Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse wapens gaan via Baltische staten naar Oekraïne

Amerikaanse wapens gaan via Baltische staten naar Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Litouwen, Letland en Estland toestemming gegeven om in de VS gemaakte raketten en andere wapens naar Oekraïne te sturen, melden diverse bronnen aan persbureau Reuters. Het ministerie bevestigt de overdracht, en zegt dat dit ook voor Groot-Brittannië geldt, maar wil niet zeggen om welke wapens het gaat. Joe Biden heeft woensdag tijdens een speech ter ere van zijn eerste jaar als president voorspeld dat Rusland zijn buurland zal binnenvallen.

Volgens regelgeving in de VS moeten landen goedkeuring van het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgen voordat ze Amerikaans wapentuig mogen overdragen aan andere landen. De toegestane overdracht stelt Estland in staat antitankraketten aan Oekraïne te leveren. Litouwen stuurt Stinger-raketten, aldus een van de bronnen.

"De Verenigde Staten en hun bondgenoten en partners werken samen om de veiligheidshulp aan Oekraïne te bespoedigen. We staan ​​in nauw contact met onze Oekraïense partners en onze NAVO-bondgenoten en maken op creatieve wijze gebruik van alle beschikbare instrumenten voor veiligheidssamenwerking om Oekraïne te helpen zijn verdediging te versterken in deze tijd van groeiende Russische agressie", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 88 4 maanden geleden
zwakzinnige biden--olie op het vuur gieten. net zo gestoo9rd als zijn voorganger trump.
GeelHesje 4 maanden geleden
Yep. Er zijn 22 Amerikaanse bevoorradings schepen ter groote van vliegdek schepen onderweg plus 4 grote onderzeers vol geladen met raketten met kernkoppen. Gaat een flink "feestje" worden daar straks. En volgens mij mag dat niet van de plaatselijke coronaregels. Dus even wat Nederlandse boa's naar Oekraïne sturen om dat "feestje" plat te leggen voordat het daar mega uit de hand gaat lopen graag!

Meer uit Buitenland

Jury begint met beraad in smaadzaak Depp tegen Heard

FAIRFAX (ANP) - De jury in de smaadzaak van de Amerikaanse acteur Johnny Depp tegen zijn ex-echtgenote Amber Heard is in beraad gegaan. Na een proces van zes weken waarin Depp en Heard elkaar van huiselijk geweld beschuldigden, zal de zevenkoppige jury overleg voeren over een uitspraak.

3 uur geleden
Politie Texas erkent fout tijdens schietpartij Uvalde

UVALDE (ANP/RTR) - De politie in Texas heeft een "verkeerde keuze" gemaakt door niet direct in te grijpen tijdens de schietpartij op de basisschool in Uvalde, die negentien kinderen en twee leraren het leven kostte. De belangrijkste veiligheidsfunctionaris van de staat, Steven McCraw, zei dat vrijdag. "Het was de verkeerde beslissing. Punt uit", aldus McCraw.

4 uur geleden
Biden wil Amerikanen deel studieschuld kwijtschelden

WASHINGTON (ANP/RTR) - De regering van de Amerikaanse president Joe Biden is van plan Amerikanen een deel van hun studieschuld kwijt te schelden, meldt The Washington Post op basis van anonieme regeringsbronnen. Het plan van het Witte Huis zou van toepassing zijn op Amerikanen met een studieschuld die in 2021 minder dan 150.000 dollar verdienden.

6 uur geleden
VS leggen Noord-Korea nieuwe sancties op na rakettesten

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten hebben Noord-Korea nieuwe sancties opgelegd in reactie op de drie raketlanceringen van dat land eerder deze week. De VS hadden liever gezien dat Noord-Korea nieuwe sancties zou worden opgelegd in VN-verband, maar Rusland en China spraken daartegen veto's uit.

7 uur geleden
Geen doorbraak in NAVO-overleg tussen Turkije, Zweden en Finland

ANKARA (ANP/RTR) - Gesprekken tussen Turkse functionarissen en delegaties uit Zweden en Finland deze week in Turkije hebben niet tot een doorbraak geleid in de NAVO-kwestie, melden meerdere bronnen. De Noord-Europese landen willen toetreden tot de militaire alliantie, maar huidig lid Turkije dreigt de toetreding te blokkeren.

10 uur geleden
Noord-Korea importeerde mondkapjes en coronavaccins uit China

BEIJING (ANP/RTR) - Noord-Korea heeft in de maanden voordat de eerste corona-uitbraak in het land officieel werd gemeld miljoenen mondkapjes, duizend beademingsapparaten en mogelijk ook coronavaccins geïmporteerd vanuit China. Dat blijkt uit handelsdata die de Chinese regering openbaar heeft gemaakt.

12 uur geleden
Zelenski blijft aandringen op vredesoverleg met Poetin

KIEV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski blijft aandringen op een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Hij laat vrijdag weten meerdere keren tevergeefs te hebben geprobeerd met Poetin in overleg te gaan over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne.

13 uur geleden