan zouden ooit een gevaar voor de aarde kunnen vormen, maar die komen in elk geval de komende honderd jaar niet bij ons in de buurt. Als wetenschappers ruim van tevoren weten dat zo'n rots wel op ons afstevent, zou een kleine koerswijziging misschien genoeg zijn om grote ellende later te voorkomen.

Meer uit Buitenland

Leger Israël zegt lessen te hebben geleerd van hulpincidenten

JERUZALEM (ANP/AFP) - Het Israëlische leger zegt "lessen" te hebben geleerd van de incidenten bij de hulpdistributiepunten in de Gazastrook. Volgens de Verenigde Naties zijn daar sinds eind mei bijna 800 mensen omgekomen toen ze voedsel probeerden op te halen.

1 uur geleden
Libanon sluit normale relatie uit met Israël

BEIROET (ANP/AFP) - De Libanese president Joseph Aoun sluit normalisatie tussen zijn land en Israël uit. Hij hoopt wel op vreedzame betrekkingen met het zuidelijke buurland, dat nog steeds delen van Zuid-Libanon bezet.

2 uur geleden
UNRWA-baas pleit voor actie: Gaza is kerkhof geworden

AMMAN (ANP) - De topman van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) stelt dat het hoog tijd is om in actie te komen voor de inwoners van Gaza. "Onder ons toezicht is Gaza het kerkhof van kinderen en uitgehongerde mensen geworden", verklaart hij op X.

3 uur geleden
Rel bij Srebrenica-herdenking in Duits parlement

BERLIJN (ANP/DPA) - De herdenking in het Duitse parlement van de genocide in Srebrenica is overschaduwd door opmerkingen van de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD). De grootste oppositiepartij bekritiseerde het gebruik van het begrip volkerenmoord.

3 uur geleden
Duitse coalitiepartners ruziën over benoeming rechters

BERLIJN (ANP/DPA) - De benoeming van een aantal rechters van het Duitse Constitutionele Hof is uitgesteld, nadat er ruzie was ontstaan binnen de coalitie. Het christendemocratische blok van bondskanselier Friedrich Merz trok een paar uur voor de stemming in het parlement de steun in voor een kandidaat die was aangedragen door coalitiegenoot SPD.

3 uur geleden
Trump lijkt rampendienst FEMA toch niet te willen opheffen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump is toch niet van plan om de rampenbestrijdingsdienst FEMA op te heffen, schrijft The Washington Post. Hij zinspeelde maanden op de ontbinding van die organisatie, maar volgens functionarissen is dat niet meer aan de orde.

5 uur geleden
VN: bijna 800 doden bij poging voedselhulp te bereiken in Gaza

GENÈVE (ANP/RTR) - In de Gazastrook zijn sinds eind mei zeker 798 mensen omgekomen bij pogingen om voedselhulp te bereiken, meldt het VN-Mensenrechtenkantoor. De meeste doden vielen in de buurt van distributiepunten van de omstreden hulporganisatie Gaza Humanitarian Foundation (GHF).

5 uur geleden