Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikanen beginnen met laatste fase aftocht uit Afghanistan

Amerikanen beginnen met laatste fase aftocht uit Afghanistan

KABUL (ANP) - De Amerikanen zijn begonnen aan de laatste fase van hun aftocht uit Afghanistan, waar ze bijna twintig jaar militair actief waren in de strijd tegen terreur. Amerikaanse troepen vertrekken geleidelijk van de luchthaven in de hoofdstad Kabul, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Uit veiligheidsoverwegingen noemt het Pentagon geen aantallen. Een anonieme regeringsfunctionaris had kort daarvoor gezegd dat het aantal Amerikaanse militairen op het vliegveld inmiddels onder de 4000 is gezakt. Nadat de radicaalislamitische Taliban twee weken geleden de macht hadden overgenomen in Afghanistan, was het aantal troepen nog verhoogd om te helpen bij het evacueren van Amerikanen en anderen.

Eerder had president Biden al aangekondigd de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan op 31 augustus (komende dinsdag) te willen beëindigen. Alleen de luchthaven is nog in handen van de Amerikanen. Het is de bedoeling dat de evacuaties ook zo lang mogelijk doorgaan.

Volgens de jongste cijfers van de Amerikanen konden sinds 14 augustus bijna 112.000 buitenlanders en Afghanen wegkomen via de luchtbrug vanuit Kabul. De meeste landen die meehielpen bij de gigantische operatie stopten daar de afgelopen dagen mee, de Britten zaterdag. Sinds eind juli, in de weken voor de val van Kabul, waren ongeveer 5500 mensen in veiligheid gebracht.

Meer uit Buitenland

Doden door botsing tussen treinen in India

NEW DELHI (ANP/RTR/AFP) - In India zijn zeker dertien mensen omgekomen doordat een passagierstrein en een goederentrein in botsing waren gekomen. Een aantal inzittenden is gewond.

1 uur geleden
Russische zaak tegen Amerikaan Gershkovich achter gesloten deuren

JEKATERINENBURG (ANP/RTR) - Het Russische proces tegen de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich zal achter gesloten deuren plaatsvinden, meldt staatspersbureau TASS. De zaak begint op 26 juni.

2 uur geleden
EU-leiders beginnen optimistisch aan verdeling 'topbanen' EU

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen zijn weleens met meer hoofdbrekens aan de vijfjaarlijkse verdeling van de belangrijkste EU-posten begonnen. De meestal hoogst ingewikkelde puzzel, waar demissionair premier Mark Rutte en zijn collega's zich maandag in Brussel over buigen, kreeg de afgelopen dagen al voorzichtig vorm. Zwaargewichten Duitsland en Frankrijk denken alle stukjes gauw te kunnen leggen.

5 uur geleden
Onderzoeksinstituut: rol van kernwapens steeds prominenter

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De rol van kernwapens is prominenter geworden en kernmachten moderniseren hun arsenalen terwijl de geopolitieke betrekkingen verslechteren. Dit hebben onderzoekers van het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) maandag gezegd. Ze drongen er bij de wereldleiders op aan "een stap terug te doen en na te denken".

8 uur geleden
Tienduizenden geëvacueerd om overstromingen in zuidoosten China

FUZHOU (ANP/DPA) - Ongeveer 36.000 mensen zijn in de Chinese provincie Fujian, in het zuidoosten van het land, geëvacueerd wegens overstromingen na zware regenval. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua op basis van de plaatselijke autoriteiten.

10 uur geleden
Netanyahu noemt keuze leger voor gevechtspauzes 'onaanvaardbaar'

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft kritiek geuit op de plannen die het leger zondag heeft aangekondigd om dagelijkse tactische gevechtspauzes in te lassen. Het leger zei dit te willen doen om de levering van humanitaire hulp aan de Palestijnen in de Gazastrook te vergemakkelijken.

13 uur geleden
Mbappé spreekt zich uit tegen extremisme in de Franse politiek

PADERBORN (ANP/AFP) - Kylian Mbappé heeft zich uitgesproken tegen extremisme in de Franse politiek. Ook riep hij Franse jongeren op te gaan stemmen bij de parlementsverkiezingen over twee weken.

14 uur geleden