Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse verkenner landt op planeet Mars

Amerikaanse verkenner landt op planeet Mars

HOUSTON (ANP) - De Verenigde Staten proberen donderdag een onbemande verkenner te laten landen op Mars. Dat moet om 21.55 uur Nederlandse tijd gebeuren. Het karretje heeft de naam Perseverance (Volharding) gekregen. Het is het vijfde rijdende laboratorium op Mars. Eerder reden de Amerikaanse verkenners Sojourner, Spirit, Opportunity en Curiosity rond over Mars.

Voor de landing schiet de sonde met een snelheid van ongeveer 20.000 kilometer per uur de dunne dampkring van Mars in. Zeven minuten later moet hij, bungelend aan een parachute, met ongeveer 3 kilometer per uur het laatste stukje naar beneden zakken.

Zijn werkplek wordt de krater Jezero. Miljarden jaren geleden, toen op Mars water zou hebben gestroomd, mondde daar mogelijk een rivier uit in een meer. De Perseverance moet onderzoeken of in de krater nog oude sporen van leven te vinden zijn.

In het laadruim van de Perseverance zit een bijzondere reisgenoot. Het gaat om de eerste buitenaardse helikopter. Die heet Ingenuity (Vindingrijkheid). Hij is bijna een meter hoog en weegt ongeveer 2 kilo. Deze helikopter moet ongeveer vijf keer rondvliegen op Mars, telkens enkele honderden meters verder. Het is vooral bedoeld om de technologie te testen. Als de Ingenuity werkt, kunnen helikopters helpen om een buitenaardse bestemming veel sneller te verkennen. De helikopter moet onder meer zien om te gaan met de lage luchtdruk. De luchtdruk op het oppervlak van Mars is te vergelijken met de druk op 30 kilometer hoogte op aarde. Zo hoog kunnen aardse helikopters niet vliegen.

Het is de derde missie in een paar dagen die bij Mars arriveert. Vorige week kwamen sondes uit China en de Verenigde Arabische Emiraten in een baan rond de planeet. De Chinese verkenner moet over een paar maanden op Mars landen. Dat de drie missies tegelijk aankomen, komt doordat ze ongeveer gelijktijdig zijn gelanceerd, eind juli vorig jaar. Dat heeft te maken met de banen van de aarde en Mars rond de zon. Een keer in de twee jaar staan de twee planeten dicht bij elkaar, en dat is het ideale moment om de lange en moeilijke oversteek te maken. De eerstvolgende 'launch window' is in september volgend jaar en dan moet een Europees-Russische verkenner naar Mars vertrekken.

Meer uit Buitenland

Klimaatactivisten leggen vliegverkeer Keulen Bonn Airport stil

KEULEN (ANP/DPA) - Vijf klimaatactivisten hebben zich woensdag op de luchthaven Keulen Bonn vastgelijmd aan het asfalt bij de start- en landingsbanen. Het vliegverkeer werd tijdelijk opgeschort, maar was om 09.15 uur weer hervat.

1 uur geleden
Musk ontkent 45 miljoen per maand te doneren aan campagne Trump

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Miljardair Elon Musk ontkent dat hij gezegd zou hebben dat hij 45 miljoen dollar per maand schenkt aan de verkiezingscampagne van Donald Trump. Wel bevestigt hij dat hij "enkele donaties deed" aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de verkiezing van Trump. Maar dat zou om veel lagere bedragen gaan.

3 uur geleden
Honderden arrestaties bij protest tegen Netanyahu in Washington

WASHINGTON (ANP/DPA/RTR) - De politie in Washington D.C. heeft dinsdag zo'n tweehonderd demonstranten gearresteerd in een van de gebouwen van het Capitool. Zij protesteerden daar tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die woensdag het Congres toespreekt.

4 uur geleden
Trump en Netanyahu ontmoeten elkaar vrijdag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag een ontmoeting met de premier van Israël, Benjamin Netanyahu. Dat bevestigde Trump op zijn sociale medium TruthSocial, nadat dagen was gespeculeerd over een bezoek van Netanyahu aan Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida.

5 uur geleden
Trump dient klacht over Harris in bij verkiezingscommissie

WASHINGTON (ANP) - Het campagneteam van Donald Trump heeft een klacht ingediend bij de federale verkiezingscommissie van de VS, de FEC. De campagneleiders beweren dat de overdracht van de campagnekas van Joe Biden aan Kamala Harris in strijd is met de wet.

6 uur geleden
Taiwan zet zich schrap voor tyfoon Gaemi

TAIPEI (ANP) - Taiwan maakt zich woensdag op voor de komst van tyfoon Gaemi. De financiële markten zijn opgeschort, bijna alle vluchten zijn geannuleerd, scholen hebben hun deuren gesloten en de meeste mensen gaan niet naar hun werk. Het leger staat paraat in verband met verwachte stortregens en harde wind.

6 uur geleden
Uitgaven Brits koningshuis gedaald

LONDEN (ANP) - Het Britse koningshuis heeft in het afgelopen jaar minder uitgegeven. Dat staat in het financiële jaarverslag dat woensdag is verschenen. De uitgaven van het Britse koningshuis daalden met 17 procent van 107,5 miljoen pond (127,85 miljoen euro) naar 89,1 miljoen pond (105,9 miljoen euro). Dat kwam grotendeels door een verwachte daling van de uitgaven voor renovaties aan Buckingham Palace. Het bedrag dat de koninklijke familie ontving uit het zogeheten Sovereign Grant, het bedrag dat de Britse belastingbetaler betaalt, bleef voor het derde opeenvolgende jaar gelijk met 86,3 miljoen pond.

8 uur geleden