
Amerikaanse staten kondigen plannen aan om abortus te verbieden
JEFFERSON CITY (ANP/AFP) - Sommige Amerikaanse staten zijn vrijdag al snel overgegaan tot een verbod op abortus. De conservatieve staat Missouri ging daartoe als eerste over, ongeveer twee uur na de uitspraak van het Hooggerechtshof om het grondwettelijke recht van vrouwen op abortus te schrappen.
"Missouri is zojuist de eerste in het land die effectief een einde aan abortus heeft gemaakt", meldde procureur-generaal Eric Schmitt op Twitter. "Dit is een monumentale dag voor de onschendbaarheid van het leven."
Missouri zal niet de laatste zijn. South Dakota en Indiana hebben ook aangekondigd stappen te zetten om dit te doen en abortusaanbieders in Wisconsin zeggen dat de procedure daar nu verboden is. Het besluit van het Hooggerechtshof om het grondwettelijke recht op abortus teniet te doen, geeft alle vijftig staten de vrijheid de procedure te verbieden.
Bijna de helft van de staten zal dit naar verwachting in een of andere vorm doen, waarbij dertien staten -voornamelijk in het meer conservatieve en religieuze zuiden - vertrouwen op bepaalde wetten die vrijwel automatisch van kracht zijn geworden door het besluit van het hof. De Republikeinse gouverneur Kristi Noem van South Dakota zei dat een dergelijke wet betekende dat abortus in haar staat illegaal is geworden, behalve als het leven van de vrouw die bevalt in gevaar is.
De gouverneur van Indiana, Eric Holcomb, maakte bekend dat hij het parlement van de staat heeft opgeroepen op 6 juli bijeen te komen. "Ik ben duidelijk geweest door te zeggen dat ik pro-life ben. We hebben een kans om vooruitgang te boeken in het beschermen van de onschendbaarheid van het leven, en dat is precies wat we zullen doen", tweette hij.
Lokale media in Wisconsin melden dat Planned Parenthood, de toonaangevende abortusaanbieder in de VS, patiënten die voor abortus zijn ingepland, wegstuurde "omdat abortus nu illegaal is" in de staat.
Meer uit Buitenland
ZAGREB (ANP) - In Zagreb zijn zaterdagavond 504.000 toeschouwers opgedaagd voor het concert van de omstreden rechts-nationalistische Kroatische band Thompson. Dat heeft de organisatie aan de publieke omroep HRT laten weten.
1 uur geledenKYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is tevreden over het gesprek dat hij vrijdag voerde met de Amerikaanse president Donald Trump. "Het was waarschijnlijk het beste gesprek dat we tot nu toe hebben gevoerd, en ook het productiefste", zei hij in een videoboodschap.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Techmiljardair Elon Musk heeft op X de oprichting van een nieuwe politieke partij in de Verenigde Staten aangekondigd: the America Party. De voormalige bondgenoot van president Donald Trump vroeg vrijdag, op de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, zijn volgers in een poll op X of zij een nieuwe partij wilden.
5 uur geledenJERUZALEM (ANP/RTR) - Israël stuurt een afvaardiging naar Qatar om met Hamas te onderhandelen over een staakt-het-vuren in Gaza en de vrijlating van Israëlische gijzelaars, schrijven Israëlische media. De Israëlische delegatie vliegt naar verwachting zondag naar de golfstaat.
7 uur geledenAUSTIN (ANP/RTR/AFP) - Het dodental na de overstroming in de Amerikaanse staat Texas is opgelopen naar 27. Onder de doden zijn negen kinderen, maakte de politie bekend.
8 uur geledenDAMASCUS (ANP/RTR/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk herstelt de diplomatieke betrekkingen met Syrië. De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Lammy zei dat na een ontmoeting met de Syrische leider Ahmed al-Sharaa in Damascus.
9 uur geledenANKARA (ANP/AFP/BELGA) - Turkije wil dat de Verenigde Staten ingrijpen bij de dodelijke incidenten rond de hulpverlening in de Gazastrook, onder meer bij de Amerikaanse particuliere organisatie Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De Turkse president Erdogan zegt dat hij zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump heeft gevraagd een einde te maken aan de schietpartijen bij distributiecentra, meldt het Turkse staatspersagentschap Anadolu.
11 uur geleden