
Amerikanen claimen energie te hebben overgehouden door kernfusie
WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben naar eigen zeggen meer energie opgewekt met kernfusie dan het kostte om dat proces voor elkaar te krijgen. Dat is voor het eerst. De details zijn dinsdag bekendgemaakt, maar het nieuws was de afgelopen dagen al uitgelekt.
Bij kernfusie smelten atomen samen. Daarbij komt energie vrij, zonder afval en zonder uitstoot van CO2. In de kern van sterren gebeurt dat aan de lopende band, en in laboratoria wordt daar al ongeveer een eeuw mee geëxperimenteerd. Op aarde kan het in theorie een heel milieuvriendelijke bron van energie worden, maar om de atomen te laten samensmelten zijn intense lasers nodig, en die kosten energie.
Een onderdeel van het Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) voerde vorige week een test uit. Daarbij werd 2,05 megajoule aan energie op atomen afgevuurd om 3,15 megajoule aan energie te creëren, werd dinsdag bekendgemaakt. Netto is er nog wel verlies, want het kostte 300 megajoule om de lasers op te warmen zodat ze 2,05 megajoule aan energie konden afvuren.
Hindernissen
Volgens directeur Kim Budil van het LLNL kan het nog tientallen jaren duren voor er een elektriciteitscentrale is die kernfusie gebruikt. Er zijn nog veel commerciële en technische hindernissen, benadrukt ze.
De primeur kan ook helpen bij het beheren van de Amerikaanse kernwapens. Ook die gebruiken kernfusie. Door atomen in een lab samen te laten smelten, is het mogelijk om zulke bommen te testen zonder ze daadwerkelijk tot ontploffing te hoeven brengen. Daarom geven de Verenigde Staten elk jaar miljarden dollars uit aan onderzoek naar kernfusie.
Meer uit Buitenland
KYIV(ANP/RTR/DPA) - De Verenigde Staten gaan verder met het leveren van wapens aan Oekraïne. President Volodymyr Zelensky zei vrijdag daarover toezeggingen te hebben gekregen. "Volgens alle berichten zijn de wapenleveringen hervat", aldus de president in een videoboodschap.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaans hof van beroep zet een streep door een juridische deal met Khalid Sheikh Mohammed, die gezien wordt als het brein achter de aanslagen van 11 september 2001. Volgens het hof stond de toenmalige minister van Defensie, Lloyd Austin, in zijn recht om de deal tegen te houden.
1 uur geledenHOUSTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump is in de Amerikaanse staat Texas gearriveerd om de schade te bekijken na de overstromingen van een week geleden. Ook spreekt hij functionarissen, hulpverleners en familieleden van de minstens 120 mensen die zijn omgekomen bij de ramp van 4 juli.
2 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Een uitgestelde conferentie van de Verenigde Naties om te werken aan een tweestatenoplossing tussen Israël en de Palestijnen staat nu gepland voor 28 en 29 juli, aldus diplomaten. De conferentie werd vorige maand afgeblazen toen Israël een militaire aanval op Iran begon.
3 uur geledenGÉNÉRAC (ANP) - In de Zuid-Franse plaats Générac is een man overleden nadat hij gewond was geraakt bij het stierenrennen. De burgemeester van het plaatsje ten zuiden van Nîmes heeft dat bekendgemaakt.
4 uur geledenLJUBLJANA (ANP) - De Sloveense regering wil af van de voorgenomen referenda over het NAVO-lidmaatschap en het bijbehorende fors hogere defensiebudget. Het parlement moet dat laatste referendum terugdraaien, vindt premier Robert Golob volgens persbureau STA. Dan kan het andere ook van tafel.
5 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - Het Israëlische leger zegt "lessen" te hebben geleerd van de incidenten bij de hulpdistributiepunten in de Gazastrook. Volgens de Verenigde Naties zijn daar sinds eind mei bijna 800 mensen omgekomen toen ze voedsel probeerden op te halen.
6 uur geleden