Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse verkenner Perseverance geland op Mars

Amerikaanse verkenner Perseverance geland op Mars

HOUSTON (ANP) - Een Amerikaans karretje is donderdag veilig en wel op de planeet Mars geland. Kort erna stuurde hij zijn eerste foto's naar de aarde. De onbemande verkenner Perseverance (Volharding) moet helpen duidelijk te maken of op Mars ooit leven mogelijk is geweest.

De Perseverance, eind juli gelanceerd, heeft een reis van 480 miljoen kilometer achter de rug. Voor de landing schoot hij met een snelheid van ongeveer 20.000 kilometer per uur de dunne dampkring van Mars in. Zeven minuten later zakte hij, bungelend aan een parachute, met ongeveer 3 kilometer per uur het laatste stukje naar beneden.

De werkplek van de Perseverance is de krater Jezero. Miljarden jaren geleden, toen op Mars water zou hebben gestroomd, mondde daar mogelijk een rivier uit in een meer. De Perseverance moet onder meer stenen en grond onderzoeken. Daarvoor beschikt de verkenner over meer dan twintig camera's en een boor. Het apparaat moet tientallen bodemmonsters verzamelen in buisjes. Die worden achtergelaten op het oppervlak.

2028

In 2028 moet een Europese verkenner aankomen op Mars om de buisjes van de Perseverance te verzamelen. Die verzamelaar moet vervolgens opstijgen en in een baan rond Mars komen. Daar moet hij de monsters overdragen aan een Europees ruimtevrachtschip, dat in 2031 met het Marsmateriaal moet aankomen op aarde. Wetenschappers kunnen dan in laboratoria verder onderzoek doen.

De Perseverance heeft ook een ruimtehelikopter meegenomen naar Mars. Die helikopter, de Ingenuity (Vindingrijkheid), moet ongeveer vijf keer rondvliegen, telkens enkele honderden meters verder. Daarbij moet de helikopter onder meer zien om te gaan met de lage luchtdruk. De luchtdruk op het oppervlak van Mars is te vergelijken met de druk op 30 kilometer hoogte op aarde. Zo hoog kunnen aardse helikopters niet vliegen. Als de technologie op Mars werkt, kunnen helikopters helpen om een buitenaardse bestemming veel sneller te verkennen.

Missie

De Perseverance is het vijfde Amerikaanse karretje op Mars, na de Sojourner (1997), de Spirit (2004-2010), de Opportunity (2004-2018) en de Curiosity (sinds 2012).

Het is de derde missie in een paar dagen die bij Mars arriveert. Vorige week kwamen sondes uit China en de Verenigde Arabische Emiraten in een baan rond de planeet. De Chinese verkenner moet over een paar maanden op Mars landen.

Meer uit Buitenland

Bill Cosby weer aangeklaagd vanwege seksueel misbruik

LOS ANGELES (ANP) - Bill Cosby is opnieuw aangeklaagd voor seksueel misbruik. Een voormalig playmate beweert dat ze in 1969 door de komiek is gedrogeerd en verkracht, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankdocumenten.

15 minuten geleden
Senaat stemt tegen Bidens plan voor kwijtschelden studieschuld

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat heeft zich donderdag uitgesproken tegen een plan van president Joe Biden om een deel van de studieschuld van Amerikanen kwijt te schelden. Een paar Democraten stemden met de Republikeinen mee, waardoor een resolutie tegen het plan kon worden aangenomen.

1 uur geleden
Kosovo bereid tot nieuwe verkiezingen in onrustige noorden

BULBOACA (ANP/RTR) - Kosovo is bereid nieuwe lokale verkiezingen te houden in het noorden van het land, waar de Servische gemeenschap protesteert tegen de aanstelling van burgemeesters van Albanese afkomst. President Vjosa Osmani zei dat na een overleg met onder anderen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in Moldavië. Die twee drongen aan op een nieuwe stembusgang.

2 uur geleden
Regering VK wil Johnsons appjes niet afstaan in corona-onderzoek

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse regering wil een rechter laten beoordelen of het verplicht is om appberichten van oud-premier Boris Johnson te delen met een commissie die onderzoek doet naar de corona-aanpak van het Verenigd Koninkrijk. De regering heeft de deadline om die appjes af te staan gemist en lijkt ook niet van plan de appjes te delen.

4 uur geleden
Amerikaanse sancties tegen bedrijven gelinkt aan conflict Soedan

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten hebben donderdag sancties opgelegd aan vier bedrijven die winst maken en bijdragen aan het conflict in Soedan. Zij worden gelinkt aan de Soedanese krijgsmacht en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF), die sinds halverwege april verwikkeld zijn in een gewelddadige machtsstrijd.

4 uur geleden
Rutte: eerste tekenen dat migrantenstroom via Tunesië vermindert

BULBOACA (ANP) - Er zijn tekenen dat de illegale migrantenstroom vanuit Tunesië naar EU-landen Malta en Italië afneemt. Volgens premier Mark Rutte lijken de lopende gesprekken met het Noord-Afrikaanse land om maatregelen te treffen effect te hebben. Maar "het is een eerste indicatie" en "we moeten zorgen dat het blijvend is", zei hij na afloop van een Europese top in Moldavië.

5 uur geleden
Duits treinongeluk van vorig jaar kwam door kapotte dwarsliggers

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (ANP/DPA) - Een groot treinongeluk in Zuid-Duitsland van een jaar geleden lijkt te zijn veroorzaakt doordat de betonnen dwarsliggers beschadigd waren. Onderzoekers denken dat de rails daardoor kon breken en dat de trein daarom ontspoord is.

7 uur geleden